Reţeaua pentru Natură Urbană atrage atenţia asupra faptului că guta lăsată la întâmplare de către pescari ajunge în unele cazuri să se înfăşoare în jurul picioarelor sau aripilor păsărilor, iar cârligele le intră în carne, provocând răni, scrie Agerpres.

RațăFoto: Tomatito26 | Dreamstime.com

Precizările sunt făcute în contextul în care, în ultimele 24 de ore, pe grupul de Facebook „Păsări de pe Lacul Morii şi zona Chiajna”, a fost semnalat cazul unui cufundar polar, care are ciocul înfăşurat în gută, dar şi al unei raţe prinse de asemenea în gută, care a fost salvată de la înec.

Pe de altă parte, membrii grupului atenţionează că nu este vorba despre cazuri izolate şi că problema este una „frecventă”.

„Rugăminte pentru pescarii de pe Lacul Morii (şi nu numai). Nu mai aruncaţi guta şi cârligele de care nu mai aveţi nevoie! Cufundarul polar din imagine a fost fotografiat în zona de vărsare a Dâmboviţei în Lacul Morii. Are ciocul înfăşurat în gută şi e de aşteptat ca aceasta să îi creeze dificultăţi în procurarea hranei. Alteori, guta se înfăşoară în jurul picioarelor sau aripilor şi păsările nu mai pot să zboare. Nu de puţine ori, guta sau cârligele le intră în carne, provocându-le răni”, scrie Reţeaua pentru Natură Urbană, pe Facebook.

Organizaţia face apel la pescari să nu arunce guta, cârlige sau alte deşeuri pe mal sau în apă.

„Dacă vedeţi pescari care fac acest lucru, vă rugăm, atrageţi-le atenţia. Dacă în plimbările pe malul apei vedeţi gută sau cârlige aruncate de pescari, vă rugăm, strângeţi-le şi aruncaţi-le la coşul de gunoi. Nu în ultimul rând, dacă vedeţi orice vietate rănită din cauza acestor deşeuri, apelaţi la Fundaţia Visul Luanei”, transmite sursa citată.

(Foto articol @ Tomatito26 | Dreamstime.com)