Deși sezonul cald continuă și în septembrie, despre Delta Dunării s-a vorbit în ultima perioadă mai mult în contextul pericolelor cauzate de războiul din Ucraina. Ce părere au însă operatorii de turism despre măsurile luate de autoritățile române, precum adăposturile anti- drone, sistemul RO-Alert și altele?

Chilia Veche, Delta DunăriiFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Numărul turiștilor din Delta Dunării, la ora actuală, nu este același ca-n plin sezon, dar există mulți străini care au venit aici să facă excursii și să viziteze rezervația naturală.

În același timp, locuitorii din județul Tulcea primesc mesaje RO-Alert cu posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în timp ce unii dintre ei pot fi martori la atacurile cu drone lansate de armata rusă, asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe Dunăre.

În aceste condiții, am stat de vorbă cu mai mulți operatori de turism din Deltă, pentru a vedea dacă ultimele evenimente au un impact asupra activității lor.

Pe 17 septembrie, locuitorii din zona de nord a judeţului Tulcea şi cei din zona de frontieră din Galaţi au primit mesaje RO-Alert, deoarece exista posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.

„Mesajul este unul de informare şi prevede recomandări de protecţie pe care locuitorii din zonele vizate trebuie sa le ia în cazul în care aceste obiecte cad în apropierea zonelor locuite”, au precizat reprezentanţii ISU Tulcea.

Același tip de mesaj a ajuns la oamenii din zonă și pe 20 septembrie. Înștiințările vin în urma unor măsuri luate la data de 7 septembrie de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), pentru a asigura protecția populației din zone de pe teritoriul României învecinate localităţilor ucrainene Reni şi Ismail.

Mai mult, Armata Română a început instalarea spaţiilor de protecţie a populaţiei din localitatea Plauru (județul Tulcea), în conformitate cu decizia din 7 septembrie a CNSU. Trei drone lansate de ruși, în războiul declanșat Ucrainei, au căzut în România, la Plauru și Nufăru, iar la început de septembrie, locuitorii din Chilia Veche, localitate românească aflată vizavi de portul ucrainean Chilia, au auzit și au fotografiat mai multe explozii și incendii.

Operator turism din Deltă: „Mesajele RO-Alert sunt groaznice, drona, dacă cade, cade, și dacă ai mesaj și dacă nu ai mesaj”

„Suntem într-un low season, avem doar turiști străini în perioada asta, foarte rar români, iar din ce avem contractat noi, nu s-a anulat nimic ca urmare a acestor mesaje. Cu toate astea, nu este vârf de sezon, astfel încât să putem trage o concluzie, dacă a scăzut sau a crescut numărul turiștilor în această perioadă”, a spus Iulia Pascale, administrator la Visitor Center Sulina.

Ea precizează că atâta vreme cât nu există anulari, tot ceea ce se întâmplă acum în Deltă nu impactează turismul, ci aceste e nivelul sezonului. Pascale menționează că turiștii existenți nu pun întrebări legate de drone, chiar dacă și telefoanele lor, la fel ca toate telefoanele din zonă, primesc notificări RO-Alert.

„Ne facem absolut rău singuri, mesajele sunt groaznice, dar mai puțin pentru turiști și mai mult pentru noi, locuitorii Deltei. Suntem într-o panică și nu știu cine a putut să gândească așa mesaje și în ce scop. Drona, dacă cade, cade, și dacă ai mesaj și dacă nu ai mesaj”, adaugă ea.

Iulia Pascale a vorbit și despre mesajele RO-Alert primite recent și cum nu le vede rostul, în condițiile în care, așa cum spune, anul trecut, „nu ne-a mai alertat nimeni”, deși sunt aproape de Insula Șerpilor, iar bombardamentele s-au auzit mult mai mult.

Administratorul Visitor Center Sulina a menționat că nu au primit instrucțiuni nici de la autorități și că nici nu ar fi avut de ce să primească. „E liniște la noi la Sulina, de se aude liniștea. Insula Șerpilor a fost anul trecut, la noi nu se bombardează acum.”

Pascale recomandă oamenilor să vină în Deltă pentru că „e liniște și frumos”, iar dacă se întâmplă „o nenorocire, asta se poate întâmpla și în mijlocul Europei.”

„Turiștilor le spunem adevărul, nu există niciun fel de pericol”

Sulina. FOTO: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Marian Burungiu, patronul unei firme cu șapte ambarcațiuni, care se ocupă cu transportul pe apă și excursii în Delta Dunării, povestește că situația actuală din Deltă nu s-a schimbat cu mult, iar oamenii s-au obișnuit cu evenimentele de la graniță și au înțeles că nu există niciun pericol.

„Turiștii continuă să vină, mai ales în Sulina, deoarece există o distanță foarte mare până în zonele cu drone, iar aici nici nu le auzim, nici nu le vedem”, explică el.

Mai mult, antreprenorul precizează că le spune adevărul celor care vin în Deltă, și anume că nu există niciun pericol, iar situația problematică a fost anul trecut, la Insula Șerpilor, când bombardamentele se auzeau și implicit se inducea o stare de nesiguranță.

„De un an de zile în zona noastră nu se mai aude nimic. La început conflictului, ne temeam că turismul va fi afectat, dar nu a fost așa, iar cu tehnologia actuală și informațiile în timp real, oamenii au înțeleg că nu au de ce să-și facă griji, nici în Deltă, nici altundeva pe teritoriul României”, completează el.

Burungiu confirmă faptul că nu a primit niciun fel de instrucțiuni de la autoritățile locale și le transmite celor care vor să viziteze Delta să vină în continuare: „Delta este printre cele mai liniștite și sălbatice zone din România și sperăm că așa va rămâne pentru totdeauna.”

„Turiștii ar trebui să se informeze de două ori înainte de a veni în Deltă”

Ion Popescu*, operator al unei firme care organizează excursii în zona Chilia, a spus că situația în Deltă este tensionată.

„Sunt seri când se aud sirenele, noaptea se aud bubuituri, iar copiii sunt foarte speriați, iar un localnic s-a trezit noapte cu un glonț înfipt în casă, lângă canapea, deoarece a trecut și prin acoperiș și prin tavan”, explică el.

Popescu subliniază că turiștii nu prea mai vin în zonă de când cu războiul și există o diferență în ceea ce privește numărul acestora în sezon, față de anii trecuți.

„În prima seară când au început să bombardeze cu drone la Chilia Nouă, turiștii care erau cazați la pensiuni căutau ocazii să plece din comună, deoarece erau speriați. În ultima perioadă, numărul lor s-a micșorat și mai vin doar pescari, care nu sunt așa speriați, deoarece spun că suntem o țară NATO”, adaugă el.

Operatorul a precizat că primarul localității, Timur Alex, a postat pe pagina de Facebook a primăriei o serie de instrucțiuni și indicații pentru locuitorii din zonă, cum ar fi „să evite deplasarea pe timpul nopții” sau să nu „intre în discuții cu necunoscuți.” Popescu este de părere că astfel de incidente vor afecta turismul în Deltă, așa cum a fost și pe timpul pandemiei.

„Turiștii ar trebui să se gândească și să se informeze de două ori înainte de a veni în Deltă, deoarece situația se poate schimba și tensiona de la o oră la alta”, încheie el.

„Sunt situații dificile, nu este sfârșitul lumii, dar afectează turismul”

„Majoritatea turiștilor din perioada asta sunt străini. Românii, după ce copiii au început școala, și-au cam pierdut interesul pentru Delta Dunării, deși Delta are încă foarte multe de oferit perioada asta. Delta încă trăiește, nu putem spune că a murit sau s-a stins, după ce copiii au început școala și s-a terminat vacanța”, a precizat antreprenorul

Ciprian Safca, care are o firmă cu șase nave ce organizează excursii în Delta Dunării. Cu toate astea, adaugă el, și anul trecut și anul ăsta, au fost mai puțin străini în Deltă, probabil din cauza războiului. Ei pun întrebări localnicilor dacă le este teamă, deoarece citesc știrile și se uită mai puțin la televizor, deoarece, așa cum adaugă, la TV se exagerează.

„Ne întreabă pe noi, cum suntem? Păi cum să fim? Acum două zile eram la Sulina și am primi mesaj RO-Alert că e posibil să cadă lucruri din cer. Ce poate să cadă, că doar nu un tanc? Că sunt bombe, însă mie personal nu mi-e frică de asta, deoarece n-o să cadă la noi, ci poate într-un câmp.

Probabilitatea să-mi cadă o dronă în cap este aceeași cu probabilitatea să merg pe stradă și să-mi cadă o cărămidă în cap de pe colțul blocului. Din păcate, într-un mod sau altul, ni se vând niște gogoși, iar asta afectează populația în masă, iar cei care nu trec prin filtrul rațiunii informațiile se panichează, din păcate, degeaba. Sunt situații dificile, dar nu este sfârșitul lumii”, completează Safca.

Operatorul mărturisește că nu a primit instrucțiuni de la autorități în această perioadă, dar că genul de mesaje trimise afectează turismul, așa cum a fost și în primăvară cu știrile care anunțat apariția holerei în Marea Neagră, când cei de la DSP luau mostre o dată la două ore, și din mare și din Deltă, pentru a vedea că nu există.

„Din cauza exagerărilor din media, punem autoritățile să muncească inutil, deoarece, dacă treci prin filtrul rațiunii, și o iei logic, îți dai seama că cel puțin în Deltă, nu are cum să ajungă, pentru că apa din Dunăre iese în mare, nu intră apa din mare în Deltă. Exagerările de tipul ăsta afectează turismul, banii nu circulă, iar atunci întreg lanțul este afectat.”

La ora actuală, Safca spune că are turiști din Polonia, Spania, Germania, Italia, dar și Letonia, spre exemplu, iar în rest sunt mulți pescari care vor să pescuiască în liniște. El le-ar transmite celor care vor să vină în Deltă să se uite pe paginile celor care fac excursii aici, la ce postează și ce live-uri fac.

„Să vadă cum efectiv este Delta, nu doar la TV, unde informațiile sunt trunchiate, sau nu sunt adevărate în totalitate. Un reporter nu poate sta 31 de zile pe lună aici, 24 de ore din 24, dar noi suntem aici și spunem adevărul, iar jumătatea de măsură n-o să aducă niciodată nimic.”

*unele nume au fost schimbate la cererea persoanelor respective.