In prezent sunt recunoscute 14 varfuri montane de peste 8.000 de metri, asa-numitii "opt-miari", insa Nepalul vrea ca cinci noi varfuri sa fie recunoscute oficial, in timp ce Pakistanul are pe lista patru varfuri, scrie BBC. Aceste piscuri pentru care se doreste obtinerea recunoasterii sunt considerate acum varfuri secundare ale unor piscuri deja consacrate, insa un raspuns pozitiv le-ar aduce in prim plan.

In Nepal sunt 8 din cei 14 "opt-miari" Foto: Hotnews

Nepalul obtine peste 300 milioane dolari/an din turism, cel montan fiind de baza intr-o tara saraca. Nu e astfel de mirare ca, dat fiind faptul ca un permis de ascensiune e cam 50.000 dolari, o recunoastere a acestor varfuri ar aduce sponsori, alpinisti si implicit bani.

Nepalul vrea sa obtina recunaosterea pentru cinci varfuri considerate acum secundare: trei sunt in masivul Kanchenjunga, al treilea cel mai inalt munte din lume, iar doua in zona Lhotse. China si-a dat acordul, insa India si Pakistan analizeaza cererea, fiind si probleme legate de cine are drept de decizie. O hotarare se va lua probabil peste trei luni.

Pakistanul vrea ca alte patru noi varfuri sa fie recunoscute, iar impreuna cu Nepalul ar insemna ca numarul de opt-miari ar creste de la 14, la 23.

In plus, fiindca pe Everest urca atat de multa lume, iar rutele sunt supraaglomerata, este nevoie ca atentia alpinistilor sa fie indreptata catre alte zone pentru ca cele aglomerate sa se mai elibereze..