Doi tineri rusi adepti ai senzatiilor tari au reusit sa urce, clandestin, pe al doilea cel mai inalt turn din lume, Shanghai Tower, in prezent in constructie, cu o inaltime de 650 metri, scrie AFP. Cei doi fotografi "ninja urbani", Vadim Mahorov si Vitaliy Raskalov, au explicat ca au profitat de intreruperea lucrarilor cu ocazia Noului an luna (31 ianuarie) pentru a lansa aceasta spectaculoasa expeditie nocturna.

Ascensiune pe Shanghai TowerFoto: Captura YouTube

"In acea zi, securitatea era relaxata, muncitorii erau in concendiu si macaralele erau oprite", explica, pe blogul lui, Vitaliy Raskalov.

Dupa ce au urcat in aproape doua ore cele 120 de etaje ale zgarie-norului, rusii au ajuns la o platforma aflata in varful turnului, escalandan apoi imensa macara de deasupra structurii.

Imaginile, in care cei doi stau in pozitii periculoase, deasupra liniei norilor si a poluarii care acopera megalopolisul chinez, poate fi vazut la adresele urmatoare:

http://ontheroofs.com/

sau

https://www.youtube.com/watch?v=gLDYtH1RH-U&feature=youtu.be

Joi seara, videoclipul avea aproape 1,9 milioane de vizualizari pe YouTube si peste 1,4 milioane pe site-ul chinez Youku.com.

Contactat prin e-mail de AFP, Vitaliy Raskalov a afirmat ca este "surprins" de numarul mae de accesari.

Acesta a comentat ascensiunea ilegala pe Shanghai Tower astfel: "A fost foarte riscant. Daca politia sau garzile de securitate ne-ar fi prins, am fi fost expulzati din tara si ne-ar fi interzis dreptul de intrare pe o perioada de la 5 la 20 de ani".

Cei doi sunt obisnuiti cu astfel de experiente, in special in Rusia.

Principala lor realizare este escaladarea piramidei din Gizeh, in Egipt, in urma careia Vitaliy Raskalov si-a cerut scuze pentru acest act interzis.

Shanghai Tower a depasit anul trecut turnul Taipei 101 si este acum cel mai mare zgarie-nori al Asiei si al doilea din lume, dupa Burj Khalifa din Dubai, care atinge 830 metri.