Pierfrancesco Favino, unul dintre cei mai cunoscuți actori din Italia, a acuzat miercuri Hollywood-ul că alege actori americani pentru roluri care în mod normal ar trebui să le revină actorilor din peninsulă, relatează Reuters.

Adam Driver in „House of Gucci”Foto: Landmark / Profimedia Images

„Mi-aș dori ca actorii italieni (...) să fie mai prezenți în filmele internaționale pentru care sunt scrise personaje italiene”, a afirmat acesta în timpul unui interviu de promovare a noului său film, „Commandate”, ce urmează să aibă premiera la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, care începe miercuri.

„Comandante” este unul dintre cele 23 de filme care concurează pentru principalul premiu al festivalului, Leul de Aur, lungmetrajul regizat de Edoardo De Angelis relatând întâmplările prin care trece un comandant de submarin italian din cel de-Al Doilea Război Mondial care ia o decizie îndrăzneaţă în timp ce se află în Oceanul Atlantic.

„Nu am nimic împotriva actorilor americani (...) dar există actori talentați în țara noastră. Ei doar așteaptă să primească rolurile potrivite”, a spus Favino, vorbind într-o engleză impecabilă, potrivit Reuters.

Ce actori cunoscuți de la Hollywood au interpretat italieni recent

Favino nu a dat exemple de roluri care ar fi trebuit să le revină italienilor, însă el a făcut comentariile în contextul în care la festivalul de film de la Veneția urmează să aibă premiera „Ferrari”, un film în care actorul american Adam Driver joacă rolul producătorului italian de mașini Enzo Ferrari, în timp ce Penelope Cruz o interpretează pe soția acestuia.

În urmă cu doi ani Driver a jucat un alt italian cunoscut, pe creatorul de modă Maurizio Gucci, în lungmetrajul biografic „House of Gucci” regizat de Ridley Scott.

Alte roluri italiene au revenit recent lui Lady Gaga, Jared Leto, Jeremy Irons, Salma Hayek și Al Pacino.

Deși interpretarea unor personaje de culoare sau asiatice de către actori albi a devenit un subiect tot mai controversat la Hollywood în ultimii ani, activiștii americani inventând inclusiv un cuvânt pentru practică - „whitewashing” - aceasta pare a fi prima ocazie în care sunt lansate acuzații vizavi de alegerea unor actori albi pentru a juca rolul unor personaje albe.

Anul acesta am văzut însă și reversul medaliei, Netflix declanșând controverse uriașe datorită documentarului său „Cleopatra” în care rolul reginei Egiptului a fost jucat de o actriță de culoare.