Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, a oferit o pozitia oficiala in ceea ce priveste videoclipul-manifest al trupei Taxi, "Despre smerenie", ce a iscat un intreg scandal. Potrivit acestuia, piesa nu a fost perceputa de catre Patriarhie drept antireligioasa, cu toate acestea, Banescu precizeaza ca melodia are "un mesaj fatis anti Catedrala Mantuirii", scrie Mediafax.

Dan TeodorescuFoto: Captura YouTube

"Melodia si videoclipul au fost percepute de institutia Patriarhiei Romane ca o simpla melodie si, evident, cu un mesaj orientat impotriva proiectului Catedralei Nationale. Nu s-a oferit un comunicat in acest sens, pentru ca ar fi disproportionat ca un simplu cantec sa fie intampinat de un comunicat al Patriarhiei Romane. Desi cantecul a transmis un mesaj anti proiectul Catedrala Nationala, credem ca nu este un cantec anticrestin, antireligios, este un punct de vedere al unor artisti care-si exprima gustul, preferinta pentru un anumit tip de arhitectura bisericeasca", a declarat Vasile Banescu pentru Mediafax.

Reactiile numeroase starnite de piesa "Despre smerenie" si scandalul care a impartit Romania in doua categorii, sunt in viziunea Patriarhiei Romane "exarcebate".

"Proiectul Catedralei este insuficient cunoscut, un dialog in marginea acestui proiect ar merita sa existe. Reactiile exacerbate in spatiu mediatic denota o absenta a culturii dialogului, au existat formulari ultrasevere, gesturi care nu ar fi trebuit sa se consume. Nu pot decat spera ca personalitatile implicate in aceasta melodie si videoclip sunt suficient de mature incat sa accepte un dialog, o informare pe care nu o poate livra decat institutia care patroneaza acest proiect de importanta nationala. In privinta gusturilor, care nu se discuta, pot aparea diferente. Dar de aici nu rezulta ca proiectul Catedralei Nationale nu ar fi unul care sa onoreze cu adevarat din punct de vedere arhitectural sau functional Romania", mai adauga Vasile Banescu.

Videoclipul-manifest despre Catedrala Mantuirii Neamului, "Despre smerenie", al trupei Taxi a starnit in doar cateva zile de la lansare o furtuna de reactii. Pe de o parte, au fost cei care critica cu inversunare initiativa formatiei, de cealalta parte au stat cei care lauda si aplauda proiectul. Astfel, piesa a adus in atentia opiniei publice un conflict vechi intre cei care sustin construirea Catedralei si cei care sunt impotriva.

Videoclipul alb-negru lansat pe 7 aprilie poarta semnatura lui Tudor Olaru, iar pana sa fie scos de pe canalul de Youtube a fost vizualizat de peste 1 milion de ori.

Trupa Taxi a decis miercuri, 13 aprilie, sa retraga clipul de pe Youtube pentru a-i respecta dorinta cantaretului de muzica populara, Grigore Lese, de a fi scos din videoclip.