INTERVIU Somelier Ștefan Teriș: ”Avem podgorii și vin bun, dar lipsește orice interes politic” / Cum apreciem corect un vin / Mituri legate de vinul românesc

de I.B.     HotNews.ro
Sâmbătă, 18 iulie 2020, 15:41 Life | Natural


Stefan Teris
Foto: Hotnews
”Somelierul este un arhitect al stării de bine, al oaspetului din restaurant”, spune Ștefan Teriș. La 11 ani, scria prima poezie despre vin. A fost bibliotecar, ofițer de poliție, este jurnalist și scriitor. Născut din părinți basarabeni în România, se revendică ca aparținând acestui spațiu cu vii de poveste.

A fost ucenicul lui Sergiu Nedelea și a urmat cursul de somelier.

Un somelier autentic face parte din organigrama restaurantului și trebuie să se ocupe de toate băuturile din restaurant in egală măsură, fie că vorbim de vin, de apă, lichioruri, ceai sau cafea. De exemplu, în 2010, o româncă, Iulia Gosea, a fost aleasă cel mai bun somelier expert în ape minerale din lume, în cadrul competiţiei "World's Best Sommelier 2010" organizată în aprilie la Santiago de Chile.

Somelierul este practic egal cu chef-ul din bucătarie și după directorul de restaurant. Acest ”triumvirat al plăcerilor” este responsabil de lista de preparate, de alcătuirea listei de băuturi care să fie în concordanță cu cea de preparate și să asigure suport la cerere oaspetului.

”Vinul este un suport de cultură și nu se asociază numai cu preparatele culinare, ci trebuie ținut cont și de ora zilei, sunt vinuri de mic dejun, de prânz sau de cină, se asociază cu contextul social (o zi de naștere, o cină de afaceri etc.) și, nu în ultimul rând, se asociază cu artele frumoase, în special cu muzica, literatura... Un vin îți dă o anumită stare de spirit și îți deschide sufletul sau nu. Un vin se cere la Maria Tănase și alt vin la Caro Emerald”, spune Ștefan Teriș.






Mituri din lumea vinului: Se falsifică vin în România? Putem avea încredere în vinurile din comerț? Vinul de țară e un vin sănătos fără ”chimicale”?






Vin de poveste. Marea Unire. Crama care a pus vin pe masa țarului Nicolae al II-lea






Cum deguști corect un vin. Cum poți aprecia culoarea și vârsta vinului








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















12814 vizualizari

  • +11 (11 voturi)    
    Politicienii doar fura, (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 19:27)

    emil bobu [utilizator]

    altceva nu fac.
    • +5 (7 voturi)    
      Un politician nu ar da bine. (Duminică, 19 iulie 2020, 8:08)

      asavreau [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

      Dacă un politician ar promova o cramă(ori mai multe),chiar bine intenționat,lumea ar spune-uite bețivul !
  • +14 (14 voturi)    
    Ne se prea aude de podgoriile românești. (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 19:55)

    asavreau [utilizator]

    Dacă vor să fie cunoscuți,nu politicienii trebuie să-i promoveze,ci ei să-și facă simțită prezența cu reclame inteligente.
    • +7 (7 voturi)    
      corect (Duminică, 19 iulie 2020, 0:51)

      gigiduru_ [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      Spiritul antrepronorial n-are legatura cu politica
    • +7 (9 voturi)    
      Subventii (Duminică, 19 iulie 2020, 13:34)

      Crocobaurul [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      Astia toti sunt cu gandul la subventii. Vor sa sara statul cu banul pentru promovare si ei sa ramana cu profitul. Asa orice prost poate sa faca afaceri.

      Dar asa i-a obisnuit statul. Le-a dat 3 ani, astora din turism, tichete de vacanta (prin intermediul bugetarilor), permitandu-le sa creasca preturile nejustificat si creand un precedent, acum toti cerand tichete si alte tipuri de subventii.
    • 0 (0 voturi)    
      Vinul nu se mai cauta in Romania (Luni, 20 iulie 2020, 10:20)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      Pentru ca romanii nu prea mai consuma vin. El a fost inlocuit cu berea, care a devenit principala bautura alcoolica in Romania. In ultimul timp si-a mai revenit si consumul de vin, dar tot nu e pe primul loc.
  • +3 (3 voturi)    
    Vin (Duminică, 19 iulie 2020, 13:31)

    Mitrica [utilizator]

    Mulțumim frumos pentru explicații. Interesant interviu și un om de calitate. Felicitări !
  • +5 (7 voturi)    
    Nu văd legătura (Duminică, 19 iulie 2020, 14:24)

    Mirobo [utilizator]

    Cine vă împiedică să vă uniți și să promovați vinul în facultăți +18 împreună cu gastronomi,etc?Viitorii consumatori de vin acolo se află.
    La târgurile de street food doar bere și alte zemuri.Vinul unde e?
    Dar voi ca niște români adevărați vă dați la gioale ori de câte ori aveți ocazia.
    QED
  • +7 (9 voturi)    
    Lipitori la bani publici (Duminică, 19 iulie 2020, 14:45)

    xolv [utilizator]

    Nu, tovarasi, nimeni nu a auzit de vinul romanesc pentru ca e de 2-3 ori mai scump fata de ce ofera Argentina, Chile, Noua Zeelanda.
  • +6 (8 voturi)    
    Ce legatura are politicul (Duminică, 19 iulie 2020, 15:15)

    persuasiv [utilizator]

    cu vinul vostru scump,si de cele mai multe ori, de o calitate indoielnica???
  • 0 (2 voturi)    
    Vinu vs bere (Duminică, 19 iulie 2020, 15:34)

    Koczka [utilizator]

    Odinioara romanul era bautor de vin, fie produs de el in casa, fie la carciuma din sat sau birtul din targuri si orase. De vreo 40-50 de ani berea a inceput sa devina mai populara, dupa 1990 chiar a devenit principala bautura populara, asta si datorita diversificarii ofertei. De vreo 10 ani asistam la monopolizarea pietei de bauturi, mai ales la bere ( cam 80% din piata controlata de un concernbdin Africa de Sud ) si chiar pe piata vinului tot de firme dun emisfera sudica. Piata vinului ar mai avea o sansa in Romania deoarece prim investitii si talent mai exista cateva podgorii inca neglobalizate. Asa ca atat cat putembsi ne permitem , fara a lua pretul ca principal criteriu de optiune de cumparare, sa incurajam piata locala de vinuribindiferent daca proprietarii sunt autohtoni sau straini.Altfel se va intampla ca la bere si toti producatorii autohtoni vor fi falimentati de vinul ieftin standard din tarile mentionate anterior. Si ne vom intoarece la consumul de tip Vinalcol adicavla vinul facut din pastile , chimizat, daunator sanatatii, asa cum berea de pe piata s-a cam standardizat si consumul regulat induce boli grave cum ar fi diabetul zaharat.
  • +3 (3 voturi)    
    Mai veniti de ne invatati, (Duminică, 19 iulie 2020, 16:34)

    serbi [utilizator]

    Am urmarit cu mare interes prelegerile Dv si consider, ca ar fi oportun sa realizati, mici seriale periodice ( poate saptamanale ), de educare in ceea ce priveste asortarea meniului cu vinul potrivit. Aceasta parte a educatiei, lipseste ( ca multe alte parti ).
    Asadar, cum asortam un peste prajit cu mujdei de usturoi, o musaca cu vinete, o friptura la tava sau gratar si mai ales un vanat. Nu in ultimul rand, la o cina mai speciala, apare la final cate un platou cu branzeturi fine, poate frantuzesti, dar nu numai, ceva fructe, si atunci intra in joc, nivelul pe care il avem in a alege si asorta vinul rosu potrivit. Invatati-ne. Aceasta este parte din cultura pe care trebuie sa o avem. Imi aduc aminte, ca regretatul Anton Roman, facea aceasta initiere si stia ce vorbeste. Va asteptam sa ne povestiti cum si de ce se incalzeste un vin maturat , barique, la flacara. Stima mea si pe curand.


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by