La doi ani dupa "Pursuit of Happyness", Will Smith si regizorul Gabriele Muccino se reintalnesc. Bucuria lor probabil ca a fost mare, dar aceasta noua colaborare, "Sapte suflete"/ "Seven Pounds", nu ii face niciunuia dintre ei un serviciu. Filmul este o melodrama iesita din mixerul povestilor hollywoodiene, mai nou condimentate si cu boiaua crizei financiare. Nu intamplator, vedeta interpreteaza rolul unui agent al Fiscului pornit sa ajute benevol in stanga si-n dreapta.

Care agent (pe nume Ben Thomas) deschide filmul agresandu-l verbal si aparent fara sens pe angajatul unei firme de home delivery. Pentru ca angajatul orb e interpretat de Woody Harrelson, suntem siguri ca ne vom reintalni cu el. Asta chiar se intampla tocmai cand uitasem, prinsi in scenariul obscur pus la cale de erou.

Pe masura ce lucrurile evolueaza - destul de lent -, ne dam seama si cam ce se intampla. Ben Thomas e un singuratic a carui unica ocupatie e sa ajute oameni, mai precis pe cei despre care e sigur ca sunt oameni cumsecade si ca merita sa fie blagosloviti cu un miracol.

Unul dintre subiectii lui, tanara Emily (Rosario Dawson), care sufera de o boala cardiaca grava, ajunge sa se detaseze de pluton, pentru ca Ben se indragosteste de ea, chiar daca nu se va opri din a face bine dezinteresat si altora (dar oare chiar e dezinteresat?).

Will Smith are un evident talent pentru drama, lucru dovedit atat de precedentul "In cautarea fericirii" cat mai ales de prestatia sa din "Legenda vie"/"I Am Legend", unde, ajutat de poveste si de regie, era un foarte bun Robinson Crusoe exilat in New Yorkul pustiit de un cataclism (ducea, pentru prima oara singur, un film pe umeri).

Aici, Will Smith nu are forta de convingere. Chipul sau, eliberat de orice duritate, ar dori sa exprime multa mila si intelegere, ca din partea cuiva care si-a luat si el, cu varf si indesat, portia de suferinta.

Actorul nu reuseste sa intre in piele personajului si sa-l mobileze pe dinauntru, probabil din vina regizorului care l-a indrumat pe o pista falsa sau poate tot din vina regizorului care n-a reusit sa se impuna. Cu un aer plans care pare mai mult sa tradeze o durere de stomac decat una a sufletului, Ben Thomas evolueaza neverosimil pe post de inger, ajutand ba o femeie maltratata de iubitul ei, ba un copil bolnav de cancer.

Smith traverseaza cu aceeasi expresie suferinda toate dramele povestii, sabotat de un scenariu care la final devine aproape rizibil, impingandu-l pe spectator la glume care mai de care mai macabre.

Lipsa unei povesti credibile, solide si mai ales originale (te gandesti, printre altele, la "Da mai departe!"/"Pay It Forward" - unde Haley Joel Osment lega lantul facerii de bine) si lipsa unei viziuni regizorale cel putin oneste dau prea putin miez acestei povesti pline de drame la tot pasul si gandite parca anume sa ne umfle de plans de la o secventa la alta.

"Sapte suflete"/"Seven Pounds" - regia Gabriele Muccino, cu: Will Smith, Rosario Dawson, Woody Harrelson, Barry Pepper. Ruleaza in Romania din 13 martie.