Akira Toriyama, creatorul „Dragon Ball”, una dintre cele mai influente şi mai bine vândute benzi desenate japoneze (manga) din toate timpurile, a murit la vârsta de 68 de ani.

Akira Toriyama în 1982Foto: STR / AFP / Profimedia

Akira Toriyama a suferit un hematom subdural acut, un tip de hemoragie în apropierea creierului, a anunţat vineri studioul său, potrivit BBC și News.ro.

„Dragon Ball” este extrem de popular în întreaga lume, iar seria de benzi desenate a dat naştere şi la versiuni de desene animate şi filme.

Fanii i-au adus un omagiu lui Toriyama pentru că a creat personaje care au devenit o parte din copilăria lor.

Seria de benzi desenate „Dragon Ball” a debutat în 1984. Aceasta urmăreşte un băiat pe nume Son Goku în încercarea sa de a colecta bile de dragon magice pentru a apăra Pământul împotriva umanoizilor extratereştri numiţi Saiyans.

Toriyama avea lucrări nefinalizate în momentul morţii sale.

El a murit la 1 martie şi doar familia şi foarte puţini prieteni au participat la înmormântarea sa, potrivit unui comunicat al site-ului Dragon Ball.

Născut în Nagoya, Japonia, în 1955, Toriyama a pătruns în lumea benzilor desenate la începutul anilor 1980 cu „Dr. Slump”, care spune povestea unei fetiţe robot Arale şi a creatorului ei om de ştiinţă.

Dar „Dragon Ball” a fost cea mai cunoscută lucrare a sa. Pentru mulţi fani, călătoria lui Son Goku, de la un copil care nu reuşeşte să se antreneze la arte marţiale la un mare erou zburător care poate trage fulgere de electricitate din mâini, reflectă propriile lor lupte împotriva îndoielii de sine pe măsură ce au crescut până la vârsta adultă.

„Dragon Ball” a inspirat scriitori de fan fiction şi cosplayeri care îşi coafează părul la fel ca şuviţele ascuţite ale personajelor.

Versiunea de desene animate a fost dublată în numeroase limbi, iar figurinele Dragon Ball sunt un element de bază în magazinele de jucării din Japonia până în China şi Asia de Sud-Est.