Poliția germană a anunțat vineri că îl investighează pe cofondatorul Pink Floyd, Roger Waters, pentru incitare la ură, după ce acesta a îmbrăcat o uniformă în stil nazist la un concert din capitala Germaniei.

Roger WatersFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Investigăm suspiciunile de incitare la ură, deoarece hainele purtate pe scenă sunt de natură să glorifice sau să justifice regimul naţional-socialist şi să tulbure liniştea publică”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei pentur AFP, Martin Halweg, citat de news.ro.

Imaginile publicate pe reţelele de socializare îl arată pe Waters purtând o haină lungă neagră şi banderole roşii în timpul unui concert care a avut loc pe 17 mai pe scena Mercedes-Benz Arena din Berlin.

Mai multe mass-media germane şi israeliene evocă, de asemenea, inscripţii cu litere roşii pe un ecran în timpul concertului cu numele lui Anne Frank şi Shireen Abu Akleh, jurnalista palestiniano-americană a postului Al Jazeera, ucisă în timpul unui raid israelian în mai 2022.

„Investigăm şi, odată terminată procedura, o vom trimite procurorului pentru o evaluare juridică finală”, a spus purtătorul de cuvânt al poliţiei, subliniind că ar fi la latitudinea procuraturii să declanşeze orice acţiune.

Concertul din Berlin, criticat de Israel

Concertul a atras critici din Israel. Ministerul israelian al Afacerilor Externe l-a criticat astfel, miercuri, pe Waters pentru că a „pătat memoria Annei Frank şi a celor şase milioane de evrei ucişi în timpul Holocaustului”.

„Waters vrea să compare Israelul cu naziştii”. El este „unul dintre cei mai mari critici ai evreilor din vremea noastră”, a scris pe Twitter ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon.

Waters, în vârstă de 79 de ani, s-a remarcat în ultimii ani prin luări de poziţie, în special faţă de războiul din Ucraina.

Invazia rusă a Ucrainei „a fost provocată”

„Nu este adevărat că invazia rusă a Ucrainei a fost neprovocată”, a declarat el pe 8 februarie în faţa Consiliului de Securitate al ONU, unde a fost invitat de Rusia să se vorbească.

El apără, de asemenea, acţiunile de boicotare a produselor israeliene în numele apărării cauzei palestiniene.

Autorităţile de la Frankfurt au anulat un concert al cântăreţului britanic pe 28 mai, dar decizia a fost anulată de o instanţă administrativă în numele libertăţii de exprimare.

O demonstraţie de protest împotriva unui nou concert Roger Waters în Germania, duminică la Frankfurt, este, de asemenea, planificată la apelul comunităţii evreieşti locale şi, în special, a Partidului Verzilor.