Turiștii care vizitează orașul Sevilla ar putea fi nevoiți în curând să plătească o taxă de intrare pentru a vedea emblematica piață „Plaza de Espana”, a anunțat primăria locală ca parte a planurilor sale mai largi de a ține sub control numărul mare de vizitatori, relatează Reuters.

Plaza de Espana din SevillaFoto: Rocao Ruz / Zuma Press / Profimedia Images

„Plănuim să închidem Plaza de Espana și să taxăm turiștii pentru a finanța conservarea și a asigura siguranța ei”, a anunțat primarul Jose Luis Sanz într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare „X”, fosta Twitter, alături de o înregistrare video care arată câteva pavaje lipsă și fațade deteriorate.

Piața fost proiectată de arhitectul Anibal Gonzalez⁠ și construită între 1914 și 1929 ca una dintre principalele construcții ale Expoziției ibero-americane din 1929. Este cea mai mare clădire dintre toate cele care au fost ridicate în Sevilla în secolul al XX-lea, comparabilă cu celelalte două construcții istorice emblematice din afara orașului: care sunt Spitalul celor Cinci Răni (Hospital de las Cinco Llagas, ridicată în secolul al XVI-lea) și Fabrica Regală de Tutun (Real Fabrica de Tabacos, sec. al XVIII-lea).

Plaza de Espana este vizitată zilnic de mii de turiști iar ea este și un punct vibrant al scenei culturale locale, găzduind concerte, piese de teatru și expoziții de modă. În 1999 ea a fost folosită pentru filmările la lungmetrajul Amenințarea Fantomei din franciza Star Wars.

Unii din locuitorii Sevillei spun că taxa nu este suficientă pentru a descuraja turismul în masă

Deși primarul Sanz a precizat în mesajul său de pe „X” că ea va rămâne deschisă gratuit pentru localnici, numeroase persoane au criticat rapid planul, printre acestea numărându-se inclusiv rezidenți ai Sevillei. Însă mulți au considerat că, dimpotrivă, planul primăriei nu este suficient de îndrăzneț.

„O taxă pe turism pentru TOȚI vizitatorii provoacă mai puține dezbateri și generează venituri mai mari. Ascultați poporul, nu hotelierii”, a scris un utilizator al „X”.

„Ceea ce vor oamenii de la tine este o taxă turistică și o reglementare generală a turismului în masă care ne distruge orașul”, i-a transmis primarului un alt utilizator.

Cu o populație de 700.000 de locuitori și peste 3 milioane de vizitatori în fiecare an, Sevilla este al treilea cel mai vizitat oraș din Spania, care la rândul ei este una dintre cele mai populare țări din lume în rândul turiștilor.

Turismul generează 13% din PIB-ul Spaniei dar, la fel ca în alte țări europene, turismul în masă a început să provoace resentimente din partea localnicilor, care acuză degradarea obiectivelor din cauza numărului mare de vizitatori și creșterea vertiginoasă a prețurilor chiriilor și locuințelor.

La începutul acestui an Veneția a început să vândă bilete pentru intrarea în oraș turiștilor care îl vor vizita începând cu luna aprilie, o măsură pe care autoritățile locale o dezbat de ani de zile dar care a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19, când turismul a intrat în blocaj.