Cântăreața columbiană Shakira a ajuns luni la o înțelegere cu procurorii pentru a evita un proces la Barcelona privind o fraudă fiscală de peste 14,5 milioane de euro, după ce artista nu și-a plătit impozitul pe venit în Spania între 2012 și 2014, conform Reuters.

Shakira, la tribunalul din Barcelona, la prima înfățișare în procesul privind frauda fiscalăFoto: GTRES / Gtres Online / Profimedia

Ca parte a înțelegerii, ea a acceptat acuzațiile și o amendă de 50% din suma datorată, mai mult de 7 milioane de euro. Procurorii cereau o pedeapsă de peste opt ani de închisoare.

De asemenea, ea a acceptat o altă amendă de 438.000 de euro pentru a evita o pedeapsă de trei ani de închisoare, a declarat judecătorul în timpul primei audieri.

„Recunoașteți faptele și vă conformați cu noile sancțiuni care au fost solicitate?", a întrebat judecătorul Jose Manuel del Amo Sanchez. „Da", a răspuns Shakira.

Îmbrăcată într-un costum roz, asortat cu o geantă de aceeași culoare și ochelari de soare, ea a sosit cu câteva minute înainte de ora 10.00, însoțită de avocații săi. Joi seară, Shakira a câștigat două premii Latin Grammy la Sevilla.

Anterior, cântăreața, care este vizată de o a doua anchetă de fraudă fiscală, promisese să lupte împotriva acestor „acuzații false”.

Procuratura cerea o pedeapsă de până la opt ani de închisoare și plata taxelor despre care autoritățile spaniole spuneau că le datorează.

Procurorii susțineau că Shakira a petrecut mai mult de jumătate din fiecare dintre anii în cauză în Spania și că, prin urmare, era rezidentă obișnuită în această țară.

De asemenea, au afirmat că o proprietate din Barcelona, cumpărată în mai 2012, a fost locuință de familie.

Shakira, în vârstă de 46 de ani, a locuit timp de 11 ani cu fostul fotbalist Gerard Pique, fostul star al Barcelonei, iar cuplul are doi copii.

Cântăreața, al cărei nume complet este Shakira Isabel Mebarak Ripoll, s-a mutat la Miami după despărțirea lor.

Și alte celebrități au avut probleem cu fiscul pentru evaziune, inclusiv jucători de fotbal precum portughezul Cristiano Ronaldo, argentinianul Lionel Messi și jucătorul hispano-britanic Diego Costa. Toți au ajuns la o înțelegere și au plătit amenzi mari.

Antrenorul echipei Bayer Leverkusen, Xabi Alonso, a refuzat să ajungă la o înțelegere și a câștigat în cele din urmă un proces împotriva fiscului spaniol. Luna trecută, Curtea Supremă din Spania a confirmat achitarea sa.