INTERVIU Somelier Ștefan Teriș: ”Avem podgorii și vin bun, dar lipsește orice interes politic” / Cum apreciem corect un vin / Mituri legate de vinul românesc
A fost ucenicul lui Sergiu Nedelea și a urmat cursul de somelier.
Un somelier autentic face parte din organigrama restaurantului și trebuie să se ocupe de toate băuturile din restaurant in egală măsură, fie că vorbim de vin, de apă, lichioruri, ceai sau cafea. De exemplu, în 2010, o româncă, Iulia Gosea, a fost aleasă cel mai bun somelier expert în ape minerale din lume, în cadrul competiţiei "World's Best Sommelier 2010" organizată în aprilie la Santiago de Chile.
Somelierul este practic egal cu chef-ul din bucătarie și după directorul de restaurant. Acest ”triumvirat al plăcerilor” este responsabil de lista de preparate, de alcătuirea listei de băuturi care să fie în concordanță cu cea de preparate și să asigure suport la cerere oaspetului.
”Vinul este un suport de cultură și nu se asociază numai cu preparatele culinare, ci trebuie ținut cont și de ora zilei, sunt vinuri de mic dejun, de prânz sau de cină, se asociază cu contextul social (o zi de naștere, o cină de afaceri etc.) și, nu în ultimul rând, se asociază cu artele frumoase, în special cu muzica, literatura... Un vin îți dă o anumită stare de spirit și îți deschide sufletul sau nu. Un vin se cere la Maria Tănase și alt vin la Caro Emerald”, spune Ștefan Teriș.
Mituri din lumea vinului: Se falsifică vin în România? Putem avea încredere în vinurile din comerț? Vinul de țară e un vin sănătos fără ”chimicale”?
Vin de poveste. Marea Unire. Crama care a pus vin pe masa țarului Nicolae al II-lea
Cum deguști corect un vin. Cum poți aprecia culoarea și vârsta vinului

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Dar asa i-a obisnuit statul. Le-a dat 3 ani, astora din turism, tichete de vacanta (prin intermediul bugetarilor), permitandu-le sa creasca preturile nejustificat si creand un precedent, acum toti cerand tichete si alte tipuri de subventii.
La târgurile de street food doar bere și alte zemuri.Vinul unde e?
Dar voi ca niște români adevărați vă dați la gioale ori de câte ori aveți ocazia.
QED
Asadar, cum asortam un peste prajit cu mujdei de usturoi, o musaca cu vinete, o friptura la tava sau gratar si mai ales un vanat. Nu in ultimul rand, la o cina mai speciala, apare la final cate un platou cu branzeturi fine, poate frantuzesti, dar nu numai, ceva fructe, si atunci intra in joc, nivelul pe care il avem in a alege si asorta vinul rosu potrivit. Invatati-ne. Aceasta este parte din cultura pe care trebuie sa o avem. Imi aduc aminte, ca regretatul Anton Roman, facea aceasta initiere si stia ce vorbeste. Va asteptam sa ne povestiti cum si de ce se incalzeste un vin maturat , barique, la flacara. Stima mea si pe curand.