Majoritatea expeditiilor care vin in Nepal urca pe Everest, Annapurna, Manaslu si Ama Dablam, insa in zone mult mai indepartate si cu infrastructura slaba, autoritatile nu reusesc sa atraga turisti, desi peste 100 de varfuri nu au fost niciodata urcate, scrie BBC. Asociatii private de alpinism incearca sa convinga autoritatile sa dezvolte cateva zone mai izolate si sa dea permise de escalada pentru mai multe piscuri, insa birocratia sta in calea dezvoltarii.

Nepalul trebuie sa atraga turisti si in zonele mai izolateFoto: L. Barza

Din cele peste 1.300 de varfuri din Nepal se acorda permis de urcare pentru 330 de varfuri, iar datele arata ca 100 de varfuri, dintre care unele de peste 7.500 metri altitudine, nu au fost urcate niciodata.

Pe Everest e mai aglomerat ca niciodata, anul acesta peste 500 de oameni au urcat si s-au deplasat acolo 30 de expeditii, fiecare cu peste 25 de membri. In aceste conditii, Nepalul trebuie sa descentralizeze lucrurile si sa atraga alpinisti si catre vestul indepartat, regiune cu multe varfuri de peste 7.000 de metri si cu foarte putini turisti.

Asociatii private de alpinism spun ca au vrut sa dezvolte regiunile indepartate si sa aduca experti care sa faca evaluari, insa se plang ca guvernul nu le-a ajutat. Autoritatile spun ca aceste asociatii fac demersuri care sa fie doar in avantajul lor, insa adauga ca incearca sa atraga turisti in regiunile mai izolate, una dintre masuri fiind suspendarea taxelor de escalada.

O mare problema tine de faptul ca, in regiunile montane mai indepartate nu sunt drumuri, hoteluri, aeroporturi si spitale, iar daca se intampla ceva gra este foarte greu de intervenit. In plus, alpinistii greu reusesc sa obtina sponsorizari daca nu au ca obiectiv sa urce pe varfuri celebre, astfel ca daca se indreapta spre zone necunoscute nu pot strange bani.

Activistii ecologisti spun ca ar fi binevenita o mutare si catre zonele mai izolate, din momente ce turismul montan este concentrat in doar cateva regiuni care nu mai fac fata asaltului.