Gabriel Liiceanu despre "stilistica adaptarii la putere" a elitei intelectuale

de Cosmin Navadaru     HotNews.ro
Joi, 3 noiembrie 2011, 16:48 Life | Prin oraş


Gabriel Liiceanu
Foto: Arhiva personala
​""Asa erau vremile atunci"! Replica asta am auzit-o in vreo trei locuri, dupa '90, de la persoane pe care le am pe retina. Mi-au spus: "Asa erau vremurile atunci! Eram magar, eram porc, scriam ce nu credeam, minteam de dimineata pana seara, imi manjeam constiinta - asa erau vremurile atunci"! Duplicitatea suprema a intelectualilor a fost scuzata prin faptul ca au traversat hartoape si nu au mers pe un drum lin", a explicat filosoful Gabriel Liiceanu saptamana aceasta, cu ocazia lansarii volumului "Capcanele istoriei. Elita intelectuala romaneasca intre 1930-1950" a lui Lucian Boia.
 • Citeste mai jos cateva exemple de intelectuali si ziare care s-au convertit la legionarism, apoi la comunism, in anii '30-'50.

"De ce a ales Lucian Boia perioada 1930-1950? E o taietura foarte inteligenta. E un mod de a sectiona materia pentru a obtine o bucata instabila din istoria noastra. Cea mai instabila! A ales o perioada in care Romania a trecut prin sapte regimuri politice in 10 ani.

 • 1930-1937 - "Relativa democratie"
 • februarie 1938 - septembrie 1940 - "Regimul personal al lui Carol II"
 • septembrie 1940 - ianuarie 1941 - Statul National Legionar
 • ianuarie 1941 - august 1944 - Regimul Antonescu
 • august 1944 - februarie 1945 - "o democratie refacuta cu cativa, doi-trei, prim-ministri"
 • martie 1945 - decembrie 1947 - guvernarea comunizanta a lui Petru Groza
 • 30 decembrie 1947 - instaurarea comunismului roman

Instabilitate maxima, metologic aleasa. De ce? Ca sa poata vorbi despre elite. De ce trebuie sa alegi hartoapele istoriei ca sa poti vorbi despre elitele unei tari? Pentru ca aia e proba pe care o suporta, e focul istoriei la care trebuie sa se vada cat de tare rezista fiecare spirit uman. Ce-au facut intelectualii, trecand prin sapte regimuri in zece ani?

Cred ca drumul asta accidentat, nelin, este ales tocmai pentru a vedea de ce nu s-au putut aseza caractere in Romania, de ce Romania nu are o stabilitate morala de genul tarilor civilizate. Daca romanii n-ar fi trecut prin aceasta oroare, de a suporta sapte schimbari de directie intre extrema stanga si extrema dreapta, vreme de 10 ani, poate ar fi aratat altfel! Poate n-am mai fi avut dispretul asta de noi!

Ce s-a intamplat cu elitele intelectuale? Categoriile sunt simple: academicienii, profesorii universitari, scriitorii, ziaristii - cei care fac opinia publica. Astea sunt categoriile unei societati care nasc opinia publica a societatii si dupa care poti sa judeci cam cum arata poporul ala.

Ce constatam citind cartea? Ca laitmotivul este, pentru niste oameni care trec prin acest experiment al istoriei, ca lozica de conduita devine asta: "asa erau vremile atunci!" Replica asta am auzit-o in vreo trei locuri, dupa '90, de la persoane pe care le am pe retina. Mi-au spus: "Asa erau vremurile atunci! Eram magar, eram porc, scriam ce nu credeam, minteam de dimineata pana seara, imi manjeam constiinta - asa erau vremurile atunci!" Duplicitatea suprema a intelectualilor a fost scuzata tocmai prin faptul ca au traversat hartoape si nu au mers pe un drum lin.

Cand o sa cititi capitolele in carte, de pilda Legionarii, o sa vedeti cum pe de o parte, in clipa in care legionarii ajung la putere pentru 4-5 luni, 80% din ei sunt convinsi si vin acolo cu armele si bagajele unei lupte de ani si ani de zile. Vreo 20% se convertesc. Deci deja incepe stilistica adaptarii la putere...

Ziarele se convertesc imediat la legionarism, la regimul din clipa aia, la Statul National Legionar. Vremea, care NU era un ziar eminamente legionar in anii '34'-35, devine la sfarsitul deceniului. Universul Literar la fel. Gandirea avea tendinte, dar punea ambele picioarele pe taramul noului regim politic. Intelectualii care il imbratisasera pe Carol al II-lea inainte trec, parte dintre ei, cu tot entuziasmul, de partea noului stat.

Rebreanu are o balansare spre Carol, spre legionari. Radulescu Motru, Gala Galaction (care era de stanga) aplauda reusita noului stat. Pe urma, fenomenul asta se amplifica.

Supusi la temperatura crescuta a istoriei, aceiasi fac pasul pe urma dincolo, in comunism. Gala Galaction isi uita micile adeziuni si devine fericit pe fata, intra in Academiei. Costin Murgescu, care fusese legionar, devine unul dintre cei mai importanti lideri comunisti in aparatul economic al noului stat, Cezar Petrescu si Camil Petrescu fac pasii catre noul regim comunist s.a.m.d."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5726 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  Un om inteligent, invata si de la un "prost" (Joi, 3 noiembrie 2011, 17:36)

  Emil [anonim]

  Eu invat si de la Liceeanu, da' nu asta:
  "de ce Romania nu are o stabilitate morala de genul tari civilizate. Daca romanii n-ar fi trecut prin aceasta oroare, de a suporta sapte schimbari de directie intre extrema stanga si extrema dreapta, vreme de 10 ani, poate ar fi aratat altfel! Poate n-am mai fi avut dispretul asta de noi!"
  As accepta-o daca nu as sti ce s-a intamplat si prin unele "tari civilizate" in aceeasi perioada.
 • +6 (6 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 3 noiembrie 2011, 17:47)

  Erasm [anonim]

  • +1 (5 voturi)    
   poate da, poate nu.. ca si la restul. (Joi, 3 noiembrie 2011, 18:24)

   crap [anonim] i-a raspuns lui Erasm

   as fi de acord daca s-ar fi gasit legatura intre intelect si caracter, ceea ce sigur nu exista. poti gasi cel mai nobil caracter la munca de jos, si cel mai josnic la cel mai inalt nivel intelectual, nu au nimic de-aface una cu alta. Si mi se pare mie ca ai senzatia ca un intelectual are datoria morala de a mobiliza/canaliza constiinte, ca trebuie sa dea dovada de cel mai inalt si dezinteresat idealism.. ceea ce mi se pare de o falsitate de prost gust. Nu confunda notiunea de intelectual cu cea de individ de inalta constiinta, ca desi poate statistic gasesti mai multi idealisti printre intelectuali, nu au mare legatura una cu cealalta. istoria e plina de exemple, iar noi nu facem exceptie. De-asta mi se pare ca 'tradarea intelectualilor' e o sintagma plina de bullsh*t, doar ptr poza. Cand intelectul va tine loc de moralitate, caracter sau curaj, sa-mi dat si mie de stire.. pana atunci nimic n-o sa ma faca sa cred ca absolut nici un intelectual nu a putut, in mod idealist, sa creada in legiune sau in ideile partidului comunist, macar ptr o perioada. sa se creada asa ceva e pur si simplu o alta abetratie pe portativ..
   • -2 (2 voturi)    
    @crap (Joi, 3 noiembrie 2011, 22:13)

    ioc [anonim] i-a raspuns lui crap

    foarte just, achiesez.
   • +4 (4 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 4 noiembrie 2011, 10:23)

    Erasm [anonim] i-a raspuns lui crap

    • -2 (4 voturi)    
     inversa e adevarata (Vineri, 4 noiembrie 2011, 11:53)

     celo [anonim] i-a raspuns lui Erasm

     Fanii Cenaclului Flacara nu erau admiratori devotati ai lui Paunescu si nu ajunsesera sa-l idealizeze pe Ceausescu -totusi, patriot a fost, as zice, mai ales comparativ cu patrihotii actuali.
     In schimb, uite, mie imi da ca dusmanii lui Paunescu permanent contesta Cenaclul Flacara. Ce spui?
   • 0 (0 voturi)    
    Si daca, totusi... (Sâmbătă, 5 noiembrie 2011, 10:20)

    Dulama Marcel [anonim] i-a raspuns lui crap

    intelectualii interbelici au aderat din convingere la extrema dreapta? Ma intreb... la fel cum - aici am marea convingere- altii ,(Ralea, Sadoveanu, Bagdasar), au aderat la socialism din convingere, si nu din bon ton. Au crezut, un termen foarte la moda in acei ani. Problema intelectualitatii de pretutindeni se pune, se pare, numai atunci cand refuza dilemele.
    • 0 (0 voturi)    
     cameleonism (Sâmbătă, 5 noiembrie 2011, 15:45)

     dorin valeriu [anonim] i-a raspuns lui Dulama Marcel

     Ralea, ca si prietenul sau Ghelmegeanu, a fost taranist. La instaurarea dictaturii carliste si-a tradat prietenii si a intrat in sluba lui Carol II . Amenintat dupa razboi ca va plati pentru colaborarea cu dictatura regala a pactizat cu comunistii si "s-a aranjat". Spre deosebire de Tatarascu pe care - cu toate ca li s-a alaturat - comunistii l-au inchis cand n-au mai avut nevoie de el.
     Nu e vorba deci de " o convertire la stanga" ci de camoleonism politic ordinar.
 • 0 (6 voturi)    
  Pe cand un articol despre intelectualii 2004-2011? (Joi, 3 noiembrie 2011, 18:54)

  Miki [anonim]

  Insa, cum sunt vremurile acum, domnule Profesor? Cu Regele (pe care, in alte vremuri, il stimati atat de mult) balacarit de toti semidoctii pe care dumneavoastra, in noile vremuri, ii apreciati atat de mult? Si nu ar fi doar problema cu regele. Una mult mai grava: TACEREA dumneavoastra (aparent) inexplicabila la toate mizeriile care le spun unii si altii si despre rege si despre altele pe care le stiti si dumneavoastra asa cum le stim si noi. Cred ca e grav pentru ca multi dintre noi am chiar am crezut in dumneavoastra - scriam prin '90 pe zidurile Universitatii 'Liiceanu presedinte', cand ne fugareau trepadusii lui Iliescu. Scuza, pe care o banuiesc doar cum ca trebuie sa tineti in picioare editura, pentru 'binele' generatiilor de tineri, nu cred ca este satisfacatoare. Deci, domnule Profesor, despre care vremuri e vorba?
  • 0 (4 voturi)    
   din start a aparut postarea ta cu minus.... (Vineri, 4 noiembrie 2011, 9:29)

   Wizard of Oz [utilizator] i-a raspuns lui Miki

   Ai scris foarte corect, decent, chiar cu suflet...imediat ai primit un minus, sa nu te citeasca trecatorii ocazionali...emblematic pentru Hotnews....
   Eu...iau acest articol ca o autocritica a lui Liiceanu.
   Incearca sa ne transmita ca este aidoma acelor intelectuali descrisi de lucrarea pomenita?
   Ar putea sa fie un prim pas, curaj domnule Liiceanu, pana sa mergeti drept din nou mai trebuiesc multi pasi.
   • 0 (2 voturi)    
    autocritica (Vineri, 4 noiembrie 2011, 16:53)

    Miki [anonim] i-a raspuns lui Wizard of Oz

    interesanta remarca cu autocritica. m-am gandit si eu in primul moment la asta. se prea poate (de fapt cu siguranta) ca il chinuie intrebarile si pe domnul Profesor. totusi, lipseste curajul!
  • +2 (2 voturi)    
   s-a maturizat (Vineri, 4 noiembrie 2011, 16:08)

   ginel [anonim] i-a raspuns lui Miki

   S-a maturizat si Liiceanu si nu mai crede in povesti cu printi si printese.
   Regele era o poveste frumoasa, dar timpul ne-a aratat ca nerealista.
   • -1 (1 vot)    
    principiu (Vineri, 4 noiembrie 2011, 16:49)

    miki [anonim] i-a raspuns lui ginel

    Nu e vorba ca Regele a fost o poveste frumoasa sau nu. E vorba de un principiu, sau mai bine zis, de principii. Ori tinem la principii, ori nu mai tinem!
  • 0 (0 voturi)    
   Este trist de constatat ... (Sâmbătă, 5 noiembrie 2011, 15:07)

   Marse [anonim] i-a raspuns lui Miki

   ... cat de palida a devenit prezentza publica a lui Gabriel Liiceanu in ultimii ani . Imi amintesc cu cat foc a infierat-o pe Mona Musca dupa dovedita ei colaborare cu Securitatea, inclusiv prin expresii - scrise - nedemne de un gentleman: "Sunteti o lichea, doamna !" . Cu atat mai asurzitoare este tacerea lui fatza de deprimantele mitocanii ale presedintelui la adresa Regelui .

   Asa cum am mai comentat si in alta parte, prezentarea operei lui Lucian Boia facuta de Gabriel Liiceanu a fost suprarealista (lipsa de cunostintze de istorie universala, macar la nivelul clasei a X-a si acapararea serii printr-un discurs lung si plin de greseli).

   Replica lui Lucian Boia, cand a fost lasat, in sfarshit, sa vorbeasca, a fost antologica:

   <<Initial ma gandisem sa scriu o carte intitulata "Intelectualii si Carol II" sau , mai bine, "Intelectualii lui Carol II">> . Si acum regret ca, din cauza aglomeratiei, nu i-am putut vedea fatza lui Gabriel Liiceanu in acel moment ...
  • -1 (1 vot)    
   Liiceanu stie cel mai bine... (Duminică, 6 noiembrie 2011, 10:16)

   Spandau [anonim] i-a raspuns lui Miki

   cum e cu lipsa de morala si cu tradarea intelectualilor. Doar e primul pupinbasist al tarii. A ajuns sa se ascunda atunci cind regele este balacarit, doar pt ca nu poate sa spuna nimic rau de idolul sau multpreaiubit. Ii vine manusa cartea d-nului Boia si parca dracu' la pus sa participe la lansarea cartii. Ironia sortii...
 • +1 (3 voturi)    
  SPUNE SPENCER TRACY (Vineri, 4 noiembrie 2011, 17:36)

  pointless man [utilizator]

  in rolul judecatorului Dan Haywood din extraordinarul film "Proces la Nurnberg" (scenariu Abby Mann):
  Şi la noi sînt unii care astăzi vorbesc ... despre “supravieţuire”. Răspunsul ar fi: “supravieţuire CA CE ?” O ţară nu-i o stîncă. Şi nici prelungirea cuiva sau altcuiva. Este ceea ce rezistă atunci cînd a rezista pentru ceva este cel mai greu.

  Aicea au clacat intelectualii (si nu numai cei romani, o, nu) fiindca ei ar trebui sa aiba mai mult discernamint decit altii. Nu e vorba numai de caracter ci si de un pic de logica privind binele general. Din nou citam (Schiller):

  „Tocmai acesta este blestemul FAPTEI RELE - o datǎ săvîrşitǎ, ea induce şi pretinde mereu mai mult RǍU !”

  Nu-i cere nimeni lui Liiceanu sa iasa cu pieptul gol in fata gloantelor ci doar sa-i orienteze corect pe ceilalti prin luari de pozitie personale sistematice si pertinente. Editura nu tine loc de asa ceva.
 • +1 (1 vot)    
  PATETIC! (Vineri, 4 noiembrie 2011, 21:26)

  TONY [anonim]

  Atat puteti spune d-le Liiceanu - ca acele persoane care in acele "3 locuri" si-au recunoscut slabiciunea reprezinta ELITA INTELECTUALA?

  Cu tot respectul d-le Liiceanu, dar Elita nu este cea care creaza OPINIA publica. Astfel, ar trebui astazi sa consideram redactorii de la Antena, Realitatea si Libertatea drept ELITE INTELECTUALE. Nu cred ca este asa.

  Nu mai locuiesc in Romania si nu vrea ca tara mea sa fie "judecata" dupa astfel de formatori de opinii.

  Aici apare prima DISCONTINUITATE in logica acestui articol.


  Personal, asteptam ca afirmatiile dvs sa aiba un grad mai mare de abstractizare - pe de o parte, si sa nu reduca un intreg filon de inteligenta al unei natiuni la 3 experiente (nefericite) PERSONALE.

  Aveti idee cati intelectuali (deja e desuet ACEST termen in acest context) si-au riscat libertatea pentru a-si putea exprima LIBER valorile in care credeau? Din pacate, nu cred ca aveti cunostinta de astfel de studii sociologice - de altfel ideea dvs este icentrata n jurul unor chestiuni particulare.

  Aici apare a doua alunecare a logicii - generalizarea unor situatii particulare.

  Concluzie: Oamenii, din pacate, au asteptari mult mai mari de la dvs.
  Dvs sunteti ACUM elita din Romania. VA RUGAM nu ne dezamagiti! Nu acum.
 • 0 (0 voturi)    
  3000 DE VIZUALIZARI (Vineri, 4 noiembrie 2011, 21:44)

  pointless man [utilizator]

  si doar vreo 6 votanti. Lene ? Circei la deget ? Nici o opinie ? Cam rusine, fratii mei romani !
 • +1 (1 vot)    
  sa taca ! (Duminică, 6 noiembrie 2011, 8:57)

  maria [anonim]

  Sa taca cei ca Liiceanu si Patapievici chiar si Plesu et comp Azi ei sunt sinecuristii si profitorii actualului regim!
 • +1 (1 vot)    
  liiceanu (Duminică, 6 noiembrie 2011, 14:28)

  Dima [anonim]

  este de neinteles cum promovati non-valori ca liiceanu, plesu si caragiosul de patapevici. simati cetateni, acesti trei nu sunt si nu reprezinta intelectualtatea romaniei!!
  sunt numai profitori, corupti si fara scrupule!! n-au nici mama n-au nici tata!!!! terminati cu propavaduirea unor asemenea nulitati , care aduc numai prejudicii inelectualilor autentici ai tarii, dar care din bun simt,simtul masurii si al ridicolului nu se manifesta ca aceste nulitati.
 • 0 (0 voturi)    
  Ati semnat ultimul apel al lui Iliesiu? (Luni, 7 noiembrie 2011, 11:09)

  ivi [anonim]

  Domnule Liiceanu,

  ...e ok prezentarea unei carti de exceptie. Felicitari lui Lucian Boia

  Dar ce-ar fi daca analiza critica pe care o faceti o indreptati inspre propria raportare la putere.
  V-am admirat cand ati scris faimosul "apel catre lichele", mi-a placut acel articol prin care ati "executat-o" pe "informatoarea securitatii Mona Musca", m-am simtit alaturi de dumneavoastra si intelectualii care au semnat nenumarate apeluri, dintre care cele mai multe au fost initiate de Sorin Iliesiu ...in acest context o intrebare se impune cu necesitate: Ati semnat ultimul memoriu al lui Iliesiu, cel in care condamna zicerile "Zeusului Zoios" (ca sa parafrazam propriile ziceri...) de la Cotroceni la adresa Regelui Mihai?
  Daca nu, cand o veti face? ...sau de ce nu o faceti (si in aceste conditii mai aveti caderea morala sa judecati pe intelectualii care au facut pactul cu diavolul?)
 • 0 (0 voturi)    
  Devi ceea ce studiezi? (Sâmbătă, 26 noiembrie 2011, 8:13)

  Biiceanu [anonim]

  Mi se pare interesant ca ani de zile sa condamni oameni pentru lasitate si in final sa ajungi si tu ca ei.
  E cumva similar cu transformarea victimei in calau.
  Poate candva domnul Liiceanu o sa scrie o carte sa ne explice fenomenul din interior si cum il percepe dumnealui.
  Banuiesc ca este totusi constient de actiunile lui si de modul in care el si prietenul lui Plesu au suferit aceasta transformare.
  In fata oglinzii insa el ce scuze isi gaseste!?! Ceilalti totusi, au colaborat in regimuri opresive, grele, in care iti riscai viata ...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by