Pe baza analizei datelor din UK Biobank de la jumătate de milion de persoane, oamenii care beau zilnic 2-3 căni de cafea tind să trăiască mai mult și să fie mai puțin expuși la boli cardiovasculare, în comparație cu cei abstinenți.

CafeaFoto: Digifoodstock / Profimedia Images

Chiar dacă cercetarea nu pretinde că mai multă cafea adaugă ani de viață, este o asociere interesantă, pe care cercetătorii sunt dornici s-o studieze în continuare. De asemenea, este important să fie studiată odată cu rezultate din studii anterioare, care vorbesc despre atrofiere a creierului și risc sporit de demență pentru cei care beau peste șase căni pe zi.

„Rezultatele acestui larg studiu observațional sugerează că un consum moderat de cafea măcinată, instant sau decofeinizată trebuie considerat ca parte dintr-un stil sănătos de viață”, apreciază Peter Kistler, electrofiziolog de la Baker Heart and Diabetes Institute din Australia.

UK Biobank este o amplă bază de date cu înregistrări genetice, de sănătate și stil de viață de la persoane. În acest studiu, mostra a cuprins informații pe 12,5 ani (în medie) despre sănătatea și dietele a 449.563 de oameni cu vârsta mediană de 58 de ani.

Participanții au fost grupați în funcție de consumul de cafea și tipul acesteia, doar 100.000 informând că nu beau deloc.

Cercetătorii au luat în calcul efectele vârstei, sexului, etniei, obezității, tensiunii arteriale, diabetului, apneei obstructive în somn, fumatului și consumului de ceai și alcool.

Kistler și colegii au observat diferențele dintre starea de sănătate cardiovasculară și cauzele de deces, constatând că băutorii de 2-3 căni au șanse de viață mai lungă decât cei care nu beau deloc.

Cercetătorii pot doar ghici care sunt cauzele. Dacă este cafeaua însăși, o varietate largă de compuși poate fi responsabilă: „Cofeina este cea mai bine cunoscută componentă, dar băutura conține peste 100 de substanțe biologic active”, spune Kistler.

Așa cum au mai arătat și alte cercetări anterioare, cofeina este o substanță complexă care interacționează cu organismul în multe feluri – pe care oamenii de știință încă încearcă să le înțeleagă. Faptul că acest studiu a inclus un număr atât de mare de oameni pe o perioadă lungă de timp contribuie la confirmarea legăturii dintre consumul de cafea și longevitate.

Totuși, trebuie notată existența unor limitări. Înregistrările din baza de date proveneau predominant de la oameni de rasă caucaziană, fiind mai greu de generalizat constatările la o populație mai diversă etnic. Consumul a fost auto-raportat, nu monitorizat, iar baza de date nu consemnează schimbările în timp de cantitate sau fel de cafea.

Dar plăcerea cafelei matinale rămâne de nerefuzat – mai ales că vă va face și bine.

„Constatările noastre spun că un consum modest de cafea de orice fel nu ar trebui descurajat, ci chiar trebuie apreciat ca un obicei benefic pentru sănătatea inimii”, subliniază Kistler.

Surse: Science Alert, European Journal of Preventive Cardiology.