Autoritățile italiene caută un turist care a stârnit un val de furie în țară și a atras o reacție dură inclusiv din partea ministrului culturii de la Roma după ce a fost surprins într-o înregistrare video scrijelindu-și numele pe Colosseum, unul dintre cele mai cunoscute monumente istorice ale Italiei, relatează Reuters.

Turisti la ColosseumFoto: Amer Ghazzal / Shutterstock Editorial / Profimedia

Înregistrarea distribuită sâmbătă pe rețelele social media l-a surprins pe bărbat zâmbind tâmp după ce a fost surprins în timpul faptei, el continuând să își scrijelească cu cheia numele său și al presupusei sale prietene în timp ce este admonestat în limba engleză de turistul care l-a filmat.

Bărbatul a lăsat inscripția „Ivan + Hayley 23” pe un perete interior al Colosseumului.

Ministrul italian al culturii Gennaro Sangiuliano a declarat într-un comunicat remis presei luni că vandalizarea „unuia dintre cele mai cunoscute locuri din lume” este un act „foarte serios, nedemn, și un semn de lipsă de civilizație crasă”.

„Sper ca oricine a făcut asta (...) să fie identificat și pedepsit în conformitate cu legile noastre”, a adăugat el.

Turistul riscă până la 5 ani de închisoare în Italia

Agenția italiană de presă ANSA a anunțat că poliția italiană a declanșat deja o anchetă și că bărbatul riscă o amendă de cel puțin 15.000 de euro și o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.

Italia este cunoscută pentru legile sale dure în ceea ce privește protejarea monumentelor istorice și naturale în condițiile în care este una dintre cele mai vizitate țări din lume.

Construit în urmă cu 2.000 de ani, Colosseumul a fost cel mai mare amfiteatru din Imperiul Roman și găzduia lupte între gladiatori, vânători de animale, dar și execuții publice.

În prezent el este cea mai vizitată atracție turistică din Italia.

Agenția ANSA notează că monumentul a fost ținta unor acte repetate de vandalism în ultima perioadă, zeci de vizitatori încercând în ultimii ani să lase inscripții pe pereții săi sau chiar să fure bucăți de piatră din el.