S-a intors in Romania prima acvila urmarita prin satelit. Vezi harta migratiei lui Benjamin
Transmitatoarele satelitare au furnizat date importante despre zborul pasarilor catre si dinspre Africa si au indicat vitezele si altitudinile de zbor, precum si distantele parcurse de cele sase acvile. Viteza medie de zbor din timpul migratiei de toamna (2010) s-a situat intre 20-50 km/h, iar viteza maxima atinsa a fost de 92 km/h. Altitudinile de zbor au fost cuprinse intre 867-1031 m, iar altitudinea maxima atinsa a fost de 2.041 m.
Cele sase acvile tipatoare mici pe care au fost montate transmitatoare satelitare au fost parte a proiectului LIFE "Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania", au ajuns cu bine acasa, la capatul unui drum istovitor de peste 10.000 de km, din Africa de Sud pana in Romania. Traseul parcurs de Benjamin, ca si al celorlalte cinci acvile, a putut fi urmarit pe tot parcursul migratiei, pe site-ul pomarina.ro, pagina proiectului implementat de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu, Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii "Grupul Milvus" si Societatea Ornitologica Romana.
Majoritatea acvilelor tipatoare mici parcurg in migratie peste 10.000 de km pana in zonele de iernare din sud-estul Africii. In medie, distanta zilnica parcursa de cele sase acvile a fost de 200 de km/zi. Distanta maxima zilnica a fost parcursa de o pasare tanara, Beni, care in data de 26.10.2010 a zburat 511,7 km.
Prin intermediul acestor mici dispozitive (cantaresc numai 45 de grame), acvilele au fost urmarite atat in timpul migratiei catre Africa cat si pe drumul lor inapoi catre casa. Pana la urma au putut fi urmarite doar trei acvile, ale caror emitatoare satelitare au ramas functionale. Daca primul pornit in migratie catre tara a fost Arthur, un mascul adult, pe parcurs el a fost intrecut de Benjamin. Acum urmeaza ca pasarea sa-si reia activitatile legate de cuibarit, pana la migratia din toamna: amenajarea si repararea cuibului, alegerea unei perechi, depunerea oualor si cresterea puilor.
Cat timp acvilele au fost plecate membrii proiectului LIFE au stabilizat cuiburile naturale ale acvilelor si au montat cuiburi artificiale noi. In fiecare an, inaintea inceperii sezonului de cuibarit vor fi reconstruite in jur de 25 de cuiburi naturale si vor fi instalate aproximativ tot atatea cuiburi artificiale in zonele unde nu vor fi activitati silvice majore in urmatorii ani.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
sunt curios sa urmaresc romani care aleg sa calatoreasca altfel decat prin clasicele agentii de turism.
probabil ca fac banking cu BCR...
Ce frumos ar fi sa fim cu totii ca acvila asta!
O veste buna pe ziua de azi.
Bravo lor!
Proiectul „Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”, este implementat de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu alături de partenerii săi Asociaţia „Grupul Milvus” şi Societatea Ornitologică Română.
Grupul 'Milvus' a primit finantare de la autoritatile romane, nu de la persoane private.
Remarc numele date acvilelor, membrii grupului refuzand orice neutralitate in acest sens. Dimpotriva, se revendica maghiarizarea chiar si a numelor acvilelor:
Adél, Béni, Jakab, Arthur, Benjámin şi Cingár.
Nici macar una singura, din simpla politete pt finantarea data de romani, nu a primit nume romanesc !
E trist ca pana si in programe de ecologie, ce ar trebui sa fie neutre, a intrat ura ideologica si propaganda etno-lingvistica !
Am sesizat deja Societatea Ornitologica Romana si Agentia Sibiu, vom vedea cum vor mai veni banii in 2012..
Co-finantare stat roman: 434.034 Euro
Co-finantare parteneri: 37.000 Euro din care:
Co-finantare Milvus: 25.000 Euro
Co-finantare SOR: 12.000 Euro
Parca si vad pe Garcea.... Draghe Europe, iti scriu che acvilele tipatoare din Romenia are atitudine nationaliste si sovine este la ele... ele ingrijite la noi dar intoarste tot la romenei.... asa se stie draghe europe...
Ce bine ar fi sa fie protejate mai multe pasari si habitatele lor in tara noastra.
Felicitari celor care au muncit la proiect si va tin pumnii pentru cele viitoare !
Ma bucur ca apar si asemenea articole pe hotnews, nu numai despre politica si somaj.
Pentru cunostinta voastra generala doar remarc faptul, ca: Adel, Arthur, Benjamin sau Jakab nu sunt nume maghiari, doar au varianta si in maghiara, cum avem si noi multe nume la romani!!!
Deci nu inteleg de ce trebuie sa ne gandim din start la ceva !!! Nu inteleg nici frustrarea unora ,ca de ce nu apar nume romanesti. Din cele insirate mai sus toatesunt la fel de romanesti cat si unguresti. haideti mai bine sa-i felicitam pe membrii MILVUS si partenerii proiectului (APMul din SIBIU si SoR) ca fac o treba buna pentru protejarea pasarilpor rapitoare !!! Numele pasarilor ar fi ultimul lucru la care sa ne gandim, e irelevant, important e activitatea derulata. felicitari pentru proiect si sa nu-i ascultati pe cei frustrati si nationalisti!
Cu stima, un roman de suflet dar care cunoaste ratiunea! Alex