O curte de apel din SUA a reluat un proces în care trupa rock Nirvana este acuzată că a publicat imagini cu exploatarea sexuală a unui copil prin folosirea unei fotografii cu un bebeluş de patru luni dezbrăcat pe coperta albumului de succes „Nevermind” din 1991, relatează The Guardian și News.ro.

Spencer Elden cu un exemplar al albumului „Nevermind”Foto: John Chapple / Splash / Profimedia Images

Curtea de apel a anulat decizia unei instanţe inferioare, potrivit căreia Spencer Elden, bebeluşul de pe copertă, a aşteptat prea mult timp pentru a intenta un proces împotriva trupei grunge din Seattle. Instanţa nu s-a pronunţat dacă coperta albumului "Nevermind" constituie o imagine de abuz sexual asupra copiilor.

„Acest eşec procedural nu ne schimbă punctul de vedere”, a declarat joi avocatul Nirvana, Bert Deixler. „Vom apăra acest caz lipsit de merite cu vigoare şi ne aşteptăm să câştigăm”, a adăugat el.

Avocatul lui Elden, Robert Lewis, a declarat că clientul său este „foarte mulţumit de această decizie şi aşteaptă cu nerăbdare să aibă parte de ziua lui în instanţă”.

Cum a ajuns Nirvana să fie dată în judecată din cauza albumului „Nevermind”

Elden, acum în vârstă de 32 de ani, a dat în judecată pentru prima dată trupa şi casa de discuri Universal Music Group în 2021, acuzându-i că l-au exploatat sexual prin reprezentarea sa pe coperta albumului „Nevermind” şi că i-au provocat un prejudiciu personal continuu.

Printre ceilalţi acuzaţi se numără Dave Grohl şi Krist Novoselic, membri supravieţuitori ai trupei Nirvana, Courtney Love, văduva regretatului solist Kurt Cobain, şi fotograful Kirk Weddle.

Procesul a pornit de la utilizarea de către Nirvana a unei fotografii realizate de Weddle la Pasadena Aquatic Center din California, care îl înfăţişa pe Elden înotând dezbrăcat spre o bancnotă de un dolar înfiptă într-un cârlig de pescuit.

Judecătorul districtual american Fernando Olguin din Los Angeles a declarat anul trecut că procesul lui Elden trebuie respins deoarece acesta nu a intentat acţiunea în termenul de prescripţie de 10 ani.

Joi, o decizie unanimă a celui de-al 9-lea circuit a anulat decizia. Curtea de apel a declarat că Elden ar putea totuşi să dea în judecată pe baza republicării copertei de către Nirvana mai recent, inclusiv într-o versiune relansată a albumului "Nevermind" din 2021.