Sebastian Rădulețu, reprezentant al României în Comisia de la Veneția, a fost înlocuit la trei luni de la numirea sa în funcție de către guvern. Propus de fostul său șef, ministrul Justiției Cătălin Predoiu, pentru funcția de supleant în Comisia de la Veneția, Rădulețu a demisionat pentru o altă propunere, de această dată o numire pentru funcția de judecător la CEDO.

CEDOFoto: DreamsTime

În mare secret, pe 23 iunie 2022, Ministerul Justiției l-a propus pe ministrul de Externe Bogdan Aurescu pentru a reprezenta România în Comisia de la Veneția, iar supleant a fost propus Sebastian Rădulețu, fost consilier al lui Cătălin Predoiu.

La trei luni de la propunere, Rădulețu a fost retras din funcția de membru supleant și înlocuit cu judecătoarea de la Curtea Constituțională, Iulia Scântei. Tot în mare secret, Iulia Scântei a fost numită membru supleant de către guvern, iar informația a apărut pe site-ul oficial al Comisiei de la Veneția în urma participării acesteia la ședința Comisiei.

În 19 octombrie, Guvernul a validat lista finală cu propunerile pentru funcția de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru că mandatul reprezentantului României Iulia Motoc expiră pe 17 decembrie.

Printre cele trei propuneri de judecător se regăsește și numele lui Sebastian Rădulețu (celelalte propuneri sunt: Răzvan Horațiu Radu și Claudia Jderu). De altfel, potrivit surselor HotNews.ro, Sebastian Rădulețu ar fi favorit pentru a obține postul de judecător la CEDO.

Cine este Sebastian Rădulețu

Rădulețu este din 2015 profesor de Drept la Facultatea de Drept din Craiova. Potrivit CV-ului său, a fost consilier al ministrului Justiţiei în perioada iulie - decembrie 2008. La vremea respectivă, ministru al Justiției era Cătălin Predoiu.

Totodată, Rădulețu a fost membru UNPR, partidul lui Gabriel Oprea și un apropiat al fostului primar al Craiovei Antonie Solomon. Potrivit ziare.com, Rădulețu a fost avocatul lui Antonie Solomon într-un dosar de corupție în care acesta a fost condamnat pentru mită la trei ani de închisoare.