Cea de-a cincea editie Balkanik Festival se va desfasura pe 11, 12 si 13 septembrie, la Gradina Uranus din Bucuresti si la The Ark. Shantel & Bucovina Club Orkestar si Fanfare Ciocarlia se intorc in Gradina Uranus, iar Ivo Papasov, cel mai bun clarinetist din lume, canta pentru prima data in Romania, la #Balkanik5.

Balkanik Festival 2015Foto: webPR.ro

Succesul celei de-a patra editii, care a adunat peste 10.000 de spectatori, face ca anul acesta numarul scenelor sa ajunga la doua. Cea de-a doua locatie va fi The Ark, in traducere libera afterparty-uri explozive pana in zori, un mix de stiluri mai extins, proiectii de filme si numeroase expozitii de pictura si fotografie.

Odata cu anuntarea primilor artisti confirmati pentru cea de-a 5-a editie, organizatorii deschid si vanzarea abonamentelor. Incepand de astazi si pana in 10 septembrie, pretul abonamentelor este de 85 lei prin retelele Eventbook si Eventim.

Experienta Balkanik Festival din 2014 i-a impresionat atat de mult pe SHANTEL & BUCOVINA CLUB ORKESTAR, incat si-au propus sa revina la editia aniversara. Concertul va face parte din turneul Viva Diaspora Tour 2015, ceea ce inseamna un setlist proaspat cu influente de rembetiko si reintalnirea publicului cu energia lui Shantel si cei 8 membri de nationalitati diferite ai Bucovina Club Orkestar, printre care co-producatorul/bateristul Marcus Darius si solista Tea Mikic, carora li se alatura pe scena solista Areti Ketime.

Video Shantel & Bucovina Club Orkestar

Seria premierelor din 2015 este deschisa de KALYI JAG (foc negru in limba Romani), un grup fondat in Ungaria de catre romi vlahi originari din Satu Mare. Kalyi Jag au fost numiti Young Masters of Folk Art in 1979, iar, in 1987, primul lor album a fost un succes. Astazi, sunt cunoscuti si ascultati in lumea intreaga.

"Kalyi Jag sunt un exemplu nu doar pentru munca lor depusa pentru a pastra vie cultura autentica a romilor, ci si pentru rolul pe care l-au avut in elaborarea programelor de dezvoltare a romilor." (fostul presedinte al Ungariei, Laszlo Solyom, 2008).

Video Kalyi Jag

Balkanik Festival 5 ii prezinta, pentru prima data in Romania, pe KOCANI ORKESTAR (Macedonia), unii dintre exponentii cu traditie ai stilului Balkan brass band, raspandit in tarile din fosta Iugoslavie si descendenti directi ai muzicii candva interpretate de catre fanfarele militare turcesti. Muzica lor se inspira din sunete Gypsy care provin din zone diferite ale Balcanilor si din ritmuri turcesti, cu o aroma latina. Cantecul lor cunoscut, "Siki, siki baba" apare pe coloana sonora a filmului Borat.

Video Kocani Orkestar

Seria premierelor continua cu IVO PAPASOV AND HIS WEDDING BAND, un nume impozant al miscarii contemporane din wedding music-ul bulgaresc. Clarinetistul, care va concerta pentru prima oara in Romania la #Balkanik5, si ale carui aparitii sunt evenimente rare, a dobandit succesul international cu stilul sau influentat de jazz-folk. Cu radacini Turkish Gypsy, la scurt timp dupa fondarea grupului sau Trakiya in 1974, Ivo Papasov a devenit regele fara concurent al muzicii de nunta (Stambolovo), cel mai popular gen bulgaresc. Sunetele distinctive ale lui Papasov - o estetica improvizationala si energica, cu puternice influente din surse distincte precum folkul traditional, muzica de film si de desene animate - si-au gasit o audienta efervescenta in randul tinerilor, atractia fiind reprezentata de asemanarile cu spiritul incitant al rockului din vest.

Video Ivo Papasov

Efervescentii canadieni LEMON BUCKET ORKESTRA, care se autodefinesc drept o formatie "balkan-klezmer-gypsy-punk-super-party", revin in Romania pe scena #Balkanik5. S-a format in 2010, la Toronto, iar conceptul s-a nascut in timpul unei simple conversatii intr-un restaurant vietnamez. Membrii fondatori ai Lemon Bucket Orkestra sunt Mark Marczyk si Tangi Ropars, iar trupa este formata din 14 muzicieni. Au devenit cunoscuti cand, in mai 2012, in drum spre Romania, cursa lor a avut intarziere, iar membrii formatiei au pus de-un concert ad-hoc chiar in avion.

Video Lemon Bucket Orkestra

Tot in premiera pentru Romania, pe scena #Balkanik5 va urca AMSTERDAM KLEZMER BAND. Abordarea lor proaspata asupra muzicilor balcanice si klezmer transcende aspectele traditionale, iar rezultatul este un amestec aprins de sunete est-europene. Dincolo de cantecele preluate din reportoriile balcanic si klezmer, membrii AKB vin cu compozitii proprii, care contribuie, fara exceptie, la melting pot-ul ritmurilor contagioase Balkan ¬ Gypsy ¬ Klezmer. Trupa se straduieste sa aduca un suflu nou muzicii balcanice din Europa de Est, in spectacolele lor incarcate de pasiune.

Video Amsterdam Klemzer Band

#Balkanik5 va insemna si regasirea pe scena a unor artisti "de-ai casei". Legendara FANFARE CIOCARLIA, "bestia cu 24 de picioare", premiata de prestigiosul BBC cu Awards of World Music, "trupa de funk balcanic care a ridicat in picioare o intreaga planeta" va veni la Bucuresti, in cadrul #Balkanik5, pentru unul dintre foarte putinele concerte pe care le sustine in Romania. Fiecare concert este o provocare de a euforiza publicul si, in acelasi timp, de a pastra viu spiritul muzicii de la Zece Prajini.

Video Fanfare Ciocarlia

Pe langa concerte, #Balkanik5 va insemna o experienta completa de festival ca o vacanta de vara prelungita in mijlocul Bucurestiului, prin activitatile din timpul zilei, care includ un targ mestesugaresc, ateliere si demonstratii, expozitii de fotografie, pictura si sculptura, spectacole de dans, circ si joc cu focul, bucatarie cu scofeturi balcanice si o multime de zone neconventionale de lounge.

Balkanik Festival este un eveniment organizat de Asociatia Culturala Metropolis, in parteneriat cu Muzeul Intercultural din Oslo, cu sprijinul Primariei Sectorului 5.

Proiectul "Balkanik: festival de cultura si arta" este finantat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei, in cadrul Programului PA17/RO13 "Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european".

Ne gasiti pe:

www.facebook.com/balkanikfestivalro

www.balkanikfestival.ro.