TANGO-ul, genul muzical - dedicat dansului - cu cea mai spectaculoasa poveste, doi invitati speciali originari chiar din tara tango-ului si a compozitorilor sai - Argentina, un repertoriu semnat de cei mai mari compozitori de gen, 13 concerte in 12 orase din Romania, acestea sunt elementele care compun turneul national "VA PLACE TANGO ?", prezentat de violoncelistul RAZVAN SUMA, intre 28 septembrie - 24 octombrie 2014. Evenimentul este o frumoasa continuare a traditiei instaurate de artistul roman, de a propune publicului o provocare artistica in fiecare toamna, in anii precedenti aceasta fiind formulata sub titlurile "Va place BACH?" si "Va place BRAHMS?".

afis TANGOFoto: webPR.ro

"Din pacate acest an a fost plin de evenimente neplacute - razboaie, amenintari, pandemii etc. Sper ca publicul care vine la concertele noastre sa plece convins ca ceea ce primeste prin muzica este oferit cu multa sinceritate, din tot sufletul. Chiar si numai o tema muzicala ramasa in mintea unui spectator, fredonata in drum spre casa, ne implineste obiectivul." - marturiseste Razvan Suma.

Alaturi de violoncelistul roman se vor afla doi invitati argentinieni care construiesc alaturi de Razvan Suna povestea speciala a turneului : ANALIA SELIS - voce (recent revenita pe scena dupa experienta de maternitate), care va fi prima oara intr-un turneu partenera de scena a partenerului sau de viata (Razvan Suma) si JULIO SANTILLAN - chitara, care soseste din Argentina pentru a canta tango publicului din Romania. Aflat intr-o dubla ipostaza in acest turneu - de chitarist si compozitor de piese de tango - Julio Santillan semneaza aranjamentul muzical pentru violoncel, chitara si voce pentru majoritatea pieselor din repertoriu.

Evenimentul este unul unic in peisajul cultural romanesc: va fi prima oara cand un turneu de amploare va fi dedicat in exclusivitate tango-ului interpretat in mod traditional, asa cum se canta pe vremuri in Argentina, tara unde, la granita cu Uruguay-ul, s-a nascut undeva la sfarsitul sec. XIX, acest tip de muzica si dans. Tango-ul a cucerit in sec. XX intreaga lume scriindu-si un destin surprinzator, de la dans rau famat din mahalele din Buenos Aires, la cel mai apreciat dans de societate.

Analia Selis, care va canta prima oara in cariera sa un intreg concert de tango, declara despre pregatirea turneului:

"De anul trecut cand Razvan mi-a propus sa facem acest turneu am inceput sa studiez tot ce este legat de tango: tehnica si modul de a canta tango, am citit despre istoria genului si am parcurs povesti despre fiecare melodie pe care o vom canta. In acest turneu vrem sa cantam tango intr-un mod traditional, asa cum se canta pe vremuri. Desigur ca noi am pregatit aranjamente pentru violoncel, chitara si voce, dar acestea au fost gandite de Julio Santillan asa incat sa respecte modul de interpretare traditional."

In programul turneului veti asculta piese de tango, milonga si vals, semnate de cei mai mari compoziᅡtori de gen, de la celebrul argentinian Astor Piazzolla la Carlos Gardel si Sebastian Piana sau creatii semnate chiar de Julio Santillan, unul dintre cei doi invitati speciali ai turneului.

Intre 28 septembrie - 24 octombrie 2014, iubitorii de muzica din 12 orase din Romania vor "fredona" tango : Iasi, Ramnicu Valcea, Botosani, Bistrita, Cluj Napoca, Timisoara, Baia Mare, Targu Mures, Arcus, Sibiu, Pitesti si Bucuresti. Va fi prima editie in care la Bucuresti vor avea loc doua concerte - Sala Radio (22 octombrie) si Teatrelli (24 octombrie), iar dechiderea turneului va avea loc intr-unul dintre cele mai elegante mall-uri din centrul si estul Europei: Palas Mall Iasi. Doua evenimente de tip flashmob vor surprinde apoi publicul in Iulius Mall-urile din Cluj Napoca si Timisoara, oferind o "mostra" de tango in fuga cotidiana din spatiile comerciale.

Pentru mai multe detalii despre turneul national "Va place TANGO?" va invitam sa consultati site-ul www.razvansuma.com

Eveniment organizat de Asociatia Culturala "Analia Selis" si sustinut de PRIMA TV.

Sponsor principal: DULUX

Partener principal: BCR

Coproducatori: Radio Romania, Orchestrele si Corurile Radio Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania Regional

Masina oficiala a turneului: BMW

Eveniment reflectat de: RFI Romania

Parteneri: Fundatia Phoenix si Primaria Municipiului Targu Mures

Parteneri media: Business Review, Dilema veche, Historia, Cariere, Ziarul Metropolis, HotNews, Sapte Seri, 9AM, Kudika, Garbo si Urbo.ro.

Razvan Suma

Razvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni romani, cu un repertoriu cuprinzator, realizat in sute de recitaluri si concerte sustinute in intreaga lume. Pe langa activitatea concertistica din Romania, interpreteaza frecvent impreuna cu pianistul spaniol Josu Okinena, alaturi de care a concertat in sali ca "Auditorio Nacional de Madrid", "Teatro Colon" din Buenos Aires sau "Kursall" din San Sebastian. In august 2014, Razvan Suma a fost invitat pentru a doua oara la Festivalul Murten Classics (Elvetia).

In 2009, Razvan Suma a devenit solist al Orchestrelor si Corurilor Radio. Cariera sa a insemnat pana in prezent colaborarea cu nume importante ale muzicii clasice internationale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Sub titlul "Va place BACH?", in 2012 Razvan Suma a sutinut primul sau turneu national solo, evenimentul reprezentand o premiera absoluta in Romania in domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist roman, intr-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele doua editii ale turneului (1-21 martie si 2 octombrie - 7 noiembrie 2012) au insemnat 17 orase din Romania si peste 10.000 de spectatori directi. Ca o continuare fireasca a acestei frumoase initiative, intre 8-29 octombrie 2013, Razvan Suma a propus melomanilor din 13 orase turneul national "Va place BRAHMS?", sustinut alaturi de pianistul spaniol Josu Okinena.

Pe langa prezenta sa constanta in zona muzicii clasice, Razvan Suma a parᅡticipat si la proiecte mai putin conventionale, adresate unui public tanar, deschis la inovatie. Cel mai recent exemplu in acest sens este colaborarea cu trupa Vita de Vie (2013), una dintre piesele albumului "Acustic" fiind inregistrate alaturi de Razvan Suma.

In calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzica Bucuresti dezvolta o intensa activitate pedagogica. De asemenea, este invitat sa sustina cursuri de maiestrie organizate in tari ca Spania, Argentina, Coreea, iar in Romania a predat la cele doua editii ale Masterclass-ului "Muzica la Altitudine".

Analia Selis

Una dintre cele mai exotice si mai apreciate voci din peisajul muzical romanesc, Analia Selis, originara din Argentina, a cantat in numeroase concerte proprii, in cele mai importante sali din Romania: Sala Palatuᅡlui, Teatrul National, Sala Polivalenta, Sala Radio si in filarmonicile din tara.

A fost invitata sa deschida evenimente muzicale imᅡportante, ca cele sustinute de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba.

Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur 2004, cand s-a clasat pe locul 3. Acest moment important i-a adus imediat un contract propus de casa de discuri "Media Pro Music", cu care a lansat doua albume "Aqui hoy" si "Aqui manana", urmate de aparitia discografica "Suenos" - "Vise" (album realizat de Cat Music).

In anul 2009 Analia a lansat proiectul "Latino America" - prin care se intoarce la muzica ei de suflet din tara natala - si a daruit publicului albumul "Cantece de Craciun pentru cei mici si cei mari". In 2010 a inregisᅡtrat albumul "Un instante" alaturi de chitaristul Julio Santillan, violoncelistul Razvan Suma si actrita Mihaela Teleoaca.

Julio Santillan

Julio Santillan, compoziᅡtor si chitarist argentinian, a inregistrat peste 40 de CD-uri cu muzicieni din diferite tari din intreaga lume si alaturi de ansamᅡblurile pe care le conduce a participat la mai multe festivaluri de prestigiu: "Blue Note Jazz Club" (New York), "Festival Guitarras del mundo" (Argentina), "Festivalul George Enescu" (Romania) etc.

Ca orchestrator si comᅡpozitor a lucrat pentru teatru, filme, inregistrari si concerte live ale multor artisti din toata lumea. Compozitiile lui combina elementele muzicii traditionale din Argentina cu jazz si muzica clasica.

Ca chitarist, Julio Santillan a interpretat si a predat masterclass-uri in Argentina, Columbia, Finlanda, Grecia, Canada, Spania, Italia, Germania, Belgia, Franta, Cehia si SUA.

Si-a inceput studiile muziᅡcale in Argentina si le-a conᅡtinuat apoi la Berklee College of Music (Boston, SUA).

VA PLACE TANGO? - turneu national sustinut de Razvan Suma

28 septembrie - 24 octombrie 2014

 • 28 septembrie, Iasi - Palas Mall, ora 18.00
 • 1 octombrie, Ramnicu Valcea - Filarmonica "Ion Dumitrescu", Sala Lahovari, ora 19:00
 • 5 octombrie, Botosani - Mosia Cai de Vis - Bucovina, ora 19:00
 • 9 octombrie, Bistrita - Sinagoga, ora 19.00
 • 11 octombrie, Cluj-Napoca - Casa Universitarilor, ora 19.00
 • 13 octombrie, Timisoara - Sala Capitol, ora 19.00
 • 15 octombrie, Baia Mare - Sala Rotary a Liceului de Arte, ora 18.00
 • 17 octombrie, Targu Mures - Casa de Cultura "Mihai Eminescu", ora 19.00
 • 18 octombrie, Arcus - Sala Castelului, ora 19.00
 • 19 octombrie, Sibiu - Sala Thalia, ora 19.00
 • 22 octombrie, Bucuresti - Sala Radio, ora 19.00
 • 23 octombrie, Pitesti - Sala Filarmonicii, ora 19.00
 • 24 octombrie, Bucuresti - Teatrelli, ora 20.00