Pe 4 și 5 mai 2019, de la ora 20:00, la Artera (str. Vasile Lascăr, nr. 63, București), se sting toate luminile pentru „Concert cu ochii larg închiși", singurul recital de vioară în întuneric 100% din România.

AfisFoto: Hotnews

Conceptul propus de Cristina Bobe, artist vizual, constă într-un recital solo (60 min.) interpretat de violonistul Valentin Șerban cu unele dintre cele mai complexe lucrări din repertoriul violonistic (Bach, Kreisler, Enescu, Paganini, Ysaÿe). Întunecarea completă a sălii de spectacol și implicarea auditoriului într-o experiență senzorială, fără să mai fie distras de stimulii vizuali, încurajează publicul să își îndrepte întreaga atenție asupra sunetului și sa dea curs liber imaginației, toate acestea într-un mediu complet relaxat, ferit de presiunea etichetelor sociale.

„Concertul cu ochii larg închiși” este o provocare atât pentru public, care are ocazia să înțeleagă și să perceapă muzica într-un mod diferit față de cum este obișnuit, cât și pentru violonist. „Ai mai puțină nevoie de ochi ca să cânți decât îți imaginezi. Ei te ajută să citești partitura, dar e important să nu te oprești doar la ceea ce vezi, ci să lași mâinile să răspundă, ghidate în primul rând de auz. Pe întuneric mi-e mai ușor să cânt, pentru că pot să vizualizez mai bine ceea ce aș vrea să aud și să transpun ulterior în sunet. Câteodată văzul împiedică acest exercițiu” - Valentin Şerban, violonist, membru al orchestrei Les Dissonances din Paris și concertmaestru al Orchestrei Române de Tineret.

„Am gândit cadrul acesta pentru ca muzica să poata fi interiorizată mai ușor. Concertul e și un prilej de a retrăi propriile angoase, temeri sau bucurii, pentru a ne elibera în felul acesta de ele. Cred că procesul e unul terapeutic, iar revenirea la lumea văzută este îmbogațită pentru fiecare dintre noi de întâlnirea cu el însuși.”, declară Cristina Bobe, artist vizual.

În programul concertului pentru vioară solo:

Johann Sebastian Bach – Partita nr. 2 în Re minor

Fritz Kreisler - Recitativ și Scherzo Niccolò Paganini – Capriciile nr. 3 și 6

George Enescu – Lăutarul

Eugène Ysaÿe – Sonata nr. 4 în Mi minor

Prețul unui bilet la concert este de 40 de lei și poate fi achiziționat doar online, prin Eventbook.