Marcajele unor trasee turistice din Muntii Godeanu vor fi refacute intre 1-31 august de catre Asociatia Montana Carpati, voluntarii sai si Serviciul Public Judetean Salvamont Gorj.

Remarcarea traseelor din Muntii GodeanuFoto: Facebook/ Asociatia Montana Carpati

Potrivit organizatorilor actiunii, vor fi refacute marcajele unor portiuni din traseul turistic de creasta al Muntilor Godeanu si ale unor trasee care asigura accesul in creasta dinspre sudul masivului. Vor fi revopsite marcajele, montati piloni de marcaj si sageti indicatoare.

Actiunea de remarcare a traseelor din Muntii Godeanu este o noua etapa a programului "Voluntar in Carpati".

Asociatia Montana Carpati arata ca Muntii Godeanu au, prin izolarea si relieful lor, un specific cu totul aparte. Creasta, formata din pasuni intinse si domoale cu inaltimi de peste 2000 de metri e marginita ori de abrupturi de sute de metri catre caldarile glaciare, ori de pante line pe care padurile de fag se termina brusc in golul alpin dand un caracter neobisnuit zonei iar in Piatra Iorgovanului formatiunile si abrupturile calcaroase par desprinse din alte locuri. In zilele senine de pe creasta ai o priveliste care cuprinde Muntii Banatului, Cernei, Tarcu, Valcan, Retezat si in zare chiar Muntii Parang si Apuseni.

Creasta Muntilor Godeanu nu a fost niciodata marcata cu exceptia catorva zone. Desi profilul crestei asigura orientarea pe vreme cu vizibiltate buna, ceata si vremea rea fac dificila gasirea directiei de urmat. Accesul in creasta este acum ingreunat de potecile incomplet sau in cele mai multe cazuri deloc marcate care fac din masiv un loc accesibil doar cunoscatorilor si celor care se incumeta pe poteci nesemnalizate, precizeaza organizatorii actiunii.

Organizatorii estimeaza un numar de 40 de participanti la actiune. Acestia vor sta la cort, taberele fiind amplasate pe Valea Cernei (in zona Lacului Iovanul), in Pasul Jiu - Cerna si pe creasta. Fiecare participant isi va asigura mancarea.

Participantii pot opta pentru orice perioada de pe parcursul intregii actiuni (intre 1 si 31 august) si sunt rugati sa mentioneze data sosirii si a plecarii in formularul de inscriere. In functie de data sosirii vom comunica participantilor locul taberei impreuna cu posibilitatile de transport si acces, perioada fiecarei tabere fiind supusa modificarilor in functie de starea vremii si stadiul lucrarilor.

Actiunea de retrasare are dedicata si o pagina de Facebook.