Anul Nou este considerat un moment special in intreaga lume si este sarbatorit prin diferite obiceiuri, unele pastrate de mii de ani si transmise din generatie in generatie.

  • In Grecia, ziua de Anul Nou este dedicata Sfantului Vasile, celebru pentru bunatatea sa. Copiii isi lasa incaltamintea langa semineu in noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfantul cel bun, potrivit Radio Romania.
  • Scotienii cred ca prima persoana care va intra in casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul cel nou va fi norocos daca aceasta persoana este un barbat brunet, care aduce un dar.
  • In unele parti din Elvetia si Austria, localnicii se costumeaza pentru a sarbatori ajunul zilei de Sfantul Silvestru. In anul 314, oamenii au crezut ca suveranul pontif al acelei perioade, care se numea Silvestru, a capturat un monstru de mare ce va scapa si va distruge lumea in anul 1000. Pentru ca acest lucru nu s-a intamplat, toti au fost fericiti, dar, in amintirea acelei spaime, oamenii se imbraca in costume neobisnuite.
  • Un obicei spaniol de Anul Nou este sa mananci cate o boaba de strugure la fiecare dintre cele 12 batai la ceasului care vestesc trecerea in noul an, acestea reprezentand dorinte pentru fiecare luna a anului urmator.
  • La Napoli, in Italia, Anul Nou este intampinat printr-un obicei special, care consta in a arunca pe fereastra obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut.
  • In America Latina, in tari precum Ecuador sau Peru, cu putin timp inainte de Anul Nou, oamenii fac papusi de carpa sau din hartie creponata, care reprezinta anul ce s-a terminat, iar la miezul noptii, sunt arse in strada. De asemenea, cel care doreste sa calatoreasca tot anul trebuie sa alerge prin cartier cu o valiza in mana, la ora 12 noaptea fix.
  • Rusii, la fel ca si romanii, obisnuiesc sa bea sampanie la miezul noptii si sa deschida usile si ferestrele pentru ca noul an sa intre in casa.