Tiraspolul se desprinde greu de trecut. Prin centru încă poți „admira” statuia lui Lenin, tancuri din vremuri teoretic de mult apuse sau alte relicve comuniste. În spatele decorului se face cea mai mare contrabandă a capitalismului sălbatic.

Imagini din TiraspolFoto: Cristi Preda / GSP

Reporterul GSP Eduard Apostol și fotoreporterul Cristi Preda sunt la Tiraspol și transmit toate informațiile care contează înainte, în timpul și după Sheriff - Farul.

Transnistria are propria vamă, sunt ceva peripeții până treci de frontieră. Câteva "parlamentări", unii le-ar spune șicane, apoi ți se eliberează niște permise de ședere, câteva foi de hârtie, iar vameșii, într-o engleză aproximativă, îți spun să ai grijă ca de ochii din cap să nu le pierzi. Doar în zona frontierei vezi tancuri și o mână de soldați, în rest lumea își vede de viață, cum poate.

Nu poți plăti cu absolut niciun card. „Nu merg aici, probleme", a transmis Anna, care tocmai a venit dintr-o excursie pe Transfăgărășan. Cei mai în vârstă vorbesc doar rusa, tinerii știu și engleză, foarte puțini și română. Există case de schimb valutar, schimbi euro, lei românești sau moldovenești pentru ruble transnistrene. 1 euro la 17,80 ruble, 1 leu românesc la 3,9 ruble.

Citește mai departe pe GSP.ro