Cântăreaţa sud-africană Zahara, o cunoscută interpretă de afro-pop, a murit în noaptea de luni spre marţi la vârsta de 36 de ani, au anunţat guvernul din Africa de Sud şi reprezentanţii casei de discuri Warner Music Africa, citați de AFP și Agerpres.

ZaharaFoto: Rodger Bosch / AFP / Profimedia Images

Cântând în engleză şi în limba ei maternă, xhosa, una dintre limbile oficiale din Africa de Sud, Zahara era adeseori comparată, datorită stilului abordat şi vocii sale, cu artista americană Tracy Chapman.

Zahara, al cărei nume real a fost Boulelwa Mkutukana, s-a stins din viaţă într-un spital din Johannesburg.

De-a lungul carierei, a lansat cinci albume şi a câştigat 17 premii South African Music.

„Sunt foarte întristat de moartea cântăreţei Zahara", a declarat luni seară ministrul sud-african al Culturii, Zizi Kodwa, într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X, fosta Twitter. „Zahara şi chitara ei au avut un impact incredibil şi durabil asupra muzicii sud-africane”, a adăugat el.

Reprezentanţii casei de discuri cu care a colaborat artista sud-africană, Warner Music Africa, au declarat că se află „în doliu”.

Cântăreața sud-africană a avut probleme cu dependența de alcool

Zahara a fost spitalizată luna trecută „din cauza unor dureri”, a dezvăluit familia ei. Cântăreaţa a făcut publică lupta sa cu dependenţa de alcool, iar managerul ei a dezvăluit în 2019 că Zahara suferea de o boală a ficatului.

Originară dintr-un sat apropiat de East London şi provenind dintr-o familie modestă, Zahara a cunoscut succesul încă de la albumul ei de debut, „Loliwe”, lansat în 2021 şi care a înregistrat vânzări record.

Şi-a început cariera de solistă în ansambluri corale şi a învăţat apoi să cânte singură la chitară. Vocea şi stilul ei erau adeseori comparate cu cele ale cântăreţelor americane Tracy Chapman şi India Arie, precum şi cu cele ale artistei britanice Joan Armatrading.

Zahara a fost invitată să cânte alături de Hugh Masekela, James Ingram şi Lauryn Hill pe scena celui mai mare festival de jazz din Africa, organizat la Cape Town, în 2012.