Actualizat acum

​Vardo, drumul printre lumi

webPR: ​O nouă gamă de vinuri lansată de Domeniul Coroanei Segarcea

de     Smile Media
Marţi, 7 octombrie 2014, 17:30 Life | Natural


Patru vinuri roșii care trasează harta unei călătorii printre podgoriile istorice ale Europei au fost recent grupate la Segarcea sub un nume plin de istorie și de simboluri – Vardo. Numele noii game a fost inspirat de denumirea romani a căruței cu coviltir, trimitere transparentă spre istorie, tradiție, dar și spre drumul deschis, fără bariere, și spre bucuria călătoriei.

Însă spiritul liber nu este singurul invocat în această colecție. Încă de la înființarea celor 12 Domenii ale Coroanei, in 1884, atât pe domeniile oltenești, din Segarcea și Sadova, cât și în alte regiuni, rromii au constituit, o lungă perioadă, principala resursă umană pentru lucrările agricole. Faptul că se stabiliseră în localități din apropiere nu le-a schimbat tradițiile, bucuria de a trăi, muzica sau mitologia.
Veniturile decente și accesul la educație pe care le asigurau cele 12 Domenii ale Coroanei din întreaga țară pentru lucrători și pentru copiii acestora făceau statutul de angajat al Administrației Domeniilor Coroanei extrem de dorit.

De altfel, în preajma celui de-Al  Doilea Război Mondial, relaţiile dintre Administraţia Domeniilor Coroanei şi etnia romă erau atât de strânse încât mulți dintre țiganii din Oltenia s-au refugiat în zona Segarcei (sau Șegarcea, cum îi spun ei şi astăzi), locul în care au găsit adăpost, muncă şi unde au avut parte de protecţie în faţa regimului legionar.

Dintr-un punct de vedere, acele vremuri, mai simple, erau mai aproape de ceea ce se numește îndeobște conviețuire. Accesul la școlile și bibliotecile înființate de Coroană nu se făcea pe criterii etnice. Astăzi, însă, putem spune că ne revine datoria, fiecăruia dintre noi, să facem un pas către o societate normală. Trebuie să ne oprim o secundă și să descoperim că, dincolo de ceea ce se vede la televizor, țiganii au o cultură și o istorie care merită cunoscute.

Pornind de la aceste adevăruri, Domeniul Coroanei Segarcea a simțit că e momentul să punem cu toții stereotipurile deoparte și să privim realitatea într-o lumină nouă, în pas cu vremurile care descoperă frumosul acolo unde puțină lume l-a căutat vreodată. Vinurile Vardò sunt pasul pe care îl face Domeniul Coroanei Segarcea, la 130 de ani de la înființare, atrăgînd atenția asupra faptului că mai există încă, în 2014, discriminare și rasism, fapt ce ne ține departe de lumea civilizată. Este nevoie doar de un pic de bunăvoință și deschidere pentru a face primul pas către o lume cu un strop mai bună, mai tolerantă, mai bogată prin diversitate culturală.

Agenția de comunicare Vitrina Advertising a preluat această idee generoasă și a construit  brandul VARDŌ. Cu accent pe “o”, Vardo este nu doar căruța cu coviltir ci şi, prin extensie, caravana țiganilor, cu tot microuniversul său fantastic, clădit în jurul celor patru elemente primordiale care definesc un mod de viaţă: Focul, Apa, Pământul şi Aerul. Așa cum vița de vie are nevoie doar de apă, soare, pământ și aer pentru a rodi, la fel și adevăratul spirit țigănesc are nevoie numai de cele patru elemente ale naturii pentru a-și putea manifesta libertatea, croindu-și propriul destin.„Patima Serii” (Fetească neagră) este un vin inspirat din ritualul focului de seară, la care se încălzesc şi în jurul căruia cântă ţiganii, e flacăra ce aprinde dragostea de viaţă.

„Picătura Vieţii” (Touriga nacional) are ca element-reper apele, locul de popas ideal, unde se curăță praful drumului, se ostoiește setea și se pregătește curgerea mai departe a poveștilor.

„Puterea Voinţei” (Marselan + Cabernet Franc) îşi trage seva din pământul-mamă, a cărui atingere îl hrănește pe cel care a învățat să-l iubească. Drumurile și răspântiile care brăzdează fața pământului dezvăluie desenul singurei rădăcini a călătorului – pretutindeni și nicăieri în același timp, cu lumea întreagă drept casă și cu cerul în loc de acoperiș.

„Adierea Vântului” (Syrah) face trimitere la forța strunită, stăpânită. Furtuna pune la pământ păduri și palate, pe când zefirul aduce bucurie și plăcere călătorului ostenit, dar și cea mai slabă adiere are forța de a șlefui, în timp, un munte.

Gama Vardo e disponibilă în reţeaua HORECA şi în magazinele partenere de specialitate.

Detalii, AICI.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


6781 vizualizari

 • -2 (8 voturi)    
  Bun (Marţi, 7 octombrie 2014, 17:40)

  Soljenitin [utilizator]

  Nu-i rau! :-) Totusi, am o nelamurire in legatura cu vinurile de la Domeniile Coroanei: de ce varietatea Pinot Gris nu se gaseste decat in carciumi la niste preturi de iti sta inima? De ce nu este de gasit si la magazine?
 • +4 (16 voturi)    
  TINEM CU ORICE PRET.... (Marţi, 7 octombrie 2014, 17:46)

  schroedinger [utilizator]

  Sa devenim din romani, tigani!
  Numai vin tiganesc nu vindeam!
  Apropos, HN, se mai gaseste muschi tignesc sau este interzis din cauza numelui?
  O sa reclam la UE restaurantele care serves platou tiganesc, sau mancaruri a la zigeuner art!
  Oricum, vinurile romanesti sunt extrem de scumpe si slabe (ca sa nu spun proaste!).
  • -1 (9 voturi)    
   :) (Marţi, 7 octombrie 2014, 20:42)

   Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Daca vrei sa stii cum este un vin prost, incearca vinurile austriece...
   • 0 (8 voturi)    
    TU VORBESTI.... (Miercuri, 8 octombrie 2014, 12:51)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

    Care bei numa' Babanu'!?
    • +3 (5 voturi)    
     meh (Miercuri, 8 octombrie 2014, 15:20)

     Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

     Ma iertati, nu am gusturile tale. :P
  • -4 (12 voturi)    
   Pisicile nu prea beau vin ... (Marţi, 7 octombrie 2014, 21:07)

   mionut [anonim] i-a raspuns lui schroedinger

   Cum poti sa spui asa ceva? Avem vinuri care bat la fund toate vinurile frantuzesti, de exemplu, care sunt apa chioara, aproape toate, iar daca nu sunt apa chioara, dai pe o sticla peste o suta de euro.

   Acum, faptul ca acum tiganul este imediat asociat unui raufacator, nu inseamna ca tiganii (nu rromii!) nu au traditii frumoase si nu au o istorie culinara superba.

   Personal chestia asta cu tigani/rromi mi se pare o prostie. Intotdeauna, in SUA, unui negru i se va spune "nigger", chiar ei intre ei se numesc asa.

   Am prieteni tigani, care sunt oameni de omenie, cinstiti si muncitori care isi pastreaza traditiile si modul de viata. Ii respect si ei ma respecta pe mine.

   Toate natiile si/sau minoritatile etnice isi au uscaturile lor.

   Dar vinul asta, asa cum e si muschiul tiganesc, cred ca e nemaipomenit! :)
   • +1 (9 voturi)    
    MAI TERMINA CU... (Miercuri, 8 octombrie 2014, 12:53)

    schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui mionut

    Prostiile astea patriotarde! Unde este vinul romanesc in magazinele din EUropa?
    Iti spun eu! NU ESTE!
    In schimb o sa gasesti si vin din BG si din Moldova.
    Asa ca, mucles!
    • -3 (5 voturi)    
     ?? (Miercuri, 8 octombrie 2014, 16:14)

     mionut [anonim] i-a raspuns lui schroedinger

     Unde vezi tu "prostii patriotarde" in ceea ce am scris?
    • -1 (3 voturi)    
     Tu faci o confuzie (Sâmbătă, 11 octombrie 2014, 6:50)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

     Pui semnul egal intre ceea ce e pe raft si ce e bun. Asta-i o prostie. Am luat, cu multi ani in urma, cand inca nu stiam nimic despre ele, un vin francez de pe raft, caruia sa-i zici posirca ar fi fost o lauda. Faptul ca e frantuzesc si faptul ca se gasesc vinuri frantuzesti peste tot in lume nu inseamna musai ca vinurile frantuzesti sunt bune, ci doar ca marketing-ul si distributia sunt bune.

     Drept e, vinurile bune romanesti nu le gasesti decat greu in strainatate. Motivele sunt mai multe, doua insa fiind esentiale.

     Unu la mana, desi avem si vinuri foarte bune (chiar fenomenale), totusi, 80% din vinurile romanesti sunt posirci - nu pt. ca n-am putea face mai mult vin bun, ci pt. ca aia beau romanii, si degeaba pui vin mai bun si mai scump in sticla daca nu-l cumpara nimeni.

     Doi la mana, piata internationala a vinurilor e foarte aglomerata, si nici un producator nu se va bate sa vanda in strainatate, si nu va investi in marketing-ul corespunzator, daca poate sa-si vanda marfa mai usor acasa.

     Drept e, sa spui ca avem vinuri care bat la fund aproape toate vinurile frantuzesti e usor exagerat. Dar sa spui ca avem vinuri care oricand pot sta pe aceeasi masa cu aproape orice vin frantuzesc cred ca e relativ aproape de realitate, din experienta mea.

     Daca vrei sa te convingi ca chiar avem vinuri bune, uita-te la punctajele obtinute de vinuri romanesti in degustari/competitii internationale. Orice altceva inseamna sa vorbesti dupa ureche.
     • +2 (6 voturi)    
      Daca ar fi cu adevarat bune (Sâmbătă, 11 octombrie 2014, 15:49)

      Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      Le-ai gasi si la raft; nush cum se face dar vinuri argentiniene, din africa de sud, chile, etc etc...gasesc. Din Romania mai dau peste cate un vin dulce de desert, bunisor....dar restul is proaste, bune eventual de pus in friptura.
      • 0 (0 voturi)    
       Bine ma, ... (Duminică, 12 octombrie 2014, 11:43)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

       ... tu ai impresia ca de-aia-s pravaliile pline cu chinezarii, si la noi si-n occident, ca-s bune chinezariile?

       In plus, Argentina, Africa de Sud, Chile, Australia au si ei vinuri bune, mai ales in segmentul vinurilor de pana-n 10 EUR sau 25 EUR sticla. Doar ca ei au o problema cu vanzarea la ei acasa, ca nu-s tari cu o cultura bogata si veche a vinului, asa ca lumea nu prea bea vin (bea mai mult bere sau tarie, daca chiar bea alcool), si in consecinta-s foarte motivati sa le exporte. Noi mai putin, aparent, altfel s-ar zbate producatorii si-ar exporta si ei.

       Cateva cifre: in 2012, Romania a produs cam 400 milioane de litri si-a baut peste 500 de milioane de litri. Spre comparatie, Franta a produs peste 4000 si-a baut 2900, Argentina a produs usurel peste 1200 si-a baut sub 1000, Chile a produs peste 1000 si n-a baut nici 250, Africa de Sud a produs aproape 1100 si-a baut nici 360, Australia a produs peste 1150 si a baut doar usurel peste 520. Unde vrei sa exporti vin, si de ce-ai vrea s-o faci, daca surplusul altora e cat China (care apropos, face si ea vin - si are o problema similara cu a noastra, desi la alta scara - consumul intern e mai mare decat productia), cand tu nu reusesti sa produci suficient pt. consumul propriu? Situatia e similara cu vinurile din California - SUA produce mai putin vin decat bea. Ai vazut cumva vinuri din California pe rafturi in supermarket-uri?

       (Cu vinurile din SUA situatia e insa putin diferita - ei produc foarte mult - 2760 mil. litri in 2012, beau si mai mult - aproape 3270 mil. liti in 2012, dar sunt inebuniti dupa vinuri importate din tari cu traditie si cu brand puternic, gen Franta, Spania, Italia sau Germania, asa ca le ramane totusi si vin sa exporte - exporta insa in majoritate doar vinuri cu pretentii, mai scumpe, pe care le gasesti doar ocazional la magazine de specialitate - nu-mi aduc aminte sa fi vazut vinuri din California in Romania.)

       Sursa datelor: the wine institute.
       • -1 (3 voturi)    
        California are destule podgorii faimoase (Duminică, 12 octombrie 2014, 16:06)

        Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        Napa Valley, Sonoma.....s.a. De unde sa vezi vin de California in Romania??? Cine isi permite sa cumpere? Romanii prefera poshirca la galeata, nu ai piata pt vinuri bune, si nici nu produc vinuri deosebite, normale, adica de raft de aprozar cum am spus, bune de pus la friptura prin comparatie cu alea americane.
       • 0 (0 voturi)    
        Si e plin de vinuri americane in Canada (Duminică, 12 octombrie 2014, 16:34)

        Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        Incepand de la alea de 9$ pana la cele de sute de dolari. Alea de 9$ nici nu se compara cu Segarcea, clar superioare calitativ.
        • +1 (1 vot)    
         Am baut ... (Luni, 13 octombrie 2014, 8:10)

         Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

         ... doar de doua ori vin (rosu) din California - ceva ce trecea de 50 de dolari sticla la restaurant. Am fost de fiecare data usurel dezamagit.

         Impresia mea e ca vinurile din California sunt toate perfect executate - atat de perfect incat nu ai nimic anume ce le reprosa, dar nici ceva anume de laudat. Sunt cumva impersonale, nu-ti lasa nici o impresie anume. In plus, varietatea probabil e mare, si n-am cum s-o judec io din doar doua incercari, dar de ambele dati mi s-a parut si ca vinul a stat prea mult in butoi si-a devenit prea taninos - stiu ca unii apreciaza treaba asta, personal apreciez un buchet mai fin si mai bogat mai mult.

         Dupa parerea mea, dintre vinurile ne-europene, vinurile din Chile sunt cele mai de baut cu drag.

         Cat despre plin de vinuri americane in Canada: cre' ca era de asteptat, la cat vin producec Canada (chiar produce, dar foarte putin, ca limita pana la care creste vita de vie e foarte aproape de granita sudica a Canadei).
   • +1 (3 voturi)    
    lasa-ne... , (Joi, 9 octombrie 2014, 13:47)

    oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui mionut

    .....cu,traditiile culinare tiganesti , de unde si pana unde tiganii sunt prod. de vin sau mezeluri....pt. asta treb. sa fii stabil, nu hoinar prin lume......hai, las-o balta , ca nu te crede nimeni.
    • -2 (2 voturi)    
     Pai ... (Sâmbătă, 11 octombrie 2014, 6:56)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui oxxxxxyyyyya

     ... pana la eliberarea tiganilor robi, in mai multe etape, la jumatatea secolului al 19-lea, majoritatea tiganilor chiar erau stabili. Chiar si dupa slobozirea din robie, legislatia ii obliga sa devina stabili - sa-si faca casa si sa se aseze intr-un loc anume.

     Faptul ca tu nu le cunosti traditiile si bucataria, nu inseamna ca acestea nu exista.
 • +2 (12 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 7 octombrie 2014, 17:47)

  Melchisedec [anonim]

 • +5 (11 voturi)    
  Am incercat cateva sticle si am fost dezamagit (Marţi, 7 octombrie 2014, 18:09)

  Fu Leng [utilizator]

  Nimic special, vinul e slab, iar calitatea e de raft de aprozar.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by