Led Zeppelin, The Doors sau John Lennon. Cum se aud azi albumele din 1971, cel mai bun an pentru muzica rock din toate timpurile

de Marius Ghenț     HotNews.ro
Duminică, 31 ianuarie 2021, 10:31 Life | Muzică


Led Zeppelin
Foto: Facebook
Au trecut cinci decenii de la 1971, un an foarte important în muzică, în care au apărut albume esențiale de la Led Zeppelin, Marvin Gaye, The Doors sau John Lennon. A fost un an de răscruce pentru muzica rock, pop și experimentală, în viziunea presei de specialitate. Nu a influențat doar artiștii din anii 70, ci și generații întregi care au urmat după. Pentru că e o aniversare frumoasă, rotundă, și după un an în care lansările au fost sporadice, am reluat discurile, să văd cum sună în prezent.

Nu știu cum s-au aliniat planetele în 1971, dar a fost o perioadă extrem de fructuoasă pentru artiști și muzicieni. Americanii au realizat că societatea lor e profund scindată de războiul din Vietnam și toate speranțele pacifiste din anii 60 au fost doar niște iluzii.

Englezii s-au uitat peste Atlantic la frații lor și au zis că pot face muzică mai bună decât ei. La toată schema asta s-au adăugat și stupefiantele care nu au dispărut odată cu mișcarea hippie. Combinația asta de probleme sociale, competitivitate artistică și substanțe halucinogene a dominat scena muzicală din 1971.

Publicația americană Pitchfork, una dintre cele mai respectate reviste din Statele Unite ale Americii, e cunoscută pentru exigența cu care analizează fiecare album. În viziunea jurnaliștilor care lucrează la Pitchfork, există doar doi ani cu cele mai multe albume de nota zece: 1971 și 1977. Ambele au câte opt materiale perfecte.

În plus, David Hepworth, un critic de muzică din Marea Britanie, care a trecut pe la NME, Q, Mojo și a lucrat și la „The Old Grey Whistle Test”, care a fost pe vremuri cea mai apreciată emisiune muzicală din Regatul Unit, a scris o carte care se numește „1971: Never a Dull Moment”.

Pe atunci avea 21 de ani, deci a fost martor la tot ce s-a întâmplat în urmă cu 50 de ani cu entuziasmul și euforia unui tânăr pasionat de muzică. El consideră că 1971 a fost cel mai important an din muzica rock.

Dacă ar fi să aplicăm o numerologie forțată, ne așteaptă un an plin de albume perfecte. Poate așa ar reînvia industria muzicală după pandemia de COVID-19. Ne uităm cu nostalgie în trecut și cu optimism în viitor. Acum începem audiția:

Led Zeppelin – IV

Cel mai bun album rock din toate timpurile. E peste tot ce au scos Rolling Stones, The Who sau Jimi Hendrix. Toate materialele britanicilor au fost excelente, dar per total, Led Zeppelin – IV e magnum opusul lor.

Pe lângă balada „Stairway to Heaven”, care e în playlistul oricărui rocker din orice generație, inclusiv în prezent, pe album găsim și piese ca „Black Dog”, „When The Levee Breaks” sau „Rock And Roll”, care a fost și ultima pe care au cântat-o împreună, la O2 Arena din Londra, în 2007.

Cum sună în prezent: Divin.

Can – Tago Mago

Rock-ul din anii 70 seamănă foarte mult cu muzica electronică. În sensul că toți au copiat ceva de la un alt artist. Chiar și Led Zeppelin a fost influențată de muzica blues și rhythm and blues din Statele Unite ale Americii.

Germanii de la Can au adus ceva nou în muzică. Krautrock a fost un stil care a existat deja de câțiva ani de zile, dar „Tago Mago” a fost materialul care a cristalizat sunetul nou din Germania de Vest.

Chiar și în ziua de azi sună total diferit de orice alt material. A influențat o tonă de artiști, de la Radiohead la Public Image Limited. E un album esențial și pentru orice persoană care vrea să bată-n tobe.

Cum sună în prezent: Futurist.

Funkadelic - Maggot Brain

S-au folosit cantități industriale de LSD în sesiunile de înregistrări la „Maggot Brain”. Al treilea album de la Funkadelic e o combinație de funk, rock psihedelic și progressive soul.

Funkadelic e în esență o trupă de funk, dar pe „Maggot Brain”, piesa care dă titlul albumului, nu o să găsești nimic ce amintește de James Brown. George Clinton, liderul formației, i-a zis chitaristului să cânte ca și cum i-ar fi murit mama. Și celelalte piese sunt geniale, dar „Maggot Brain” o să-ți mângâie sinapsele.

George Clinton are o imaginație fără limite. Aici se simte diferența de valoare între el și toți ceilalți muzicieni care cântau funk la începutul anilor 70.

Cum sună în prezent: Mind-blowing.

Marvin Gaye – What’s Going On

Înainte de „What s Going On”, Marvin Gaye era cunoscut pentru hit-urile pe care le scotea la casa de discuri Motown Records, una dintre cele mai mari fabrici de cântece la modă.

După ce a murit Tammi Terrell, o cântăreață cu care a colaborat în repetate rânduri, a suferit de o depresie puternică. Era convins că nu merită succesul pe care-l are.

În viziunea lui, muzica era lipsită de personalitate, s-a săturat să facă piese pentru publicul general. A înregistrat un album concept, despre problemele care-l macină cu adevărat. „What’s Going On” e un material în care vorbește despre sărăcie, droguri, consecințele războiului din Vietnam asupra societății americane.

E un album care, din păcate, se potrivește foarte bine cu toate protestele din prezent. Toți artiștii care au cântat despre problemele din societate au fost inspirați de „What’s Going On”.

Cum sună în prezent: Contemporan.

The Doors – L.A. Woman

Ultimul album înregistrat cu Jim Morrison la voce e și cel mai bun din discografia lor. Mulți preferă perioada lor mai psihedelică sau piesele cu multă poezie și prea puțină melodie. „L.A. Woman” e o revenire la rădăcinile lor de blues rock. E stilul care se potrivește cel mai bine la The Doors.

Piesa care dă titlul albumului și superba „Car Hiss By My Window” ies în evidență, dar „Riders on The Storm” rămâne probabil cea mai cunoscută de pe „L.A. Woman”. Apropo de asta, versurile fac trimitere la Martin Heidegger, un filosof foarte cunoscut dar prea puțin înțeles. La fel ca solistul The Doors.

Cum sună în prezent: Mult mai ușor ca „Ființă și timp”.

Carole King – Tapestry

Înainte să scoată „Tapestry”, Carole King a lucrat ca songwriter pentru alți artiști, împreună cu soțul ei, Gerry Goffin. Cei doi sunt responsabili pentru foarte multe hit-uri din anii 60, deși nimeni nu era conștient de asta la vremea respectivă.

Din păcate, au divorțat. Gerry a început o altă relație cu drogurile, în timp ce Carole a început o carieră solo. „Tapestry”, al doilea material discografic, dar practic primul, pentru că aici ea a compus majoritatea pieselor, a câștigat premiul Grammy pentru cel mai bun album din 1971.

Rămâne un material esențial pentru orice artist care vrea să scrie piese. Influența ei se aude și în prezent în muzica pop și soft rock.

Cum sună în prezent: Peste orice găsești în Top 40.

John Lennon – Imagine

E cel mai cunoscut album de la fostul membru al trupei The Beatles, datorită piesei „Imagine”, probabil cea mai frumoasă compoziție pacifistă din toate timpurile. Ai ascultat-o de o tonă de ori, te-ai și săturat de ea, dar merită reluată.

Mai ales în contextul în care trăim de aproape un an de zile într-o pandemie globală care a dat peste cap toată societatea. În 2021, când incertitudinea ne-a tocat toți nervii, mesajul piesei e mai actual ca niciodată. După ce bagi „Imagine” îți recomand și „Gimme Some Truth”, care în era post-truth sună mai mult ca un strigăt de disperare decât o piesă de protest.

Cum sună în prezent: Utopic.

Black Sabbath – Master of Reality

Rockerul de rând o să aleagă întotdeauna „Paranoid”, dar cunoscătorii știu că „Master of Reality” e cel mai bun album de la Black Sabbath, trupa din Marea Britanie care a inventat genul heavy metal.

Chiar și la 50 de ani de la apariția lui pe piață, „Master of Reality” sună mai bine ca 90% din toate albumele de metal din prezent. Și aici mă refer la toate subgenurile, nu doar la heavy metal. Vorbesc de doom, black, death, orice. Metalul e un gen care trăiește din trecut.

În afară de câteva excepții notabile, toată scena stagnează. Adevărul e că un album ca ăsta e aproape imposibil de detronat și peste alte cinci decenii. Vedem în 2071.

Cum sună în prezent: Legendar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11349 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  LZ a prezentat Stairway To Heaven in ziua (Duminică, 31 ianuarie 2021, 10:51)

  un domn [utilizator]

  Si Anul Nasterii Mele
 • -13 (23 voturi)    
  :-) (Duminică, 31 ianuarie 2021, 11:13)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Dragut articol. Pacat de exagerari... « LZ IV: cel mai bun album rock din toate timpurile. E peste tot ce au scos Rolling Stones,... ». Really? ��
  • +8 (12 voturi)    
   Scor -2 (Duminică, 31 ianuarie 2021, 14:16)

   fdaniel [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   Când scriu ai -2 din 4 . Deci .... Really !! :))))
  • 0 (0 voturi)    
   Yes, (Luni, 1 februarie 2021, 11:15)

   Sorrows [utilizator] i-a raspuns lui Godzillagrrr

   really.
 • +8 (10 voturi)    
  Excelent articol! (Duminică, 31 ianuarie 2021, 11:32)

  Zache58 [utilizator]

  Din pacate nu mai exista ''Riders on the storm''sau ca in literatura germana ''Sturm und drang''.Si in 2071 nepotii si copii rockerilor de acum vor asculta tot piesa lui Lennon plus cele amintite mai sus, intrebandu-se de ce lumea a fost asa suparata pe razboiul din Vietnam?
 • +10 (16 voturi)    
  anii '70 un miracol ... (Duminică, 31 ianuarie 2021, 11:37)

  Venier [utilizator]

  Si à propos, dacâ va duceti in U.K. inchinati-vâ ,câci ati intrat în TEMPLUL MUZICII.
 • +14 (16 voturi)    
  Muzica buna (Duminică, 31 ianuarie 2021, 12:28)

  IOSCA [utilizator]

  Ma bucaura formatul si faptul ca se publica si la noi articole de tinuta asta. Asa ceva am mai vazut la publicatia britanica Conservative Woman.Articol documentat bine exemplificat , bine dozat , usor de digerat si pentru cei mai tineri.Eu , 66 ani, am trait din plin perioada aceea fabuloasa. Viniluri strecurate de dincolo si Europa Libera. m
 • +10 (10 voturi)    
  Mai mult chiar (Duminică, 31 ianuarie 2021, 12:51)

  RoyPeters [utilizator]

  si 1970 cunoaste succese remarcabile, gen Deep Purple cu DP In Rock (incluzand legendarul Child in Time) , Uriah Heep - Look at yourself. Si cate inca...

  Iar apropos de 1971, The Who scot memorabilul Won't get fooled again.
 • -13 (17 voturi)    
  Poate,insa doar la vremea lor si de nisa (Duminică, 31 ianuarie 2021, 13:20)

  persuasiv [utilizator]

  ''S-au folosit cantități industriale de LSD în sesiunile de înregistrări la „Maggot Brain”....o spui de parca e o mare realizare si un exemplu de urmat.Plus ca asa si suna,o ''chinuiala'' muzicala pe fond LSD.Articol subiectiv si de slaba factura.
 • -6 (10 voturi)    
  Cel mai bun album BS e primul lor album (Duminică, 31 ianuarie 2021, 13:24)

  Fu Leng [utilizator]

  Si Marius Ghent nu cred ca prea are treaba cu ce se intampla in metalul actual, daca afirma ca traieste in trecut!!!
  • 0 (2 voturi)    
   metalul actual... (Duminică, 31 ianuarie 2021, 22:31)

   mflorian [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Cine crezi că o să-și mai aducă aminte peste 6 luni de marile hituri din metalul actual?
   • +1 (1 vot)    
    Daca eu o sa imi aduc aminte, e de ajuns (Luni, 1 februarie 2021, 4:12)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui mflorian

    pentru mine!!!
 • +13 (15 voturi)    
  Mulțumim pentru articol. (Duminică, 31 ianuarie 2021, 13:31)

  sergiu.luchian [utilizator]

  Mulțumesc pentru readucerea aminte despre aceste capodopere muzicale.

  Pe lîngă aceste discuri perfecte, 1971 a mai marcat și alte lansări memorabile, printre care PINK FLOYD - "Meddle", DEEP PURPLE - "Fireball", THE ROLLING STONES - "Sticky Fingers".

  1971 a fost deasemenea anul de debut al celor de la ZZ Top, cu primul lor album de studio lansat chiar în ianuarie 1971.

  Deci semne bune a avut anul chiar de la început.
 • +12 (12 voturi)    
  Ce vremuri... ce muzică! (Duminică, 31 ianuarie 2021, 15:02)

  Radu69 [utilizator]

  Desigur, această listă/clasament este subiectivă, eu aș mai fi adăugat (sau înlocuit cu) unele albume fantastice precum "Who's Next" al trupei The Who, cu nemuritoarele "Baba O'Reilly" și "Won't Get Fooled Again"; "Teaser and the Firecat" compus și interpretat de Cat Stevens (actualmente Yusuf Islam) unde găsim "Morning Has Broken" și Moonshadow"; "Electric Warrior" al trupei T.Rex ("Get It On", "Jeepster" etc.); "American Pie" semnat de Don McLean cu minunatele piese "American Pie" și "Vincent (Starry Starry Night)"; ba chiar și "Madman Across the Water" în care Elton John lansează piesa mea preferată din întreaga sa discografie: "Tiny Dancer". Și ar mai fi și altele, dar la vremea respectivă, dacă aveai un radio și trăiai într-o țară liberă, era imposibil să te plictisești cu asemenea cantități industriale de muzică bună. Nu bună - bestială, genială... irepetabilă...
  • +11 (11 voturi)    
   Cine avea un aparat bun (Duminică, 31 ianuarie 2021, 15:42)

   RoyPeters [utilizator] i-a raspuns lui Radu69

   cu US 1-5, asculta la Europa Libera sambata, in conditii rezonabile, Metronomul lui Cornel Chiriac si, mai apoi, top twenty-urile Billboard si UK Singles Charts.
   • 0 (0 voturi)    
    Reluari se pot Asculta : (Duminică, 31 ianuarie 2021, 21:58)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui RoyPeters

    https://romania.europalibera.org/live/audio/236

    Dupa ora 19 doar VOA, inainte, emisiuni Frumoase cu Maestrul Chiriac
 • +2 (2 voturi)    
  Can, (Duminică, 31 ianuarie 2021, 20:53)

  Levellers [utilizator]

  ma bucur ca i-ati trecut.
  Trupa fantastica.
 • +1 (1 vot)    
  eXcelenta treaba! (Luni, 1 februarie 2021, 0:00)

  OmniStudio [utilizator]

  In 1971 eram deja la liceu, iar Europa Libera o ascultam de prin clasa a 6-a, atunci am vazut un film cu Cliff Richard - The Young Ones si asta mi-a schimbat total ideea despre ce muzica sa ascult. Aveam si un radio foarte bun (Stradivari 3) si niste parinti intelegatori (tu il strici, tu il repari, mi-a zis tata), asa ca...
  Led Zeppelin IV a fost pe prima banda de magnetofon pe care am inregistrat-o, am primit imprumut vinylul...

  Acum, ce sa zic, fiecare are un clasament a lui, inevitabil subiectiv. Eu am gasit pe "Only Solitaire" a lui George Starostin o buna baza de date despre albume/artisti. Cu toate ca nu sunt de acord intotdeauna cu clasamentele lui.
  Muzica aceasta nu se mai difuzeaza (avea dreptate Florian Pittis), multi tineri cand o aud prima data, au un soc.

  Ganditi-va ca in anii aia nu exista calculator, totul era cantat pe instrumente reale, de multe ori un album era inregistrat in cateva zile, asa ca trebuia sa sti meserie... Materialul video de acum provine de pe filmarile pe pelicula (de 16mm, uzual), deci asta e!
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu (Luni, 1 februarie 2021, 9:36)

  LiviuAdrian [utilizator]

  Partial de acord. Sa-i evidentiezi pe cei de la Can, o formatie remarcabila de altfel, si sa nu mentionezi nimic de Emerson, Lake & Palmer care in 1971 au scos 2 albume excelente precum Tarkus si Pictures at an Exhibition, cu calitati interpretative instrumentale de exceptie, in zone neexplorate de vreo alta formatie pana atunci, si la acest nivel sa scoti doua albume... am ceva dubii ca respectivii sunt chiar corecti. Sa nu mai vorbim de Yes care in 1971 au scos The Yes Album, alta "opera" in domeniu sau Jethro Tull cu Aqualung, un alt album de exceptie. Iar tu vii cu Can....De altfel formatii precum Yes, Jethro Tull, ELP, Deep Purple sau Ten Years After, sunt mai mereu "scoase din carti" cand e vorba de clasamente. Dumnezeu sa-l odihneasca pe Alvin Lee, un mare chitarist, care nu se stramba pe scena sau facea pe-a vedeta, nu a apucat sa primeasca vreun premiu, sau vreo recunostinta, desi le-ar fi meritat cu prisosinta. In concluzie, cam americaneasca treaba.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by