Un cantaret german care se bucura de o mare popularitate, in repertoriul caruia se afla anumite piese considerate antisemite si homofobe, a fost selectat sa reprezinte Germania la editia din 2016 a concursului Eurovision, informeaza Mediafax citand Reuters. Propunerea a fost insa retrasa la scurt timp dupa anunt, ca urmare a reactiilor negative puternice, informeaza Zeit Online.

Xavier NaidooFoto: Captura YouTube

Xavier Naidoo, un cantaret R&B cu origini indiene si africane, ale carui albume s-au vandut in milioane de copii, a fost ales, joi seara, de postul public de televiziune german ARD, sa reprezinte Germania la editia de anul viitor a concursului Eurovision, ce va avea loc in orasul suedez Stockholm. Aceasta alegere a generat insa numeroase critici pe retelele de socializare si in presa traditionala.

"Este oare Xavier Naidoo cel mai potrivit artist pentru concursul Eurovision?", se intreba tabloidul Bild pe prima pagina a editiei sale de vineri, invitand cu aceasta ocazie celebritatile si politicienii din Germania sa isi exprime parerile in legatura cu aceasta chestiune.

Un cantec lansat de Xavier Naidoo in 2012, intitulat "Wo sind", a fost aspru criticat de public, mass-media, politicieni si asociatii pentru drepturile omului din Germania, intrucat sugera ca homosexualii sunt pedofili.

In cadrul evenimentelor organizate anul trecut pentru a celebra reunificarea Germaniei, Xavier Naidoo a participat la un mars al gruparii Reichsbuerger, ai carei membri sustin infiintarea unui nou Reich German, bazat pe frontierele din 1937, care includ teritorii vaste din Polonia si din cateva foste republici sovietice.

"Atat artistul in sine, cat si decizia respectiva sunt de necrezut!", a declarat Johannes Kahrs, un politician din Partidul Social Democrat, partener in coalitia de guvernare condusa de cancelarul Angela Merkel.

Nicole, o cantareata germana, care a castigat pentru prima data concursul Eurovision pentru tara ei, in 1982, este de alta parere: "Sunt sigura ca Xavier va fi un reprezentant de valoare la Eurovision. Imi place mult muzica lui si mi se pare minunat faptul ca un artist consacrat are curajul de a concura pe o scena internationala".

Intr-un cantec pe care l-a lansat dupa criza financiara din 2008, Xavier Naidoo s-a referit la familia bancherilor Rothschild, ce are origini evreiesti-germane, cu apelativul "Baronii Deadschild", folosind, de asemenea, cuvantul "schmock", un termen peiorativ in idis.

"Consider ca alegerea lui este una problematica", a spus la randul ei Anetta Kahane, reprezentanta a Amadeu Antonio Foundation, o asociatie care militeaza pentru drepturile omului. "Il cunosc personal. E un tip de treaba. Dar asta nu e de ajuns. Trebuie sa lamureasca in mod public discrepanta dintre cine este in realitate si versurile pe care le compune".

Raspunzand criticilor aparute dupa desemnarea sa ca reprezentant al Germaniei la Eurovision 2016, Xavier Naidoo s-a distantat de gruparea Reichsbuerger, prin intermediul unei declaratii in care a spus ca doreste o Germanie "liberala si primitoare".

Germania a terminat concursul Eurovision din acest an cu zero puncte. Aceasta tara a castigat insa competitia in 2010.

Telespectatorii germani vor alege in luna februarie cantecul pe care Xavier Naidoo il va interpreta la Eurovision 2016 dintr-o serie de sase piese care vor fi compuse pentru artistul german.

Cea de-a 61-a editie a Eurovision Song Contest se va desfasura la Globe Arena din Stockholm.

Semifinalele Eurovision 2016 vor avea loc pe 10 si 12 mai, iar marea finala a competitiei se va desfasura pe 14 mai, potrivit site-ului oficial al concursului.

Editia de anul viitor a Eurovision se va desfasura in Suedia, dupa ce cantaretul Mans Zelmerlow a castigat competitia din acest an, cu piesa "Heroes".

Trupa Voltaj a reprezentat Romania la Eurovision 2015, de la Viena, cu melodia "De la capat/ All Over Again", ocupand locul al 15-lea in finala competitiei.

Eurovision este o competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Prima editie a avut loc in 1956, la Lugano, in Elvetia. Printre artistii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numara ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion si Johnny Logan.

Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea Selectiei Nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.