Conferinta publica Din viata noastra de zi cu zi a marcat o dubla lansare de carte si i-a avut ca invitati pe scriitorii Ioana Parvulescu, editor al volumului Si eu am trait in comunism, si Radu Paraschivescu, autorul cartii Romania in 7 gesturi. Evenimentul s-a desfasurat vineri, 11 decembrie 2015, in Sala Festiva a Colegiului National Andrei Saguna, in cadrul proiectului Conferintele Saguna-Okian.

Afis conferintaFoto: Hotnews

Opera doamnei Parvulescu prezinta intr-un mod obiectiv viata cotidiana de dinainte de Revolutie. Aceasta a rugat persoanele ce au redactat filele documentare sa ofere faptul brut, decapsulat de emotii fie pozitive, fie negative, urmand ca cititorul sa isi traga concluziile fara a fi influentat de tonul textului. Intrebata care este explicatia nostalgiei pentru comunism, aceasta a afirmat ca oamenii nemultumiti de prezent se intorc mereu cu gandul la vremuri apuse, iar apoi a demontat cliseele ce apar indiscutabil in discursul persoanei nostalgice, precum locuinta acordata din oficiu.

Radu Paraschivescu a dezvaluit coordonatele genezei volumului. Izvorat din nervi, draci, suparare, manie intr-un spatiu public infestat, cartea sanctioneaza cu duritate acte abominabile comise in figuri publice. Provocat de scriitoare, scriitorul a realizat o ierarhie a faptelor detestabile.

Autorul a ridicat problema componentei esentiale al lucrarii Si eu am trait in comunism. Ioana Parvulescu a enunutat ca absurdul si grotescul reprezinta stalpii de sustinere ai cartii, amintind doua intamplari ce sustin aceasta afirmatie.

De asemenea, umorul prin care se poate caracteriza stilul domnului Paraschivescu este a doua sa respiratie si nu arma. Scrisul in cheie comica trezeste rasul de mahala ce corespunde intamplarilor prezentate.

Conferinta s-a incheiat prin sublinierea faptului ca publicul-tinta al cartii Si eu am trait in comunism este tineretul, deoarece numeroase persoane care au trait acea nefericita perioada adopta atitudinea lasa, mama, mai bine sa nu stie, ceea ce produce o crunta dezinformare.

Proiectul Conferintele Saguna-Okian este rezultatul efortului unui colectiv de profesori si elevi ai colegiui de a promova o lume, construi o viziune prin readucerii valorii autentice in prim-plan. Libraria Okian este partener oficial al proiectului.

Catalina Ionei

Evenimentul este realizat cu sprijinul Asociatiei Sagunisti pentru Sagunisti.

Informatii pe : http://conferintele.saguna.ro/