Reader’s Digest anunta castigatorul concursului „Cel mai bun banc din lume“, prezentat simultan in toate cele 50 de editii ale revistei, din luna decembrie. Castigatorul, Jorgen Jonssen, din Sjobo, Suedia, va primi 1.000 de dolari pentru bancul despre intalnirea dintre un orasean arogant si un taran imperturbabil. Pe primele locuri s-au mai situat bancurile din Finlanda, Rusia, Mexic si SUA.

La concurs au participat peste 15.000 de cititori din intreaga lume, inclusiv din Romania, care au votat pentru bancul lor preferat. Bancurile au fost trimise tot de catre cititori. In prima etapa s-a desemnat cel mai bun banc din fiecare tara. Un aspect important: cititorilor nu li s-a cerut sa trimita bancuri noi, pe care nu le stiam inca, ci, pur si simplu, bancul lor preferat.

Romanii au votat si in a doua etapa – in proportie de 43% – pentru bancul romanesc, trimis de Claudiu Enache Jiroveanu, un inginer in varsta de 32 de ani din Craiova.

Acesta a explicat de ce i s-a parut potrivit sa trimita un banc despre impacarea dintre un vitezoman si un politist: "Ilustreaza un episod de viata tipic romanesc. Noua, romanilor, ne place sa incercam sa eludam legea la mica intelegere. Mai ales cand e vorba de regulile de circulatie!".

Cel mai bun banc din lume:

La o partida de vanatoare, un barbat elegant din Stockholm impusca o rata. Pasarea cade insa in ograda unui fermier, care sustine ca vanatul ii apartine.

– E pasarea mea, insista oraseanul.

Fermierul sugereaza sa fie transata disputa in stil vechi, cu un "sut neaos":

– Eu iti trag un sut cat pot de tare in boase, apoi tu faci la fel cu mine. Cine urla mai putin ia pasarea.

Barbatul e de acord. Fermierul ii trage un sut strasnic in partile sensibile. Cand isi revine, oraseanul sopteste cu greu:

– Bine. Acum e randul meu.

– Lasa, zice taranul. Poti sa pastrezi rata.

Trimis de Jorgen Jonssen, Suedia

Cel mai bun banc din Romania:

Un sofer gonea cu 150 km/ora. Vede girofarul unei masini de politie in oglinda si accelereaza. Dupa o vreme, vede ca nu poate scapa de politist si trage pe dreapta. Politistul ii spune:

– Am avut o zi groaznica si vreau sa ajung acasa. Dar mi-a placut urmarirea. Asa ca zi-mi o scuza buna si te las sa pleci.

– Acum trei saptamani, nevasta-mea a fugit cu un politist, zice soferul. Cand te-am vazut in spate, am crezut ca vrei sa mi-o aduci inapoi.

Trimis de Claudiu Enache Jiroveanu, Craiova