Turneul lui Moș Crăciun pentru a împărți cadouri copiilor din toată lumea a început duminică sub atenta supraveghere a armatei americane, care de zeci de ani urmărește mișcările bărbatului în roșu în fiecare 24 decembrie, relatează AFP.

NORAD urmareste traseul lui Mos Craciun prin lumeFoto: NORAD / AP / Profimedia

Plecând de la baza sa din Polul Nord, sania sa zbura deasupra Jakarta la ora 15:38 GMT, potrivit comandamentului militar responsabil cu securitatea aeriană din Statele Unite și Canada (Norad).

E chiar mai rapid decât avioanele F-15 ale Forțelor Aeriene SUA, însă „încetinește ca să-l putem escorta”, asigură Norad, după ce Moș Crăciun distribuise deja peste un miliard și jumătate de cadouri în Oceania și Asia.

Comandamentul spune că urmărirea este posibilă prin senzorii din nasul roșu al lui Rudolph, unul dintre cei nouă reni care trag sania.

NORAD urmărește traseul lui Moș Crăciun de zeci de ani, dar a pornit dintr-o eroare

NORAD îi urmărește traseul lui Moș Crăciun din 1955, când un ziar din Colorado Springs a tipărit greșit numărul de telefon al unui magazin local pentru copiii care vor să sune și să vorbească cu Moș Crăciun, publicând din greșeală numărul pentru ceea ce se numea atunci Comandamentul Apărării Aeriene Continentale.

Un ofițer de serviciu, colonelul Harry Shoup, a preluat apelurile și i-a asigurat pe copii că Moșul, cunoscut și sub numele de Kris Kringle sau Sfântul Nicolae, știa de listele lor de dorințe și este pe drum.

Și-a instruit oamenii să transmită informații despre locația lui Moș Crăciun și chiar a sunat la un post de radio local pentru a anunța că a văzut un obiect ciudat pe cer.

Fanii Moșului pot vedea în timp real unde se află acesta penoradsanta.org sau prin diverse platforme de socializare, sau pot apela la o linie telefonică specială sponsorizată de NORAD pentru a vorbi cu un operator live.