"Cand eram mic imi spune mamuca mea ca Sfantu Soare o fost fecior si Luna o fost fata si s-or logodit. Mama batrana a Lunii o zis: "D-apoi poti a te uita la el? L-ai sti?" "Ei, zice, nu ma poci uita in fata lui niciodata".

spunand Povestea florii-soareluiFoto: Captura video

No, zice "Stii ce? Fa o lumina de ceara. Si cand a venit si s-a culcat, in lumina sa-l vezi!" Asa facu fata. Lua lumina. Si cand o vazut, de dragul lui si de mandretea lui s-o speriet! Si o scapat lumina.

Si scapata soarele si pata copacii si o zis: "No, zice ai catat cu mine?" "Cu tine?" "Cu mine! Nu mai pui mana pe mine niciodata!" "Soarele s-o dus, fata o mers in munte si-o plans! Si-o plans... si-o tot plans, pan' o murit!

Si-o crescut floare, de i se zice floarea-soarelui... Si e adevarat cine crede ca dimineata floarea-soarelui e cu fata catre rasarit si se-ntoarna dupa cum se duce Soarele la scapatat, e cu fata catre Soare.

Asta poveste mi-o spus mamuca me cand avem sese ani." (Grigore Lese, in cadrul evenimentului "Grigore Lese si ultimele horitoare", desfasurat in luna mai, la Sala Radio)