Satul hobbitilor in Romania? Pare o gluma, dar exact asa arata proiectul unor tineri antreprenori romani care si-au dorit alt fel de turism. Cei doi soti din Bucuresti si-au vandut casa, au lasat in urma Capitala si au inceput sa construiasca intr-un sat din Sibiu un mic castel desprins din povesti. "Castelul" va adaposti un hotel cu 10 camere si un restaurant cu mancare organica. Desi constructia nu a fost finalizata, locul este deja o atractie turistica, sute de oameni venind in fiecare saptamana sa viziteze locul.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fundatia este din beton ciclopian, structura de lemn, peretii din lut, paie, nisip si balast. Constructia e tencuita pe exterior cu o tencuiala de var hidraulic de la Kerakol (Italia) si varuita cu bidineaua. Acoperisul este din sindrila de lemn si lacuita cu un lac pe baza de apa.

Castelul de Lut Valea Zanelor se afla la circa 50 de km de Sibiu, in satul Porumbacu de Sus. Constructia lui a inceput in 2014, iar acum se apropie de final. Proprietarii, Razvan si Gabriela Vasile, si-au vandut casa pentru a-l putea construi, unul dintre ei si-a lasat jobul, iar dupa ce va fi dat in functiune, toata familia intentioneaza sa se mute aici.

"Noi am cumparat terenul prin 2006 si din 2006 pana in 2014, cand efectiv ne-am apucat de lucru, am tot venit aici, ne-am uitat si ne-am dat seama ca locul asta inspira o poveste. Asa ca ne-am dorit sa construim ceva de poveste. Daca ati fi venit inainte sa fie construit si ati fi stat aici pe teren si vedeati peisajul si muntii... Pe noi cel putin asa ne-a inspirat. Ca idee am plecat de la casa piticilor din Alba ca Zapada. Ne plac povestile. De acolo am plecat, sa fie un loc placut si pentru cei mici si pentru cei mari. Am schimbat mai multi arhitecti, ultimul a fost cu noroc si a reusit sa inteleaga ce ne dorim. Asa am reusit sa facem acest castel. Eu stau aici 24 de ore din 24. Pana in 2002 am lucrat intr-o mare companie de publicitate dupa care mi-am facut o firma pe partea de productie publicitara, firma pe care o avem si acum. De ea se ocupa sotia. Ne-am dorit o alta viata. Ca sa construim castelul am folosit toate economiille noastre, ne-am vandut casa din Bucuresti, iar cu banii de pe casa ne-am apucat de construit aici. Acum stam cu chirie", a povestit Razvan Vasile.

Lucrarile au inceput in 2014, iar acum sunt aproape de final. "Mai avem ceva pana la final. Incercam in 3-4 luni sa dam drumul la restaurant, poate chiar mai repede, iar partea de cazare o sa mai dureze, poate reusim o parte pana la finalul anului, iar restul anul viitor. Hotelul va avea 10 camere dintre care 4 apartamente si 6 camere duble, undeva la 30 de locuri. Nu pot sa va spun valoarea investitiei fiindca mai este de investit. Preturile la cazare vor fi undeva medium - high. Nu am facut un plan in cat timp vom recupera investitia. Noi nu am gandit ca o multinationala, sa stam sa calculam. Am gandit-o ca o chestie de viitor, probabil vom reinvesti profitul. Dupa ce vom deschide hotelul, toata lumea se va muta aici si ne vom ocupa de business. Am un baiat de 8 ani care abia asteapta sa ne mutam aici", mai povesteste proprietarul hotelului.

Desi constructia nu a fost finalizata, locul este deja o atractie turistica, sute de oameni venind in fiecare saptamana sa viziteze locul.

"Pana acum am avut mii de vizitatori. Imi este greu sa va spun exact. Duminica sunt undeva la 1000 de persoane, iar in cursul saptamanii undeva la 100 de persoane pe zi. Mai ales acum, pe perioada concediilor, vine foarta multa lume. Au venit oameni din Canada, din America, Argentina, Mexic, cam toata Europa - tarile Nordice, Germania, Franta, Italia, Spania, Portugalia. Ieri a venit cineva sa-mi spuna ca vor veni niste turisti din Filipine. Nu cerem nicio taxa de vizitare. Probabil ca atunci cand se va da drumul, va fi altceva, vor fi alte restrictii. Acum oricine este bine venit sa se uite, sa faca fotografii", spune Razvan Vasile.

La castel a avut loc si o nunta, sesiunea foto, oficierea casatoriei avand loc la Primaria Porumbacu de Sus. Pagina de Facebook a castelului are deja 18.400 de likeuri, iar oamenii intreaba cand se va deschide hotelul.

FOTOGALERIE Castelul de Lut Valea Zanelor / Foto: Facebook/Castelul de Lut Valea Zanelor