Cum a scapat formatia Timpuri Noi de ancheta fostei Securitati: prin pile

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Marţi, 18 octombrie 2011, 18:30 Life | Muzică


Adrian Plesca - Artanu
Foto: AGERPRES
​"Pe marele Adrian Paunescu l-am refuzat din prima si ce bine ca l-am refuzat...", a povestit Artanu (membru al trupei Partizan, ex-Timpuri Noi) in cadrul unei discutii despre muzica rock in perioada comunista. Eveniment desfasurat la Make a Point, in prezenta lui Doru Ionescu (realizator Tv specializat in muzica rock) si a lui Adrian Plesca "Artanu".

"Mare poet, mare versificator, mare viteza de sinapsa, super smecher. El avea toate formatiile, le avea la buton. Si in repertoriul unei formatii trebuiau sa fie si vreo doua piese cu textul dansului. "Veniti la Cenaclu... va dau 500 de lei de concert si nu stiu ce!" "Vai, ce bine, maestre, va multumim foarte mult! Imi face o mare placere sa va refuz din inima! Noi ne-am constituit ca reactie impotriva dumneavoastra!""

 • Citeste mai jos cum au ajuns romanii sa aiba vacanta de Craciun datorita unor colinde si cum ajunsese Artanu sa fie considerat "neonazist". Afla si exemple aberante de cenzura.

Rock - lupta anti-sistem sau bravura?

Artanu
: La varsta de 20 de ani, cand am inceput, am avut si noi formatie de rock'n'roll: criteriul era lipsa lui "bungee jumping". Si daca simteam nevoia sa avem senzatii tari, atunci cred ca asta era mai bine decat orice. Poate ca jumatate a fost si bravura.

Eu nu ma simt coleg cu ceilalti "colegi" din formatiile de muzica rock'n'roll. Am fost o formatie intotdeauna izolata, segregata (nu zic valoric, adica am fost noi mai buni ca altii, nu). Acea mica diferenta pe care am observat-o intotdeauna intre noi si ceilalti consider ca trebuie sa o pastrez intacta.

Ne-am "extras" de la Sorin Chifiriuc, Mircea Florian, Alexandru Andries. Adica din tot ce am vazut noi atunci - eu, Razvan, Dan, in 1991 - ne-au placut ei cel mai mult si am vrut sa fim cumva in familia lor.

Doru Ionescu - In anii '80, Timpuri  Noi, Kripton, erau partea mai noua, new wave a muzicii rock. Hard rock-ul era periculos prin wati, dar nu prin mesaj. In schimb, Timpuri Noi avea un mesaj contra, anti, la un moment dat pe fata, nu mai exista metafora - asa aveai senzatia din sala. Fiind la putere generatia hard rock, gen Iris, erau in sali mult mai putini fani. In schimb, mesajul era foarte dur si au avut probleme deopotriva, daca nu chiar mai mari ei, decat Iris si ceilalti.


Timpuri Noi si Securitatea

Artanu: Mi s-a propus si mie sa dau declaratii, sa "contribui" si eu, sa scriu texte [n.r. sa devina informator] ... Festivalul Club A era o supapa. Termenul de supapa e bun, pentru ca festivalul era foarte controlat. Beciul ala de 200 de oameni maxim era foarte controlat. Si noi eram lideri de opinie: vrei, nu vrei, ai niste wati la indemana, esti lider de opinie - fie ea buna sau rea. Asta ma face pe mine sa cred ca multi din colegii mei la fel au refuzat si ei, ca mine, sa... :)

Pe de alta parte, in 2011 va spun ca sunt socialist, idealurile capitaliste sunt natange... Adica cine se poate alinia unei idei pentru valorile capitaliste. Comunismul e neghiob, tinerii sunt simpatici...


Rock si cenzura

Doru Ionescu: Exemple de cenzura: liderul de la Metropol, Viranyi Attila, si-a vazut acum cativa ani, prin 2005, dosarul de la Securitate. E singurul care a vorbit cate ceva despre el. Dintre cei care l-au turnat se aflau si unii colegi de trupe.

Unii erau aberanti, ii urmareau pe membrii trupelor si dup-aia dadeau note pe pagini intregi. Ii urmareau noaptea, cand tinerii se duceau sa lipeasca afise. Dar afisele acelea erau puse tocmai ca sa se vada data si ora concertului, adica nu faceau lucruri ilegale.

 
Interesant e ca niste eroi in lupta anti-comunismului, pana la urma au scapat prin niste pile pe care le-au avut la indemana imediat.
 
 
Artanu (Partizan, ex-Timpuri Noi)
Exemplu punctual, absolut aberant, de text scos la cenzura. Iris avea "Strada ta", o piesa de dragoste: "Soarele se tot juca, cand aparea, cand disparea". "Schimbati! Soarele e unul singur! S-ar putea intelege altceva. Cum adica "cand aparea, cand disparea?" Ceausescu nu putea sa apara si sa dispara.

In decembrie '68, studentii ieseau de la un concert ce se tinuse langa Preoteasa. Oamenii au iesit pe strada, era perioada de dinainte de sarbatori, adusesera de acasa vin, s-au bucurat si au inceput sa strige "Vrem vacanta de Craciun", "Vrem paine", cantau colinde, au marsaluit pana la Universitate, au fost arestati multi, inclusiv directorul de la Preoteasa. Pana la urma au fost scoti toti, s-a musamalizat tot. Dar de atunci se de vacanta de Craciun. Deci tot s-a castigat ceva.

Cand Artanu tipa in microfon sau dimpotriva, cand soptea ceva, modul in care o facea, din dantura, ii speria pe foarte multi: "Dom'le, astia-s neonazisti!"

Artanu: Vazand noi ca nu si nu, ne-am gandit ca trebuie facut un text mai... "bun". Si am facut un text care ne-a permis sa fim pe discul "Rock 11". Cu "Rock 11" s-a incheiat numaratoarea rockului romanesc. Pentru ca discul sa nu apara in sprijinul dezvoltarii rockului, cenzura a gasit o formula inedita, a numerotat discurile: "Rock 1", "Rock 2", "Rock 3"... Adica numele formatiilor (de obicei erau doua trupe care imparteau fata A si fata B) era foarte putin important. Era foarte important (scris mare) numarul de "Rock".


Timpuri Noi si relatia cu Adrian Paunescu

Artanu
: Pe marele Adrian Paunescu l-am refuzat din prima si ce bine ca l-am refuzat!... Mare poet, mare versificator, mare viteza de sinapsa, super smecher. El avea toate formatiile, le avea la buton. Si in repertoriul unei formatii trebuiau sa fie si vreo doua piese cu textul dansului. "Veniti la Cenaclu... va dau 500 de lei de concert si nu stiu ce!" "Vai, ce bine, maestre, ce bine, vai, va multumim foarte mult! Imi face o mare placere sa va refuz din inima! Noi ne-am constituit ca reactie impotriva dumneavoastra!"

Partile mai putin bune ale Cenaclului Flacara sunt exact cele care ne-au facut pe noi sa nu participam la sinecura aia... erau 300 de zile, 300x500 de lei pe zi... Prietenul meu, Ochescu, s-a trezit la Revolutie cu vreo 2-3 milioane de lei la CEC, asa, pur si simplu...

Paunescu era un poet care stia ce trebuie facut astfel incat sa-si exercite EL cultul personalitatii. Asta e parerea mea. Iar ca parti bune: si la noi in tara, cu ajutorul acestui poet, ideea de rock'n'roll a ajuns in cele mai indepartate colturi ale tarii. Cu melodii asa, mai "mucilaginoase", sunetul asta modern a patruns in cele mai indepartate colturi ale tarii. Si tot e bine, pentru ca numai sunetul in sine (Iris, Holograf si toate celelalte) era bun pentru auzul si pentru bransamentul si sincronizarea tarii noastre in contextul general. Astfel ca '89 nu ne-a prins descoperiti. Imediat s-a gasit si formatia Timpuri Noi, care seamana cel mai bine cu MTV. :)


Cum a scapat Timpuri Noi de interdictie: prin pile

Artanu: La un moment dat am imbulinat-o. Ne-a mers foarte bine-foarte bine-foarte bine, pana intr-o zi, cand n-a mai fost foarte bine. Cineva a tras butoanele in jos si a venit Militia, ne-a luat actele si ne-am trezit cu nota informativa, la UTC, la Securitate, la... Si cum credeti ca am iesit noi din situatia asta?

Seful cadrelor spune "tu esti, tu nu esti", simplu. Elena Ceausescu facea asta. Totusi, munca dansei trebuia facuta de o persoana capabila, care era tatal unei fete care prietena intima cu o persoana care ne placea pe noi. Era un grup, un cerc care venea in Club A. Si ne placeau, ne iubeau - tot felul de copii de stabi. Cand au vazut in ce am intrat noi (in ceva foarte nasol), cuvantul acelui individ a lamurit situatia imediat. A dat telefon la Sectorul 2, la Sediul Partidului, si a lamurit toata problema. Acel telefon i-a inghetat pe toti, i-a innebunit.

Interesant e ca niste eroi in lupta anti-comunismului, pana la urma au scapat prin niste pile pe care le-au avut la indemana imediat
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Vacanta de Craciun (Marţi, 18 octombrie 2011, 19:25)
  C. Munteanu [anonim]

  Ofi cum zice autorul... Eu eram in caminul de la Grozavesti (caminul de baieti), asistam la jocul de carti al unor colegi de la Fizica (eram in anul 5). De la caminele Regie au venit studenti cu colindul. Un coleg mai excentric, Nicu Pasareanu, li s-a alaturat (si altii) si au pornit in sus, spre Universitate. Pe drum, Nicu a ajuns printre primii, alaturi Ana Maria Sincai (stranepoata marelui carturar si patriot). De la PCR-ul Universitatii au venit "tovarasii", printre care si unul - nomina odiosa - care l-a turnat pe Nicu Pasareanu. Pasareanu a si fost arestat. Apoi, noi si anul 4 am fost chemati la ora pranzului intr-un amfiteatru sa fim de acord cu darea afara a lui Nicu Pasareanu. Nu numai ca nu am fost de acord, dar s-au ridicat voci foarte vehemente (Sorin Enescu, Vexler, subsemnatul etc) impotriva starii de fapt. La ora 22 si ceva decanul s-a ridicat de la masa prezidiului si a spus ca trebuie sa eliberam cladirea, pentru ca nu se poate sta, dat fiind faptul ca sunt surse radioactive in interior. Dar, pe masura ce noi vociferam, niste indivizi cu ochi albastri ieseau si tot intrau in sala. Ajunsi la camin, l-am gasit pe Nicu Pasareanu, care, mai tarziu, ne-a spus ca, pe masura ce noi deveneam tot mai vehementi, securistii se purtau cu el tot mai bland, pana l-au pus pe liber. Interesant este ca in februarie am fost chemati din nou la o sedinta, sa fim de acord cu reprimirea lui Nicu Pasareanu in randurile noastre, iar noi am zis ca nu am dat pe nimeni afara si, deci, nu avem pe cine reprimi. Cam acesta-i adevarul din partea noastra, a celor din promotia 1969 la Fizica. Este adevarat ca la prima sedinta, au inceput sa ia cuvantul cativa din anul 4 (urmator noua) care au dat limbi partidului si i-au infierat pe participanti...etc... etc... mai mare greata. Oricum, si-n cartile pe care le-am scris, am lasat un capitol luminos amintirii generatiei mele - cinste lor, mai ales ca, mai putin eu, care am ajuns scriitor, sunt cu totii mari fizicieni.

10421 vizualizari

 • +10 (10 voturi)    
  Vacanta de Craciun (Marţi, 18 octombrie 2011, 19:25)

  C. Munteanu [anonim]

  Ofi cum zice autorul... Eu eram in caminul de la Grozavesti (caminul de baieti), asistam la jocul de carti al unor colegi de la Fizica (eram in anul 5). De la caminele Regie au venit studenti cu colindul. Un coleg mai excentric, Nicu Pasareanu, li s-a alaturat (si altii) si au pornit in sus, spre Universitate. Pe drum, Nicu a ajuns printre primii, alaturi Ana Maria Sincai (stranepoata marelui carturar si patriot). De la PCR-ul Universitatii au venit "tovarasii", printre care si unul - nomina odiosa - care l-a turnat pe Nicu Pasareanu. Pasareanu a si fost arestat. Apoi, noi si anul 4 am fost chemati la ora pranzului intr-un amfiteatru sa fim de acord cu darea afara a lui Nicu Pasareanu. Nu numai ca nu am fost de acord, dar s-au ridicat voci foarte vehemente (Sorin Enescu, Vexler, subsemnatul etc) impotriva starii de fapt. La ora 22 si ceva decanul s-a ridicat de la masa prezidiului si a spus ca trebuie sa eliberam cladirea, pentru ca nu se poate sta, dat fiind faptul ca sunt surse radioactive in interior. Dar, pe masura ce noi vociferam, niste indivizi cu ochi albastri ieseau si tot intrau in sala. Ajunsi la camin, l-am gasit pe Nicu Pasareanu, care, mai tarziu, ne-a spus ca, pe masura ce noi deveneam tot mai vehementi, securistii se purtau cu el tot mai bland, pana l-au pus pe liber. Interesant este ca in februarie am fost chemati din nou la o sedinta, sa fim de acord cu reprimirea lui Nicu Pasareanu in randurile noastre, iar noi am zis ca nu am dat pe nimeni afara si, deci, nu avem pe cine reprimi. Cam acesta-i adevarul din partea noastra, a celor din promotia 1969 la Fizica. Este adevarat ca la prima sedinta, au inceput sa ia cuvantul cativa din anul 4 (urmator noua) care au dat limbi partidului si i-au infierat pe participanti...etc... etc... mai mare greata. Oricum, si-n cartile pe care le-am scris, am lasat un capitol luminos amintirii generatiei mele - cinste lor, mai ales ca, mai putin eu, care am ajuns scriitor, sunt cu totii mari fizicieni.
 • +2 (2 voturi)    
  nu ati fost singurii (Marţi, 18 octombrie 2011, 22:41)

  BuLiGaS [anonim]

  Citez si ma amuz: "Interesant e ca niste eroi in lupta anti-comunismului, pana la urma au scapat prin niste pile pe care le-au avut la indemana imediat "
  Nu stiu daca "eroi" nu e cam mult spus, dar oricum, s-ar putea da si alte exemple de "dizidenti" care au scapat cu pile la secu sau la partid. Mai ales din lumea literara.
 • 0 (0 voturi)    
  24 Decembrie 1968 (Miercuri, 19 octombrie 2011, 14:58)

  Alex [anonim]

  O relatare a evenimentelor
  http://asociatiabucuresti.ro/blog/?p=139
 • +3 (3 voturi)    
  Da (Miercuri, 19 octombrie 2011, 17:02)

  Babilou [utilizator]

  Cenzura este peste tot, dar acum e total aiurea din cauza onceptului "politically correct".
  Doua exemple: in US Rolling Stones nu canta "let spend some NIGHTS together" ci "let spend some TIME togheter", iar al doilea, recent in Canada s-a cerut posturilor de radio sa cenzureze "Money for nothing" a lui Dire Straits deoarece acolo apare cuvantul "faggot" care acum are inteles periorativ pt. cine e gay, lesbiana su bisexual.....dar pe atunci, in 1985, nu era.....total aiurea... Si cand te gandesti ca acest cantec a fost locul I in US si 4 in UK si a fost primul videoclip transmis de MTV Europe. Si totul a inceput de la o scrisoare a unui ascultator catre Canadian Broadcasts Standards Council.
  • +2 (2 voturi)    
   Normal (Vineri, 21 octombrie 2011, 22:57)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Babilou

   Cu "Let's spend some TIME together" s-a intimplat numai o data in 1967 la o emisiune a lui Ed Sullivan. Iar daca la radi e cenzurat acel cuvint (nu il scriu ca sint la munca ;) ) e foarte normal ca si alte cuvinte gen F...word, S...word, B...word sint cenzurate, ca nu trebuie sa uitam de cei mici, trebuie sa-i protejam si pe ei de anumite cuvinte vulgare, nu? Si la cei de culoare le zicea intr-un fel acum 100 de ani, iar acum mi se pare normal sa fie cenzurat.
 • -9 (9 voturi)    
  Ma intreb (Miercuri, 19 octombrie 2011, 17:21)

  indu [anonim]

  daca l-ati refuzat pe AP sau, atunci nu v-a bagat in seama si acum va varsati frustrarea?
  Nu de alta, dar mari artisit lansati de cenaclu au dobandit notorietate si sunt cunoscuti pana in ziua de azi.
  De muzica voastra nu am auzit la fel de des si de ...bine. Si daca versuri de genul ”am cu ce” (banuiesc ca e doar o neinspirata metoda de autopromovare a anumitor calitati ale autorului) spui ca at primovat rockul...auleo...saracul de el. Noroc ca unii mai putin ”dotati” care chiar au cantat rock!
  • 0 (0 voturi)    
   intreaba-te in continuare.... (Vineri, 21 octombrie 2011, 14:16)

   ZNU [utilizator] i-a raspuns lui indu

   @indu - pe ce lume traiesti?!?!?!? In afara de faptul ca nu stii sa scrii, habar n-ai despre ce vorbesti. Cred ca nici nu esti in stare sa faci deosebire intre valoarea unei formatii si afinitatea ta pentru un anume gen. Inca ceva: sa nu incurcam borcanele, "Timpuri Noi" e una, "Partizan" e alta.
 • -2 (2 voturi)    
  nu poate fi ....e aiurea da uitati si voi (Joi, 20 octombrie 2011, 10:00)

  pleasca [anonim]

  greu de crezut dar uitati cum seamana cu
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/un-taximetrist-a-fost-omorat-in-capitala-vezi-portretul-robot-al-ucigasului-948315.html
 • +1 (1 vot)    
  Mai nea Artanu (Vineri, 21 octombrie 2011, 11:39)

  Hleba [anonim]

  In 1968 e adevarat ca nu exista vacanta de craciun, se dadea in ianuarie inainte de sesiunea de examene,dar se inchidea ochii si se chiulea in draci iar cei din provincie mergeau nestingherit acasa pentru sarbatori. S-a strigat vrem paine ? Hai sa fim seriosi ca paine era cacalau, altele lipseau ( libertati de tot felul, se daduse decretul cu interzicerea avorturilor, samd.). Iar Ceusescu era inca pe cai mari.... Sa nu transformam acum un teribilism bahic, meritoriu nimic de zis, in lupta anti comunista, nu de alta dar pe cei condamnati si ucisi la Sighet, Gherla, Aiud, etc. cum ii mai numim, daca celor care s-au catarat pe statuia lui Kogalniceanu le zicem eroi ?
  • +1 (1 vot)    
   Plus ca (Vineri, 21 octombrie 2011, 23:04)

   gogu [anonim] i-a raspuns lui Hleba

   Ce stie domnul Artanu de 1968? El avea 7 ani atunci. Ma indoiesc ca dinsul se ducea la concerte, la Preoteasa la virsta aia.
   • +1 (1 vot)    
    Asa este dl. Gogu (Vineri, 21 octombrie 2011, 23:41)

    Hleba [anonim] i-a raspuns lui gogu

    Ai dreptate. Ce stie el de Preoteasa, cand era sa rupem balconul pentru Sincron ori Sideral ? Dar ce stie de trei gaura trei, de A, de Schit, Medicina din Mille ori Sanitas din Rosetti ? Ce ture mai dadeam toata noaptea pentru gagici si muzici adevarate ? Ce cunoste stimabilul de Aleea Alexandru ori vara la Tei ? Sau de diskjokeyy M.Popescu, Dragoescu, M. Badea, s.a., si iarna de Caprioara din Predeal, asta ca sa vorbim doar de frumosii ani '67-70 ?Eu n-am vrut sa-l rusinez pe putzoiul asta de Artanu care se crede erou ca s-a pisat si el pe un tablou ,evident noaptea pe mare intuneric, sau statea in sula goala pe la doi mai, normal , cu voie de la miltia populara. Ai zis-o matale, hai noroc !
 • 0 (0 voturi)    
  About "Timpuri Noi" (Duminică, 25 decembrie 2011, 2:23)

  sosoviola [anonim]

  Nici acum nu pot sa uit , cand i-am vazut prima data intr-un concert la PM6 in Timisoara, era inainte de revolutie btw. Sicer au fost penibili si toata sala le-a strigat "Bravo patratel" E ridicol sa gandeasca ca, ar avea loc in istoria muzicii rock romanesti, sau poate nu gandesc asa departe si atunci e ok
 • 0 (0 voturi)    
  Timpuri No1 (Miercuri, 25 aprilie 2012, 23:52)

  Gie [anonim]

  Hai nu va mai luati de el asa tare.... Ca e baiat bun. Si muzica lui suna bine. Acu' nu cred ca s-a autointitulat erou. Era anticomunist dar acu a spus omu ca a avut pile... de a rezistat. Si faptul ca nu s-a dus la Paunescu e f. bine.
  Istoria muzicii rock romanesti... Ma faci sa si rad...
  Pai la cum e istoria muzicii romanesti chiar are un loc asigurat acolo...
  Timpuri No1.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by