Un nou cântec The Beatles, înregistrat şi mixat cu ajutorul inteligenţei artificiale, va fi lansat la 2 noiembrie, la peste 53 de ani de la despărţire, au anunţat joi cei doi membri în viaţă ai legendarei trupe britanice, Paul McCartney şi Ringo Starr, potrivit AFP și News.ro.

Statui ale membrilor trupei The Beatles, în LiverpoolFoto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

„Now and Then” a fost realizată pornind de la un demo înregistrat în anii 1970 de John Lennon în apartamentul său din New York. După asasinarea sa în 1980, văduva sa, Yoko Ono, le-a dat caseta, cu tot cu voce şi pian, celorlalţi membri ai trupei în 1994.

Aceştia au refăcut-o şi au făcut adăugiri, dar nu au reuşit niciodată să o lanseze, deoarece tehnicile disponibile la acea vreme nu permiteau extragerea vocii lui John Lennon cu o calitate suficient de bună.

Acest lucru se întâmplă acum. Declanşatorul a venit din serialul documentar „Get Back” realizat în 2021 de Peter Jackson. Regizorul trilogiei „Stăpânul inelelor” a extras vocea lui Lennon de pe o casetă, separând-o de pian, cu ajutorul noilor tehnologii.

„Ne-am ales cu vocea lui John, clară ca cristalul”, a explicat Paul McCartney, citat în comunicatul de presă care anunţă lansarea acestei piese. „Este foarte emoţionantă şi cântăm cu toţii pe ea, este o adevărată înregistrare Beatles”, a continuat muzicianul în vârstă de 81 de ani.

La demo-ul original au fost adăugate înregistrări la chitară electrică şi acustică ale lui George Harrison, care datează din 1995, înainte de decesul acestuia în 2001. Piesa a fost finalizată anul trecut în studiourile din Los Angeles, combinând tobele lui Ringo Starr, pianul şi basul lui Paul McCartney cu vocile celor doi membri The Beatles în viaţă.

„A fost foarte emoţionant pentru noi toţi. A fost ca şi cum John ar fi fost printre noi”, a povestit Ringo Starr, în vârstă de 83 de ani.

„Beatlemania” rămâne vie în întreaga lume

În aprilie 1970, la şase luni de la lansarea albumului „Abbey Road” şi cu o lună înainte de cea a albumului „Let it be”, The Beatles îşi anunţau despărţirea. În cei zece ani pe care Paul McCartney, John Lennon, George Harrison şi Ringo Starr i-au petrecut împreună au produs 14 albume de succes, au vândut aproape un miliard de discuri şi au generat mai multe filme.

În pofida morţii lui Lennon în 1980 şi a lui Harrison în 2001, „Beatlemania” rămâne vie în întreaga lume, iar posibilităţile oferite de inteligenţa artificială (AI) au inspirat deja încercări ale fanilor de a-i reuni sau de a revedea ultimele lucrări ale lui Paul McCartney cu vocea sa din tinereţe.

Întrebat de BBC în iunie despre aceste evoluţii, McCartney a dezvăluit pregătirea acestui cântec inedit.

„Am venit să facem ceea ce va fi ultima înregistrare The Beatles, a fost un demo al lui John pe baza căruia am lucrat”, a explicat McCartney. „Am reuşit să luăm vocea lui John şi să o purificăm prin AI pentru a mixa înregistrarea”.

Nu a dat un nume melodiei, dar toate indiciile erau că va fi „Now and Then”.

Existenţa demo-ului era cunoscută, iar Paul McCartney nu şi-a ascuns dorinţa de a da o nouă viaţă cântecului. Dar el a explicat întotdeauna că proiectul nu s-a concretizat din cauza opoziţiei lui George Harrison, căruia nu-i plăcea.

Piesa va fi pusă în vânzare la 2 noiembrie, la ora 13.00 GMT.

Cu o zi înainte, un documentar de 12 minute va fi lansat pe canalul YouTube al trupei The Beatles.

La 10 noiembrie, vor fi lansate două compilaţii ale albumelor lor, cu piese suplimentare.