Pasionaţii de drumeţii montane care vor dori să urmeze cel mai popular traseu amenajat pe Muntele Fuji vor trebui să plătească 13 dolari începând din luna iulie, o măsură adoptată pentru a reduce aglomeraţia în contextul turismului de masă, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Excursionisti pe Muntele FujiFoto: Jae C. Hong / Associated Press / Profimedia Images

Mulţimi din ce în ce mai numeroase de excursionişti se grăbesc să ajungă în fiecare vară pe versanţii celui mai înalt munte din Japonia, acoperit de o „coroană” de zăpadă în cea mai mare parte a anului şi care atrage peste 220.000 de vizitatori în fiecare sezon de alpinism, din iulie până în septembrie.

Începând de la 1 iulie 2024, o taxă de acces de 2.000 de yeni (13 dolari) de persoană va fi percepută pentru a urma traseul Yoshida amenajat pe celebrul vulcan nipon, în virtutea unui decret adoptat luni de prefectura Yamanashi.

De asemenea, numărul persoanelor care pot să urmeze traseul menţionat va fi limitat la 4.000, iar accesul va fi interzis între orele locale 16:00 şi 02:00. Autoritățile japoneze anunțaseră planuri în acest sens încă din luna ianuarie, însă au prezentat doar acum cât va fi taxa și celelalte detalii.

Autoritățile japoneze acuză că mulți oameni încearcă să urce nepregătiți pe munte

„După ridicarea restricţiilor asociate pandemiei de COVID-19, am început să primim tot mai mulţi oameni. Vrem ca ei să poarte îmbrăcăminte adaptată reliefului montan şi să fie bine pregătiţi”, a declarat Toshiaki Kasai, un oficial departamental. „Le cerem vizitatorilor să monitorizeze reţelele de socializare pentru a obţine cele mai noi informaţii despre numărul zilnic al vizitatorilor”, a adăugat el.

În fiecare vară, companiile de presă din Japonia relatează pe larg despre incidente provocate de turişti care îşi încep ascensiunea pe Muntele Fuji folosind echipamente insuficiente, iar unii dintre ei dorm pe traseul montan şi aprind focuri pentru a se încălzi.

Mulţi dintre excursionişti încearcă să ajungă în vârful vulcanului, situat la altitudinea de 3.776 de metri, fără să se oprească pentru a se odihni şi devin astfel victime ale unor boli sau ale unor accidente.

Pe vulcanul japonez, în continuare activ, există alte trei trasee principale şi care vor rămâne gratuite. Însă traseul Yoshida, relativ uşor accesibil din direcţia metropolei Tokyo, este preferat de aproximativ 60% dintre excursionişti, potrivit statisticilor oficiale nipone.