Grecia a început să limiteze numărul de turiști care pot vizita Acropola din Atena zilnic într-o tentativă de a evita „condițiile neplăcute” și proteja situl istoric, relatează CNN.

Turisti la Acropola din AtenaFoto: Anestis Rekkas / Alamy / Profimedia Images

Acropola ateniană, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Grecia și din lume, atrage în jur de 23.000 de vizitatori în fiecare zi. Lina Mendoni, ministrul elen al culturii, a declarat în luna august că numărul este unul „uriaș”.

Mendoni a explicat atunci că, deși situl este deschis până la 20:00, majoritatea vizitatorilor aleg să îl viziteze dimineața, creând înghesuială și „condiții neplăcute pentru sit, vizitatori și angajații care încearcă să gestioneze acest volum mare de oameni”.

Obiectivul noului sistem care deocamdată a fost implementat experimental este de a reduce supraaglomerarea și garanta siguranța și longevitatea monumentului istoric.

Autoritățile vizează reducerea numărului de vizitatori zilnici la Acropole la 20.000, unul dintre instrumentele folosite fiind un website centralizat de unde pot fi cumpărate biletele și monitorizat numărul celor vândute. Același site poate fi folosit pentru a cumpăra bilete și pentru vizitarea altor monumente istorice și muzee din Grecia.

Grecia a închis Acropola pentru vizitatori la jumătatea lunii iulie din cauza valului de caniculă care a făcut ca temperaturile să depășească 40 de grade Celsius.

Măsura, care s-a aplicat pentru cele mai călduroase ore ale zilei, a fost extinsă o săptămână mai târziu pentru toate siturile arheologice din Grecia. Acropola din Atena este cel mai vizitat loc din Grecia de către turiști.