Dragi romani, cat scoateti din buzunare pentru a avea toate cele cuvenite pe masa de Paste? Simtiti mai multa lumina in suflet in sfanta saptamana, sunteti mai buni? Acestea sunt doar cateva din cliseele pe care in perioada asta le auzim din gura unor analisti care cu o ora inainte isi dadeau cu parerea despre exploziile din Daghestan, iar apoi ne arata tabele cu cat ne-ar costa fiecare dumicat in zilele de Paste. Abunda stirile cu goana dupa bunatati in supermarket, iar oamenii inghesuie in portbagaje delicatese. Pastele e plin de clisee pe care, din pacate, presa le reinvie enervant de mult zilele acestea.

Mai ales in saptamana mare, televiziunile reiau obsesiv materialele despre cat ne costa masa de Paste sau, mai exact, "cat trebuie sa scoatem din buzunare". Ni se arata tabele cu procente, cat ne costa oul, cat mielul, cat cozonacul, cat vinul, cat sucul. Si ca nu cumva sa ramanem ignoranti, reporterii se duc in mod demonstrativ in magazin, pun produsele in cos si apoi se da verdictul: un Paste decent costa X lei, unul la limita saraciei Y lei, unul somptuos XXX lei...

In plus, analisti care in urma cu o ora vorbeau despre deficitul bugetar vin sa ne explice de ce s-a scumpit mielul, de ce gasim in principal oua de la gaini stresate si de ce e atat de mult cozonac din import, cand noi avem atat de mare potential. Aceiasi oameni care mai devreme vorbeau despre exploziile din Daghestan ne spun mai apoi cat ne costa ce bagam la...ghiozdan.

Lucruri destinate stomacului, precum carnea de miel, ouale sau pasca sunt tratate cu o atitudine excesiv de sobra. Mai e un pic si ni se vor arata tabele pline de variabile in care oscilatiile pretului carnii de miel la piata Obor sunt determinate de fluctuatiile bursei de la Londra. Poate ca pretul oualor a fost si el sensibil la recenta vizita a sefului FMI la Bucuresti....

Ideea este ca aceste discutii sunt lipsite de simt practic, fiindca in timp ce in studiouri se dezbate cu incrancenare despre toate cele cuvenite, oamenii se ingramadesc in supermarket sa prinda oferta de carne de porc la 9,9 lei kilogramul sau se ridica pe varfuri langa rafturi pentru a "pescui" cozonaci la care alti mai mici de inaltime nu au putut ajunge.

Televiziunile nu rateaza nici acest subiect. "Goana dupa bunatati" e tratata cum se cuvine, cu reporteri care vorbesc afectat din magazine, inconjurati de oameni grabiti ba sa prinda un cos, ba sa scape mai repede de cozi. Pastele va trece, dar cliseele vor reveni la fel de voioase si la anul, desi ele chiar ar trebui trecute intr-o noua categorie: "toate cele NEcuvenite". Soc!