Dupa Radoita (balada lui Mirel Radoi), epigramistul Laurentiu Ghita revine cu o noua poezie, Am Trabant, declarata castigatoare a concursului Un catren si un refren. Premiul cel mare consta in transpunerea versurilor pe o melodie compusa de Spitalul de Urgenta. Trupa isi va lansa un nou album, intitulat F.P.S., pe 16 octombrie, in clubul Silver Church. "N-am probleme cu rugina,/ Vesnic timpul mi-e girant./ Dintre toate, sunt masina/ Care-si face tablaria/ Cu lipiciul si hartia,/ Sunt Trabant!"

Trupa Spitalul de Urgenta lanseaza vineri, 16 octombrie 2009, ora 22:00, in clubul The Silver Church din Capitala, cel de-al saselea album, intitulat F.P.S. In deschiderea concertului vor canta trupa Vunk si cvartetul Capriccio. Trupa pregateste si un turneu de promovare in mai multe orase din tara (Brasov, Cluj, Pitesti, Buzau, Iasi si Bacau).

In perioada 2 -13 octombrie s-a desfasurat concursul Un catren si un refren, prin care Spitalul de Urgenta si-a incurajat fanii sa le trimita propriile versuri. Concursul a fost deschis tuturor celor care au dorit sa isi incerce mana (si norocul) la scris versuri.

Din cele peste 300 de materiale inscrise in concurs, trupa a ales cele mai reusite catrene si refrene, iar dintre cei opt semifinalisti din Bucuresti, Timisoara, Brasov, Dolj sau Stolnici (Arges), castigatorul concursului Un catren si un refren a fost ales Laurentiu Ghita (din Bucuresti), cu lucrarea Am Trabant, prin unanimitate de voturi. Premiul cel mare va consta in transpunerea versurilor pe o melodie compusa de Spitalul de Urgenta.

Piesa rezultata va fi cantata de trupa in cadrul concertelor din turneul de promovare al albumului F.P.S.. Cel de-al doilea castigator, ales prin tragere la sorti, este Nicolae Bunduri din Brasov, pentru care Trupa Spitalul de Urgenta va sustine un concert chiar la el acasa.

Noul album este produs de Real Sound & Visual si este distribuit de catre A&A Records. F.P.S. va fi disponibil spre vanzare la concerte, in lantul de librarii Carturesti, pe site-ul trupei www.danhelciug.ro si pe CharityGift.ro, proiectul de voluntariat online adoptat de Spitalul de Urgenta dupa modelul “Adopta un ONG”, la pretul de 29,90 lei.

Trupa Spitalul de Urgenta s-a alaturat recent sustinatorilor proiectului de voluntariat CharityGift.ro, primul magazin online in care toate produsele contin o donatie, fara adaosuri de pret. Initiativa a venit din partea frontmanului Dan Helciug, care a fost cucerit pe loc de proiect. Urmand modelului “Adopta un ONG” initiat de Gala Societatii Civile, Spitalul de Urgenta a ales sa sustina proiectul derulat cu ajutorul a peste 20 de voluntari din intreaga tara, prin promovarea acestuia in toate aparitiile trupei. In curand, fanii vor putea achizitiona noul album, F.P.S., atat de pe site-ul www.danhelciug.ro, cat si de pe magazinul online caritabil www.CharityGift.ro.

Am Trabant (idee de Vladi Ghita)

"Iarasi sunt pe-autostrada

Si gonesc in zbor razant.

Toata lumea vreau sa vada

Cum accelerez “la blana”

Masinuta mea germana,

Un Trabant.

Ah, ce tare sunt, mai frate,

Ce sportiv si elegant!

Fetele sunt terminate,

Eu sunt cel mai tare-n zona,

Am masina teutona

Am Trabant!

Si, ce sentiment teribil

Ma incercuie pregnant.

Iata, culme de penibil,

Vad politia-n oglinda

Cum se chinuie sa prinda

Un Trabant!

Uau, ce duduie motorul,

Zgomotos si trepidant

Si ne-nvaluie fuiorul

Fumului care razbate!

Nu e fum ca cel ce-l scoate

Un Trabant!

Da-te, mai Mertan zabavnic,

Ca te bag acum in sant!

Te vei chinui zadarnic

Sa ma prinzi cand merg la vale,

Nu-i gipan sa stea in cale

La Trabant!

Ce marime, ce amploare,

Sunt un monstru impozant!

Douazeci de metri are,

Masurati cu fum cu tot,

De la coada, pan’ la bot,

Un Trabant!

N-am probleme cu rugina,

Vesnic timpul mi-e girant.

Dintre toate, sunt masina

Care-si face tablaria

Cu lipiciul si hartia,

Sunt Trabant!

Hai, eliberati-mi drumul,

Dati cu antiderapant!

Pana sa se duca fumul,

Am sa ma gonesc din strada,

Urma nici sa nu se vada

De Trabant!"

Despre Spitalul de Urgenta si F.P.S.

Lansat pe piata muzicala alaturi de formatia Parlament, Dan Helciug a parasit trupa cunoscuta mai ales pentru piesa Vine vara si a infiintat, in 2000, Spitalul de Urgenta. Conceptul, muzica si textul ii apartin solistului Dan Helciug. Orchestratia originala a muzicii trupei o asigura Victor Panfilov (mentor spiritual) si este imbogatita de catre chitaristul Emil Chican.

Trupa se poate mandri cu peste 1.400 de concerte, participari la festivaluri nationale si internationale (Pepsi Sziget Festival 2001), turnee de cluburi la Moscova si Sankt Petersburg-Turneu Grants Unplugged, Dan Helciug & Friends, 2005-2008, Turneu Winston 2001-2003, Turneu More in 2001.

Premii muzicale: Premiul 2, sectiunea creatie festivalul Mamaia 2008.

Discografie Spitalul de Urgenta: Traiasca Berea (2000), Sa cante muzica (2001), Spitalomania (2002), Stupefiant (2004), Alcool Rafinat (2006), F.P.S. (2009).

F.P.S. (adica Fondul Proprietatii de Stat, First Person Shooter sau Fotbal Politica si Sex) este cel de-al saselea album al trupei si va fi lansat pe 16 octombrie 2009, in clubul The Silver Church din Capitala. Evenimentul va fi urmat de un turneu de promovare in mai multe orase din tara.

Cu ocazia noului material, Dan Helciug abordeaza o serie de teme in general evitate de trupele mainstream, cantand despre viata de student, politica si fotbal. Piesele raman insa incarcate de umorul specific artistului, care nu iarta nici pe altii, insa in final nu se iarta nici pe sine insusi. Trupa se joaca cu piesele si stilurile precum un papusar cu marioneta sa, iar referintele culturale, muzicale si politice abunda.

"Proaspat recuperat dupa un sejur prelungit la Spitalul de Urgenta, artistul emerit de succes international Dan Helciug supune consideratiunii D. Voastra fonograma FPS printr-un contert esstraordinariu si nemaivazut in carciumioara The Silver Church, vineri 16 octomvrie 2009, orele 22 trecute fix. Invitati de seama: Vunk si cvartetul Capriccio".