Câinii din rasa Saint Bernard, unul dintre simbolurile naționale ale Elveției, sunt renumiți datorită folosirii lor în misiuni de salvare montană, însă ei au început să fie folosiți acum pentru a ajuta oameni în alte feluri, relatează Reuters.

Caini Saint BernardFoto: Ardea / Profimedia Images

Fundația Barry, o organizație neguvernamentală care a preluat în 2005 operațiunile celui mai vechi crescător de câini Saint Bernard din munții Elveției, a ajutat la trecerea patrupedelor faimoase în noi roluri de animale terapeutice și de susținere a persoanelor vulnerabile.

„Saint Bernard este o rasă care astăzi lucrează pe frontul social”, afirmă Andrea Zollinger, purtătoare de cuvânt a organizației.

„Câinii lucrează în spitale, în azilele de bătrâni cu cetățeni vârstnici. Ei ajută oamenii care trec prin terapie, se întâlnesc cu copii și deținuți. Ei fac minuni”, adaugă ea.

Câinii Saint Bernard participă acum la în jur de 600 de acțiuni organizate în fiecare an în Elveția, printre acestea numărându-se evenimente pentru sprijinirea persoanelor cu afecțiuni din spectrul autismului și asistarea personalului medical specializat în reabilitatea psihosomatică și psihosocială.

„Ei își îndeplinesc fericiți rolul. Iubesc să facă asta”, mai spune Zollinger.

Fanii patrupedelor pot vedea de asemenea câinii Saint Bernard la Barryland, un parc tematic care are și un muzeu dedicat îndrăgitei rase.

Câinii Saint Bernard sunt folosiți mai rar în operațiuni de salvare montană

Luna trecută la fundația reprezentată de Zollinger s-au născut 7 căței Saint Bernard, aceștia fiind descendenți ai lui Barry I, câinele creditat cu salvarea a peste 40 de vieți în Marea Trecătoare Saint Bernard la începutul secolului XIX.

La fel ca predecesorii săi, Barry I a trăit la un ospiciu fondat în secolul XI de călugări pentru a-i ajuta pe pelerini și ceilalți călători care porneau în călătorii periculoase peste Munții Alpi.

Reputația rasei ca animal de salvare excepțional și companion fidel a fost consolidată de cronicile călătorilor și poveștile soldaților care au traversat Alpii în 1800 cu Napoleon.

„Ei au un simț extraordinar al mirosului. Dat fiind faptul că sunt înalți și lați, câinii au fost folosiți pentru a curăța potecile înzăpezite pentru salvatorii din trecătoare”, explică Anne Hölzer, șefa de dresaj de la Fundația Barry.

Însă în zilele noastre misiunile de salvare montană tind să apeleze la câini de talie mai mică deoarece pot fi mai ușor de transportat cu elicopterul comparativ cu cei din rasa Saint Bernard.

Însă Elveția nu și-a pierdut din atașamentul față de câinele său favorit.

„Este un simbol foarte puternic al Elveției. Cred că mulți oameni sunt dedicați față de menținerea acestui câine într-o formă bună, în conformitate cu standardele rasei”, afirmă Andrea Zollinger.