"Undeva in secolele XVI-XVIII a fost un transport masiv de africani in Brazilia. Se pare ca centrul lor cel mai important este in statul Bahia, capitala San Salvador. Si sigur ca africanii au venit cu tot "bagajul": cultura, instrumentele, obiceiurile lor. Compozitorul Siegfried Fink a fost in Brazilia si a ramas uluit de acest amalgam al muzicii braziliene, de fapt muzica africano-braziliana", a povestit Alexandru Matei, profesor la Conservator, in cadrul unui concert de percutie sustinut de Ansamblul GAME.

Ansamblul GAMEFoto: ICR
  • Asculta Rain Dance, o lucrare pentru marimbafon (instrument asemanator cu xilofonul si vibrafonul).
  • Asculta Ate Logo, lucrate din patru parti, cantata la clavesuri, timbale, trianglu, agogô, temple block-uri

Melodiile au fost interpretate saptamana aceasta, la Sala Galateca, in cadrul unui concert de percutie desfasurat cu ocazia festivalului "5 (arte) in cinci (zile) - ICR la BCU".

Ansamblul GAME este compus din Alexandru Matei, Sorin Rotaru, Lucian Simon, Alexandru Dan.

Rain Dance este scrisa de Alice Gomez, compozitoare de origine braziliana. Este o lucrare pentru marimbafon si trei grupe de percutii. Marimbafonul (denumit si marimba, marimba sau balafon) este un instrument de percutie de provenienta africana, foarte asemanator cu xilofonul si vibrafonul. Este folosit mai ales in tarile Americii Latine.

Este construit din placi de lemn de palisandru, acordate si dispuse in ordinea inaltimii, inzestrate cu tuburi rezonatoare, care intaresc si prelungesc sunetele. Asupra lui se actioneaza cu baghete de lemn (pentru sunetele puternice) si cu baghete de cauciuc (pentru cele moi).

Marimba a evoluat din "balafon" (originar din Africa). Cuvintele rim si ba provin din limba bantu, vorbita in Mozambic si Malawi. Marimbafonul poate avea pana la 5 octave. Placutele de lemn, asezate pe doua randuri, sunt acordate cromatic, ca la claviaturi. Initial, pentru amplificarea sunetului se foloseau tartacute. In prezent, se folosesc tuburi metalice, montate perpendicular sub placutele de lemn. Deoarece placutele de lemn sunt mai subtiri si mai moi, marimba are un sunet mai plin decat al xilofonului. (sursa: Wikipedia)

Ate Logo ("La revedere" in limba portugheza) este o lucrare ce are patru parti. Este o lucrare pentru patru percutionisti, in care instrumentele folosite sunt oarecum exotice, motivate de esenta acestei lucrari.

"Undeva in secolele XVI-XVIII a fost un masiv transport de africani in Brazilia. Se pare ca centrul lor cel mai important este in statul Bahia, capitala San Salvador. Si sigur ca africanii au venit cu tot "bagajul": cultura, instrumentele, obiceiurile lor.

Compozitorul Siegfried Fink a fost in Brazilia si a ramas uluit de acest amalgam al muzicii braziliene, de fapt muzica africano-braziliana. A folosit instrumente relativ putine (clavesuri, timbale, trianglu, agogo, temple block-uri), instrumente foarte mici si oarecum fara personalitate, pe care le-a pus in valoare extraordinar de bine. Aici e o matematica foarte simpla: 1+1+1+1=1" (Alexandru Matei, profesor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti).