Legendarul cantaret american Prince, cunoscut pentru hituri precum "Purple Rain" sau "Kiss", a murit joi, la varsta de 57 de ani, a anuntat purtatoarea de cuvant a artistului, confirmand informatiile difuzate de presa americana.

PrinceFoto: Captura YouTube

"Cu profunda tristete, confirm ca legendarul cantaret Prince Roger Nelson a murit in aceasta dimineata la resedinta sa din Paisley Park", a transmis purtatoarea sa de cuvant Yvette Noel-Schure, citata de AFP.

Seriful din comitatul Carver (statul Minnesota, nordul SUA) a anuntat ca artistul a fost gasit inconstient intr-un lift din studioul de inregistrari aflat in incinta resedintei sale, scrie AFP.

Cand politia si serviciile medicale de urgenta au ajuns la fata locului, in urma unui apel telefonic, "au gasit un barbat in stare de inconstienta in ascensor", a precizat seriful Jim Olson intr-un comunicat.

Paramedicii au incercat sa-l reanimeze, in van insa, a continuat seriful.

Prince Rogers Nelson a fost pronuntat mort la ora locala 10.07 (15.25 GMT), a mai precizat seriful, adaugand ca o ancheta este in curs pentru a se stabili circumstantele decesului.

Cantaretul fusese spitalizat de urgenta vinerea trecuta pentru o gripa, au relatat mai multe publicatii americane, mentionand ca avionul sau privat a efectuat o aterizare de urgenta in Illinois, in timp ce se indrepta spre Minneapolis, revenind din Atlanta, unde a tinut doua concerte.

***

Anterior, Reuters relara ca o persoana a fost gasita inconstienta in casa din Minnesota a cantaretului american Prince, fiind ulterior declarata decedata, insa identitatea acesteia nu a fost facuta publica, potrivit adjunctului Serifului din comitatul Carver, Jason Kamerud.

Kamerud a refuzat sa spuna daca persoana este Prince, iar un reprezentant al serviciului local de medicina legala a refuzat la randul sau sa comenteze.

In schimb, site-ul dedicat celebritatilor TMZ.com a anuntat ca persoana gasita moarta este chiar cantaretul american Prince, in varsta de 57 de ani, unul dintre cei mai mari muzicieni pop ai generatiei sale.

Biroul Serifului din comitatul in care locuia Prince a difuzat un mesaj pe Twittter in care anunta ca "o ancheta a fost deschisa privind un deces in Paisley Park", resedinta lui Prince, insa fara a furniza identitatea persoane decedate, a relatat si AFP.

***

Cantaretul american Prince Rogers Nelson s-a facut remarcat in Minneapolis (statul Minnesota), la sfarsitul anilor 1970, abordand un stil original care combina influentele funk, rock si pop, scrie Mediafax. Albumul sau din 1980, "Dirty Mind", i-a adus aprecierea din partea publicului, iar albumul "1999", lansat doi ani mai tarziu, a avut un succes rasunator.

Albumul "Purple Rain" si filmul cu acelasi titlu, lansate in 1984, i-au adus celebritatea pe plan mondial. Acest disc s-a mentinut 24 de saptamani in fruntea topurilor americane si contine, in afara piesei care ii da titlul, alte doua mari hituri - "Let's Go Crazy" si "When Doves Cry".

"Purple Rain" a fost recompensat cu doua premii Grammy, iar filmul omonim, regizat de Albert Magnoli, a primit Oscarul pentru cea mai buna coloana sonora originala.

In anii 1990, Prince a avut o serie de dispute cu casa de discuri care ii producea albumele si, pentru o vreme, a ales sa fie recunoscut printr-un simbol. Ulterior, Prince si-a reluat numele si a revenit in fruntea topurilor muzicale cu albume precum "Musicology" (2004), "3121" (2006) si " LOtUSFLOW3R" (2009).

Anul trecut, in decembrie, Prince i-a luat prin surprindere pe fanii sai, lansand, fara niciun anunt prealabil, un nou album de studio, cu 12 piese.

Albumul contine si doua piese ce au fost lansate anterior, "Baltimore"si "Screwdriver", insa acestea au fost incluse pe noul disc in versiuni reorchestrate.

Precedentul album de studio al artistului american, intitulat "HITRUN Phase One", a fost lansat la inceputul lunii septembrie 2015. Discul a fost lansat in exclusivitate pe platforma Tidal.