Pentru prima dată din 1987 încoace, în SUA s-au vândut mai multe discuri de vinil decât CD-uri, ceea ce reflectă popularitatea acestui format retro la modă, scrie AFP.

Magazin viniluriFoto: El Universal / Zuma Press / Profimedia

Vânzările de discuri de vinil au crescut cu 4% față de anul precedent, ajungând la 1,7 miliarde de dolari, potrivit datelor publicate joi de Recording Industry Association of America (RIAA).

Veniturile din vânzările de viniluri au depășit deja veniturile din vânzările de CD-uri în 2020.

Dar, pentru prima dată, numărul de discuri negre tradiționale cu sunet analogic de tip A și B vândute a depășit numărul micilor compact discuri din plastic cu redare digitală inventate și dezvoltate de Philips și Sony care au revoluționat anii 1980.

Patruzeci și unu de milioane de discuri de vinil față de 33 de milioane de CD-uri au fost vândute în 2022 în SUA.

În ultimii ani, vinilul a revenit în forță, declanșând o renaștere a platanelor analogice, care pot fi de foarte bună calitate și la un preț ridicat, datorită unei combinații între modă și nostalgie.

Dar muzica prin streaming domină: 13,3 miliarde de dolari în vânzări până în 2022, adică 84% din cele 15,9 miliarde de dolari din totalul vânzărilor de muzică.

Iar din partea de streaming, muzica plătită prin abonament la o platformă reprezintă 77%, adică mai mult de zece miliarde de dolari pentru prima dată.

Aproximativ 92 de milioane de persoane ascultă muzică online și plătesc pentru ea în SUA, în creștere față de 84 de milioane anul trecut, potrivit RIAA. Aceasta este, de asemenea, o cifră record.