Este dovedit științific că un consum ridicat de sare mărește tensiunea, ceea ce poate duce la probleme cardiovasculare. Un nou studiu a cuantificat această relație, trimițând un mesaj limpede și fără echivoc pentru public.

Sarea noastra cea de toate zilele e un inamicFoto: Cleveland Clinic

Analizând datele de la adulți sănăștoși din China, autorii studiului (finanțat de National Institute for Health and Care Research din Marea Britanie) estimează că un singur gram mai puțin în consumul zilnic poate preveni 9 milioane de atacuri cerebrale și cardiace de acum până în 2030. Întrucât 4 milioane din aceste cazuri pot fi fatale, o măsură simplă poate salva o mulțime de vieți.

În China, consumul mediu zilnic de sare este de 11 grame, mult peste cele 5 recomandate de Organizația Mondială a Sănătății. Cecetătorii au corelat cele mai recente statistici privind mărimea populației, consumul de sare, tensiunea arterială și rata îmbolnăvirilor.

„Estimările anterioare referitoare la impactul reducerii consumului de sare în China au utilizat surse de date fie perimate, fie incerte și nu au luat în considerare efectul mai prelungit al reducerii consumului asupra tensiunii pe mai mulți ani”, au scris autorii în articolul publicat în revista „BMJ Nutrition, Prevention and Health”.

Alte două scenarii indică o dublare a deceselor evitate, dacă se va reduce consumul cu 3,2 g/zi până în 2025 și la nivelul recomandat de 5 g/zi până în 2030.

Autorii au sugerat și alte beneficii asociate, deși s-au ocupat doar de bolile cardiovasculare. De exemplu, prea multă sare a fost asociată cu anumite tipuri de cancer (în principal gastric) și diferite probleme ale rinichilor (litiază), pe lângă mărirea mușchiului cardiac și osteoporoză.

Surse: Science Alert, webMD.

Te-ar putea interesa și: