„Oraşul de gheaţă” din Harbin, capitala înzăpezită a provinciei Heilongjiang din nord-estul Chinei, a atras un număr record de vizitatori de Anul Nou, mulţi dintre aceştia fiind atraşi de uriaşele sculpturi de gheaţă prezentate în cadrul Festivalului Gheţii şi Zăpezii, relatează Reuters și Agerpres.

Harbin, ChinaFoto: Zhang Tao / Xinhua News / Profimedia Images

Structurile falnice de gheaţă, iluminate cu o serie uimitoare de beculeţe în timpul nopţii, sunt construite din blocuri de gheaţă transportate din râul îngheţat Songhua, aflat în apropiere.

Cea mai recentă ediţie a festivalului a atras 3,05 milioane de vizitatori la Harbin în timpul sărbătorii de trei zile de Anul Nou care s-a încheiat luni, generând venituri din turism de 5,91 miliarde de yuani (826 milioane de dolari), a relatat agenţia de presă Xinhua. Aceste cifre au depăşit numărul de vizite din 2019, în perioada pre-pandemică.

Creşterea înregistrată în domeniile cazării şi alimentaţiei publice din oraş în timpul perioadei de vacanţă a fost cel puţin dublă comparativ cu anul 2019, a relatat ziarul local Harbin Daily. Departamentul de turism al oraşului a atribuit această creştere popularităţii din ce în ce mai mari de care se bucură Harbin pe reţelele sociale, a precizat Xinhua.

Pentru a atrage turişti, autorităţile din Harbin au organizat diverse activităţi, inclusiv spectacole live şi concerte, parcuri tematice şi focuri de artificii, potrivit Xinhua.

Parcul Festivalului Gheţii şi Zăpezii a primit 163.200 de vizitatori în timpul sărbătorilor de Anul Nou, de peste cinci ori mai mult comparativ cu anul trecut, a precizat pe reţelele sociale postul local de televiziune din Heilongjiang. A fost generat astfel un venit de 46,18 milioane de yuani, de aproape şase ori mai mare faţă de anul trecut, a indicat postul de televiziune.

Autorităţile oraşului au anunţat o sărbătoare publică specială, Sărbătoarea Gheţii şi Zăpezii, vineri, pentru a coincide cu deschiderea oficială a festivalului.

Guvernul chinez a anunțat în luna noiembrie că va suspenda temporar începând cu 1 decembrie obligaţia de a obţine vize pentru intrarea pe teritoriul său cetăţenii din Franţa, Germania, Italia, Olanda și Spania, într-o tentativă de a stimula turismul după pandemia de COVID-19. De ea au beneficiat și cetățenii unei țări din Asia, Malaysia.

La sfârșitul anului trecut executivul de la Beijing a anunțat de asemenea că va ușura procedurile de obținere a vizelor pentru cetățenii SUA, această măsură intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2024.