​Într-o perioadă în care se vorbește foarte mult despre prețurile mari ale vacanțelor în România, HotNews.ro a cerut sfatul a 3 bloggeri de travel experimentați pentru a afla cum te poți bucura de concediu fără a ajunge în faliment.

Plaja SulinaFoto: TravelZoom.ro

Un studiu făcut de vola.ro la începutul verii arată că 78% dintre români preferă vacanțele în Europa. În același timp, 7.3% dintre respondenți vor alege destinațiile interne pentru concediul de vară și, din fericire, țara noastră nu duce lipsă de locuri minunate.

Dacă vrei o vacanță cu un buget redus, iată ce recomandări au pentru tine unii dintre cei mai populari bloggeri de travel de la noi: Călător în Bascheți (Laura Vereha & Sebi Secan), Raul Dumitru și Oana Grozavu.

Călător în Bascheți: „Proprietarii de pensiuni practică prețuri cu 10-20% mai mici, pentru rezervările de luni până joi”

Laura și Sebi, Călător în Bascheți. FOTO: Arhiva personală

Laura și Sebi, consultanți în marketing turistic, au peste 430 de mii de urmăritori pe contul lor de Instagram, Călător în Bascheți. Ei postează mereu în social media, în timp real, toate ofertele unităților de cazare din România, pe care ei le-au testat.

Iată care sunt ponturile lor pentru vacanțele ieftine în România:

1. Alegerea destinației. Alege locații mai puțin cunoscute. Optează pentru destinații mai puțin turistice, unde prețurile pentru cazare și activități sunt mai accesibile.

E evident că, acolo unde cererea e mai mare, și prețul crește. De exemplu, alege Măgura, Peștera sau Șirnea, în loc de Valea Prahovei, plaja din Sulina, în loc de Mamaia sau Vama Veche etc. Cu alte cuvinte, sunt alternative, poate chiar mai frumoase, dar nu la fel de populare.

2. Alegerea perioadei de călătorie și planificare în avans. Cazările și experiențele la preț bun se rezervă extrem de repede. Dacă, totuși, nu ai făcut acest lucru, alege să mergi în vacanță în timpul săptămânii.

Proprietarii de pensiuni practică prețuri cu 10-20% mai mici, pentru rezervările de luni până joi.

3. Vânează ofertele „last minute”! Proprietarii de pensiuni anunță, de fiecare dată, când au o ultimă cameră disponibilă sau când cineva a anulat o rezervare, pe ultima sută de metri.

4. Social Media. Urmărește paginile de social media ale unităților de cazare din România, dar și cele ale bloggerilor de travel care prezintă destinații din țară. Vei fi, astfel, la curent cu cele mai bune oferte de pe piață.

5. Alege mâncarea locală. Optează pentru punctele gastronomice locale, care sunt, adeseori, mai ieftine decât restaurantele clasice.

În ultima vreme, s-au deschis multe astfel de locuri la noi, unde se gătește cu ingrediente din gospodăria proprie, după un meniu prestabilit și după rețete tradiționale vechi. Cu aproximativ 90-100 de lei, poți avea parte de mic dejun și cină, pe săturate.

Raul Dumitru: „Plecarea în grupuri organizate, deoarece astfel reduci mult din cheltuieli și la transport și la cazare”

Munții Apuseni. FOTO: Mediadrumimages/CristianLipovan / Media Drum World / Profimedia

Raul Dumitru are 108 mii urmăritori pe contul său de Instagram, unde prezintă mereu locuri faine din România. Recomandările lui sunt următoarele:

1. Rezervă cu minimum două luni înainte, direct de la proprietar, și nu de pe site-uri gen Booking sau Airbnb, deoarece vei găsi cele mai bune prețuri.

2. Pensiuni sau cabane, fie unde să-ți gătești singur, fie să optezi pentru mese la localnici.

3. Plecarea în grupuri organizate poate fi o opțiune (spre exemplu, 2-3 cupluri/familii), deoarece reduci mult din cheltuieli și la transport și la cazare.

Oana Grozavu: „Cel mai indicat este să urmărim conturile de social media ale respectivelor unități de cazare”

Oana Grozavu consideră că în România suntem acasă, oriunde am merge, în timp ce suntem înconjurați de locuri care spun povești și oameni care transmit acele povești:

1. Pentru experiențe cât mai autentice, evită perioadele foarte aglomerate și optează pentru începutul sau finalul sezonului, când lucrurile par mai așezate, temperaturile mai blânde și prețurile mai mici.

2. Călătoriile cu mașina, dacă implică mai multe persoane, pot reduce considerabil costurile, dar pot oferi și o mai mare libertate de mișcare, deoarece poți opri oriunde simți.

3. Unitatea de cazare este un factor important. Recomandarea mea nu se duce în direcția celor mai mici prețuri, ci în direcția locurilor care se încadrează în imaginea de ansamblu a destinației vizitate.

Pentru promoții și disponibilități de ultim moment (cu prețuri, cel mai probabil, mai mici), cel mai indicat este să urmărim conturile de social media ale respectivelor unități de cazare, dar și paginile bloggerilor de turism care, de cele mai multe ori, anunță astfel de evenimente.

Recomandări de vacanțe mai ieftine în România

Breb, Maramureș. FOTO: Alamy/ Profimedia

Laura și Sebi de la „Călător în Bascheți” recomandă trei destinații la un preț bun:

Ținutul Buzăului - Este zona ireal de frumoasă, cu minunății naturale care te vor uimi, mai ales, că, pe bună dreptate, zona a fost declarată Geoparc UNESCO.

Natura a creat aici peisaje de poveste și a dat locului trovanți, vulcani noroioși, munți de sare și focuri vii, eterne. Intrările la principalele obiective de aici sunt fie gratuite, fie extrem de ieftine. De exemplu, vei plăti doar 4 lei, ca să vizitezi Vulcanii Noroioși.

Carei, județul Satu Mare - Un oraș mic, dar extrem de cochet și bine îngrijit, cu un castel superb, chiar în centrul orașului, un manej monument-istoric reabilitat și un ștrand cu apă termală. Și mai e ceva, prețurile sunt de bun simț. Intrarea la ștrand e 30 de lei.

Cazarea în oraș pornește de la 100 de lei. În plus, autoritățile, de aici, au lansat un program prin care, dacă te cazezi cel puțin o noapte la una dintre unitățile de cazare din oraș, ai intrarea gratuită la Castelul Karolyi, dar și reducere la cafenele, restaurantele și ștrandul din oraș. E o strategie foarte eficientă, de a atrage turiști.

Plaja din Sulina, Tulcea - Am descoperit, de curând, acest loc și trebuie să spunem că ne-a surprins. Ce ne-a plăcut? Nisipul este foarte, foarte fin. Plaja e sigură, pentru că intrarea în apă e foarte lină. Este o zonă protejată, pentru că se află în Delta Dunării, așa că sunt puține baruri, deci multă liniște și zen. Și, nu în ultimul rând, prețurile. Un șezlong: 30 de lei, o ciorbă de pește: 25 de lei, o bere: 8-9 lei.

Raul Dumitru completează lista cu:

Maramureș - Prețurile sunt decente dacă te cazezi în pensiuni mici deținute de localnici. De cele mai multe ori, vei sta în căsuțe de lemn recondiționate și vei trai nostalgia vremurilor de demult.

Colibița - Sunt multe cabane care se închiriază integral la prețuri corecte începând de la 800 de lei/ noapte pentru 8 persoane.

Zona munților Apuseni - Aici găsești multe posibilități de cazare, de la bungalouri pentru 2-4 persoane, cu jacuzzi și ieșire la râu, până la locații cu capacitate mare de 10-12 persoane cu piscina încălzită. Plus de asta, zona e ofertantă și din punct de vedere al activităților: drumeții la pas sau cu bicicleta, plimbare cu caiacul, rafting pe Crișul Repede, tiroliana în Cheile Turzii sau ski în sezonul rece.

Oana Grozavu încheie lista cu trei destinații perfecte pentru toamna lui 2023:

Delta Dunării - Mai mult decât o destinație, este o experiență în sine – se trăiește, se simte, se observă viața și modul de trai.

Țara Făgărașului - Un loc fascinant prin prisma diversității sale; aici avem partea de istorie și de religie, dar și peisaje superbe, cât și oameni calzi și primitori.

Banatul Montan, îndeosebi Cheile Nerei - Pentru măiestria pe care natura o dovedește aici, în fața căreia nu putem manifesta decât admirație.