Rapperul canadian Tory Lanez a fost condamnat marţi la 10 ani de închisoare de către un tribunal din Los Angeles, SUA, pentru că a împuşcat-o în picioare pe cântăreaţa Megan Thee Stallion, în timpul unei dispute, în anul 2020, transmite AFP.

Rapperul Tory LanezFoto: Scott Roth / AP / Profimedia

Artistul în vârstă de 31 de ani, pe numele său real Daystar Peterson, a fost găsit vinovat în decembrie anul trecut de agresiune comisă cu o armă semiautomată, de port ilegal de armă şi de neglijenţă.

Incidentul cu Megan Thee Stallion, care a câştigat trei premii Grammy în 2021 şi a colaborat cu mai multe vedete, în special cu Beyoncé, a ajuns pe prima pagină a ziarelor în Statele Unite.

Cazul a fost catalogat drept simbolic pentru sexismul persistent în lumea muzicii hip-hop şi al neîncrederii persoanelor afro-americane în poliţie. Acesta datează din iulie 2020 şi îşi are originea într-o ceartă iscată între cei doi foşti iubiţi după o petrecere la care participase şi vedeta Kylie Jenner.

Cele două vedete se întorceau în acea seară cu maşina, însoţite de asistenta personală a lui Megan Thee Stallion, când a izbucnit o ceartă.

Un milion de dolari pentru tăcerea victimei

În timpul procesului, interpreta hitului „Savage" a declarat că fostul ei iubit i-a oferit „un milion de dolari" pentru a păstra tăcerea după ce a împuşcat-o.

Procuratura a pus cazul pe seama „ego-ului rănit" al lui Tory Lanez. Canadianul era iritat „pentru că Megan avea mai mult succes decât el", a spus procurorul în timpul audierii.

Apărarea lui Tory Lanez a denunţat o anchetă pe care a descris-o drept neglijentă. Avocatul rapperului, George Mgdesyan, a redus cazul la „o chestiune de gelozie", acuzând-o pe asistenta cântăreţei că a tras.

Cazul a fost marcat, de asemenea, de neîncrederea în poliţie a cântăreţei, care a minimizat faptele în faţa agenţilor, la doar câteva luni după moartea a două persoane afro-americane, George Floyd şi Breonna Taylor, ucise de forţele de ordine.

„A râs de trauma mea”

Maşina celor două vedete a fost oprită de poliţie la scurt timp după incident, iar Meghan Thee Stallion a susţinut că s-a rănit la picioare cu bucăţi de sticlă.

„La momentul respectiv, ne aflam la apogeul violenţei poliţiei", a explicat cântăreaţa în timpul audierilor. „Nu mă simt în siguranţă în maşină. Nu mă simt în siguranţă nici în preajma poliţiei", a spus ea.

Cântăreaţa a explicat într-un comunicat transmis luni că nu a cunoscut „o singură zi de pace" de la atac. Tory Lanez „nu doar m-a împuşcat", a spus ea. „El a râs de trauma mea", a adăugat cântăreaţa. (Agerpres)