- Citeste mai jos cateva exemple de intelectuali si ziare care s-au convertit la legionarism, apoi la comunism, in anii '30-'50.
"De ce a ales Lucian Boia perioada 1930-1950? E o taietura foarte inteligenta. E un mod de a sectiona materia pentru a obtine o bucata instabila din istoria noastra. Cea mai instabila! A ales o perioada in care Romania a trecut prin sapte regimuri politice in 10 ani.
- 1930-1937 - "Relativa democratie"
- februarie 1938 - septembrie 1940 - "Regimul personal al lui Carol II"
- septembrie 1940 - ianuarie 1941 - Statul National Legionar
- ianuarie 1941 - august 1944 - Regimul Antonescu
- august 1944 - februarie 1945 - "o democratie refacuta cu cativa, doi-trei, prim-ministri"
- martie 1945 - decembrie 1947 - guvernarea comunizanta a lui Petru Groza
- 30 decembrie 1947 - instaurarea comunismului roman
Instabilitate maxima, metologic aleasa. De ce? Ca sa poata vorbi despre elite. De ce trebuie sa alegi hartoapele istoriei ca sa poti vorbi despre elitele unei tari? Pentru ca aia e proba pe care o suporta, e focul istoriei la care trebuie sa se vada cat de tare rezista fiecare spirit uman. Ce-au facut intelectualii, trecand prin sapte regimuri in zece ani?
Cred ca drumul asta accidentat, nelin, este ales tocmai pentru a vedea de ce nu s-au putut aseza caractere in Romania, de ce Romania nu are o stabilitate morala de genul tarilor civilizate. Daca romanii n-ar fi trecut prin aceasta oroare, de a suporta sapte schimbari de directie intre extrema stanga si extrema dreapta, vreme de 10 ani, poate ar fi aratat altfel! Poate n-am mai fi avut dispretul asta de noi!
Ce s-a intamplat cu elitele intelectuale? Categoriile sunt simple: academicienii, profesorii universitari, scriitorii, ziaristii - cei care fac opinia publica. Astea sunt categoriile unei societati care nasc opinia publica a societatii si dupa care poti sa judeci cam cum arata poporul ala.
Ce constatam citind cartea? Ca laitmotivul este, pentru niste oameni care trec prin acest experiment al istoriei, ca lozica de conduita devine asta: "asa erau vremile atunci!" Replica asta am auzit-o in vreo trei locuri, dupa '90, de la persoane pe care le am pe retina. Mi-au spus: "Asa erau vremurile atunci! Eram magar, eram porc, scriam ce nu credeam, minteam de dimineata pana seara, imi manjeam constiinta - asa erau vremurile atunci!" Duplicitatea suprema a intelectualilor a fost scuzata tocmai prin faptul ca au traversat hartoape si nu au mers pe un drum lin.
Cand o sa cititi capitolele in carte, de pilda Legionarii, o sa vedeti cum pe de o parte, in clipa in care legionarii ajung la putere pentru 4-5 luni, 80% din ei sunt convinsi si vin acolo cu armele si bagajele unei lupte de ani si ani de zile. Vreo 20% se convertesc. Deci deja incepe stilistica adaptarii la putere...
Ziarele se convertesc imediat la legionarism, la regimul din clipa aia, la Statul National Legionar. Vremea, care NU era un ziar eminamente legionar in anii '34'-35, devine la sfarsitul deceniului. Universul Literar la fel. Gandirea avea tendinte, dar punea ambele picioarele pe taramul noului regim politic. Intelectualii care il imbratisasera pe Carol al II-lea inainte trec, parte dintre ei, cu tot entuziasmul, de partea noului stat.
Rebreanu are o balansare spre Carol, spre legionari. Radulescu Motru, Gala Galaction (care era de stanga) aplauda reusita noului stat. Pe urma, fenomenul asta se amplifica.
Supusi la temperatura crescuta a istoriei, aceiasi fac pasul pe urma dincolo, in comunism. Gala Galaction isi uita micile adeziuni si devine fericit pe fata, intra in Academiei. Costin Murgescu, care fusese legionar, devine unul dintre cei mai importanti lideri comunisti in aparatul economic al noului stat, Cezar Petrescu si Camil Petrescu fac pasii catre noul regim comunist s.a.m.d."
"de ce Romania nu are o stabilitate morala de genul tari civilizate. Daca romanii n-ar fi trecut prin aceasta oroare, de a suporta sapte schimbari de directie intre extrema stanga si extrema dreapta, vreme de 10 ani, poate ar fi aratat altfel! Poate n-am mai fi avut dispretul asta de noi!"
As accepta-o daca nu as sti ce s-a intamplat si prin unele "tari civilizate" in aceeasi perioada.
In schimb, uite, mie imi da ca dusmanii lui Paunescu permanent contesta Cenaclul Flacara. Ce spui?
Nu e vorba deci de " o convertire la stanga" ci de camoleonism politic ordinar.
Eu...iau acest articol ca o autocritica a lui Liiceanu.
Incearca sa ne transmita ca este aidoma acelor intelectuali descrisi de lucrarea pomenita?
Ar putea sa fie un prim pas, curaj domnule Liiceanu, pana sa mergeti drept din nou mai trebuiesc multi pasi.
Regele era o poveste frumoasa, dar timpul ne-a aratat ca nerealista.
Asa cum am mai comentat si in alta parte, prezentarea operei lui Lucian Boia facuta de Gabriel Liiceanu a fost suprarealista (lipsa de cunostintze de istorie universala, macar la nivelul clasei a X-a si acapararea serii printr-un discurs lung si plin de greseli).
Replica lui Lucian Boia, cand a fost lasat, in sfarshit, sa vorbeasca, a fost antologica:
<<Initial ma gandisem sa scriu o carte intitulata "Intelectualii si Carol II" sau , mai bine, "Intelectualii lui Carol II">> . Si acum regret ca, din cauza aglomeratiei, nu i-am putut vedea fatza lui Gabriel Liiceanu in acel moment ...
Şi la noi sînt unii care astăzi vorbesc ... despre “supravieţuire”. Răspunsul ar fi: “supravieţuire CA CE ?” O ţară nu-i o stîncă. Şi nici prelungirea cuiva sau altcuiva. Este ceea ce rezistă atunci cînd a rezista pentru ceva este cel mai greu.
Aicea au clacat intelectualii (si nu numai cei romani, o, nu) fiindca ei ar trebui sa aiba mai mult discernamint decit altii. Nu e vorba numai de caracter ci si de un pic de logica privind binele general. Din nou citam (Schiller):
„Tocmai acesta este blestemul FAPTEI RELE - o datǎ săvîrşitǎ, ea induce şi pretinde mereu mai mult RǍU !”
Nu-i cere nimeni lui Liiceanu sa iasa cu pieptul gol in fata gloantelor ci doar sa-i orienteze corect pe ceilalti prin luari de pozitie personale sistematice si pertinente. Editura nu tine loc de asa ceva.
Cu tot respectul d-le Liiceanu, dar Elita nu este cea care creaza OPINIA publica. Astfel, ar trebui astazi sa consideram redactorii de la Antena, Realitatea si Libertatea drept ELITE INTELECTUALE. Nu cred ca este asa.
Nu mai locuiesc in Romania si nu vrea ca tara mea sa fie "judecata" dupa astfel de formatori de opinii.
Aici apare prima DISCONTINUITATE in logica acestui articol.
Personal, asteptam ca afirmatiile dvs sa aiba un grad mai mare de abstractizare - pe de o parte, si sa nu reduca un intreg filon de inteligenta al unei natiuni la 3 experiente (nefericite) PERSONALE.
Aveti idee cati intelectuali (deja e desuet ACEST termen in acest context) si-au riscat libertatea pentru a-si putea exprima LIBER valorile in care credeau? Din pacate, nu cred ca aveti cunostinta de astfel de studii sociologice - de altfel ideea dvs este icentrata n jurul unor chestiuni particulare.
Aici apare a doua alunecare a logicii - generalizarea unor situatii particulare.
Concluzie: Oamenii, din pacate, au asteptari mult mai mari de la dvs.
Dvs sunteti ACUM elita din Romania. VA RUGAM nu ne dezamagiti! Nu acum.
sunt numai profitori, corupti si fara scrupule!! n-au nici mama n-au nici tata!!!! terminati cu propavaduirea unor asemenea nulitati , care aduc numai prejudicii inelectualilor autentici ai tarii, dar care din bun simt,simtul masurii si al ridicolului nu se manifesta ca aceste nulitati.
...e ok prezentarea unei carti de exceptie. Felicitari lui Lucian Boia
Dar ce-ar fi daca analiza critica pe care o faceti o indreptati inspre propria raportare la putere.
V-am admirat cand ati scris faimosul "apel catre lichele", mi-a placut acel articol prin care ati "executat-o" pe "informatoarea securitatii Mona Musca", m-am simtit alaturi de dumneavoastra si intelectualii care au semnat nenumarate apeluri, dintre care cele mai multe au fost initiate de Sorin Iliesiu ...in acest context o intrebare se impune cu necesitate: Ati semnat ultimul memoriu al lui Iliesiu, cel in care condamna zicerile "Zeusului Zoios" (ca sa parafrazam propriile ziceri...) de la Cotroceni la adresa Regelui Mihai?
Daca nu, cand o veti face? ...sau de ce nu o faceti (si in aceste conditii mai aveti caderea morala sa judecati pe intelectualii care au facut pactul cu diavolul?)
E cumva similar cu transformarea victimei in calau.
Poate candva domnul Liiceanu o sa scrie o carte sa ne explice fenomenul din interior si cum il percepe dumnealui.
Banuiesc ca este totusi constient de actiunile lui si de modul in care el si prietenul lui Plesu au suferit aceasta transformare.
In fata oglinzii insa el ce scuze isi gaseste!?! Ceilalti totusi, au colaborat in regimuri opresive, grele, in care iti riscai viata ...