Chiar dacă președintelui ucrainean Volodmir Zelenski nu i s-a permis să țină un discurs la marea finală de la Eurovision 2023, au fost artiști care au avut mesaje despre război.

Trupa croată Let 3Foto: Martin Meissner / AP / Profimedia

Reprezentanta Croației la Eurovision 2023, trupa de rock Let 3, una dintre cele mai exentrice apariții de la Liverpool, a cântat „Mama SC”, o piesă antirăzboi și o metaforă pentru Federația Rusă.

„Mamă, mă duc să mă joc / Mamă, mă duc la război” au cântat băieții de la Let 3.

Într-un interviu, trupa, formată din Damir Martinović, Zoran Prodanović, Ivan Bojčić, Dražen Baljak și Matej Zec, a declarat că titlul melodiei este o referire la litera rusă Shcha.

Membrii trupei au spus că melodia îi ironizează pe dictatori pentru că sunt „copilăroși", și pun un accent deosebit pe Vladimir Putin și decizia sa de a invada Ucraina în 2022.

În melodie „Mama SC”, trupa face referire la un tractor de mai multe ori, acesta fiind menit să îl simbolizeze pe președintele belarus Alexander Lukașenko.

Acesta a sprijinit invazia lui Putin în Ucraina, permițându-i să lanseze atacuri de pe teritoriul Belarusului, și i-a făcut cadou un tractor la cea de-a 70-a aniversare lui Putin.

Croații de la Let 3 au urcat pe scenă îmbrăcați în haine pătate de sânge și haine militare, ca mai apoi să se dezbrace.

Membrii trupei au mărșăluit pe scenă purtând uniforme de soldat și au început să scandeze, înainte de a se dezbrăca în lenjerie intimă și de a flutura rachete uriașe.

Trupa e cunoscută pentru gesturile indecente pe care le face în timpul concertelor.

Trupa și-a câștigat o reputație pentru spectacolele live controversate și uneori obscene. În țara natală a fost amendată după ce în timpul unui spectacol au rămas în fundul gol.

Pe parcursul carierei, membrii trupei Let 3 și-au exprimat sprijinul pentru drepturile femeilor și LGBT și au luat poziție împotriva politicii conservatoare.

Ucraina la Eurovision 2023

Și reprezentanta Ucrainei la Eurovision 2023 a avut o melodie despre ostilitățile care au loc în țara invadată de Rusia în 2022.

Piesa trupei ucrainene Tvorchi, Heart Of Steel, a fost inspirată de asediul de la Mariupol și de de apărarea combinatului siderurgic Azovstal.

Rușii au bombardat orașul universitar Ternopil, orașul de de unde se trage duoul, fiind atacat de rachete rusești chiar în momentul în care cei doi au urcat pe scenă.

Cine a câștigat Eurovision 2023

Suedia a câștigat finala Eurovision 2023, care s-a desfășurat sâmbătă seara, la Liverpool, în timp ce artista Loreen a obținut 583 de puncte, cucerind acest trofeu pentru a doua oară în cariera ei.

Este a doua oară în istoria concursului când un artist câștigă marele premiu de două ori.

Republica Moldova s-a clasat pe locul 18, în timp ce Ucraina s-a clasat pe locul 6.

România a fost eliminată în a doua semifinală.

Surse: Sky News, iNews, National World