- Afla mai jos cateva fragmente din discursul lui Andrei Plesu, despre cum erau catalogate visele in China antica, la Freud si Jung, sau in viziunea unor sfinti, calugari, teologi din vremurile crestinismului primar.
Visele in viziunea psihanalistilor
La Freud visul e un "cod care se poate descifra".
La Jung, visul e "o lume, pe care trebuie sa o interpretezi, sa o asumi, sa o traiesti. Visul pentru Jung (si toata zona viziunii in general) este un univers, in care intri, din care risti sa nu mai poti sa iesi. El are o anumita realitate obiectiva. Meritul Cartii Rosii si al lui Jung in general este ca a trecut problema visului dintr-un registru intr-altul.
El clasifica visele si viziunile (as spune pe orizontala), stabilind ca exista o tipologie. Sunt vise compensatorii, prospective, reductive, reactive s.a.m.d. Dar nu e o ierarhie pe verticala - un tip de ierarhie care s-a practicat in istoria interpretarii visului.
Sunt vise bune si vise rele. Sunt vise care vin de la Dumnezeu (sau de la mesagerii lui) si vise care vin de la diavol. Sunt vise care pot fi luate ca ghid si vise care te pot sminti. Adica exista astfel un dionisiac al acestei lumi, in care e greu sa te orientezi.
Jung n-a apucat sa afle ceea ce i-ar fi oferit Henry Corbin, cel care, cercetand universul iranian, a descoperit toate lucrurile astea. E vorba de o lume intermediara care sta intre corp si idee, spirit. Si in care, cu ajutorul imaginatiei asteia, poti sa deslusesti intelesuri ale sufletului propriu si ale sufletului colectiv."
Originea viselor - diavolul?
"Am avut o discutie candva cu parintele Cleopa. Am avut ocazia sa-l intalnesc si l-am intrebat cum e cu visele. Mi-a raspuns prompt: "Toate sunt de la dracul!"
Asta m-a perplexat, fiindca am putut imediat sa ii spun: "Bine, dar sotul Mariei afla despre faptul ca ea e insarcinata printr-un vis. Dar era un vis care spunea un adevar, un vis care venea dintr-o instanta de nepus la indoiala. Si mai sunt locuri in Biblie in care visul e o cale de dialog intre Dumnezeu si credinciosii lui. Cum imi spuneti ca toate vin de la diavol?"
Si atunci parintele Cleopa, un moldovean cu umor si cu rafinament, mi-a spus: "Asa este, sunt si unele... Dar decat sa smintesti lumea, sa le spui sa stea sa deosebeasca, mai bine le spui ca toate-s de la diavol si-ai scapat. E mult mai igienic sa le spui asta, decat sa incerci sa le explici care e diferenta"."
Problema viselor in vremurile crestinismului primar
"In traditia rasariteana exista mentionata problema viselor inca de la primii calugari, din vremurile crestinismului prim.
Ioan Casian (calugar si teolog, sec. IV) spune ca e bine ca un calugar versat sa cerceteze visele ucenicilor. Asta spune despre cum sunt ei alcatuiti, despre ce trebuie sa faca pentru a-i dirija.
Evagrie Ponticul (calugar si teolog din sec. IV) spune insa, ca si Cleopa, ca nici un vis nu trebuie luat in serios.
Sfantul Ioan Scararul face o deosebire foarte amuzanta, care poate fi practicata de oricine. El spune ca exista un criteriu simplu sa deosebesti care vise sunt de la dracul si care sunt de la ingeri.
Daca te scoli binedispus, sunt de la dracul, pentru ca inseamna ca ai visat ceva euforizant, care ti-a dat o dilatatio animi riscanta, te-ai umplut de slava deja. Daca te scoli mohorat, cu senzatia ca te asteapta iadul, atunci ai un mesaj angelic. Si ala trebuie sa fie luat in seama.
Dar tot Ioan Scararul spune: "cel ce crede viselor este asemenea celui ce alearga dupa umbra sa". Tot el spune ca e riscant sa gandesti ziua lucrurile pe care le-ai trait noaptea.
Novalis spune undeva: "E bine sa nu atentam la pudoarea zeitatilor nicicand"."
Problema viselor in China antica
"In traditiile Chinei vechi exista ideea ca un vis devine adevarat (si deci practicabil, utilizabil, real) in clipa cand il asumi.
Daca cineva viseaza ca o sa moara, dar nu ia in serios chestia asta, nu moare. Daca cineva viseaza ca moare si ia in serios chestia asta, atunci moare. Vasazica visul traieste prin delegatie, prin ceea ce tu investesti in el."
- daca nu sunt in Coran atunci sunt texte pagane si trebuie arse, daca sunt si in Coran si ard, nu-i nici o problema pt ca avem Coranul.
De ce tot incearca popii sa conduca lumea?
Este gresit sa spui "eu stiu pentru ca am avazut/simtit/visat". Corecta este atitudinea "stiu ca ma pot insela" sau altfel spus "Dubito ergo cogito".
De ce e asa de important? Pentru ca inselarea e primul pas spre trufie, spre starea in care omul se crede superior lui Dumnezeu. Iar de acolo nu poata urma decat caderea, in care inselatorul vrea sa ne aduca.
Si ca nu zici ca sunt rau uite, iti urez, daca ai copii, sa aiba "vlaga si entuziasmul imbatranit" al domnului Plesu. Vor deveni niste simboluri...
"E vorba de o lume intermediara care sta intre corp si idee, spirit. Si care, cu ajutorul imaginatiei asteia, poti sa deslusesti intelesuri ale sufletului propriu si ale sufletului colectiv"
Un om inteligent nu poate scrie asa ceva. Un om inteligent s-ar feri sa scrie asemenea lucruri fara acoperire logica. Nu ma intereseaza cine e Plesu in general (un om fermecator, probabil) - dar randurile citate mai sus sunt prostie pura. Nimeni nu ataca omul, ci ideea exprimata.
Daca intelegi ce inseamna lucrurile de mai sus, te rog sa ne explici si noua; dar fara nebulozitati sau poezii mistice.
2) Cele doua lumi despre care vorbeste sunt, pe de o parte, corpul, si pe de alta, ideea, pe care o mai numeste si spirit. Cea intermediara, a treia, e visul.
3) La inceputurile limbajului nimeni nu a definit termenii. I-a folosit pur si simplu pentru a comunica experiente comune. Nu mi-e clar de ce brusc definirea matematica a termenilor a devenit brusc absolut necesara. Cel care nu are termenul nu are nici experienta, deci nu are nimic de comunicat.
4) Ar fi cam absurd sa nu mai folosim termeni ca idee sau vis pentru ca nu avem o definitie exacta a lor. S-ar parea ca problema ta este cu existenta lumii ideilor, dar atunci ar trebui sa te rafuiesti cu Platon, inainte de a ajunge la Plesu. Chiar daca aceste fenomene au un suport material, noi le experimentam separat de acel suport
4) As fi curios cum definesti termeni ca matematica, energie, frumos, dreptate
2.) Tocmai aici e crux-ul, inventarea cu lejeritate a unor "lumi". Ce inseamna lumea ideilor, sau cea a visului? Inteleg sa vorbesti metaforic (lumea ideilor = clasa abstractiunilor, sau o referinta la Platon) dar Plesu e factual: Henry Corbin a cercetat universul iranian si a "descoperit" aceste lucruri. "Cu ajutorul lor poti sa deslusesti intelesuri ale sufletului individual sau colectiv". Ce e acela suflet?
3.) De acord, nu vrem sa definim neaparat matematic ceva, insa trebuie sa avem o intelegere comuna. Daca spune "lumea A e intermediara intre B si C" ce sa inteleg? E asa cum e Elvetia intre Germania si Italia, sau cum? Ce inseamna aici intermediar?
4.) Folosim termeni ca idee sau vis, pentru ca intelegem ce inseamna :-) Chiar daca nu avem o definitie matematica exacta.Nu am o problema cu Platon, deoarece inteleg in mare ce vrea; am o problema cu Plesu deoarece e confuz (nu mai repet citatele).
5.) Foarte simplu si conventional; amandoi intelegem "dreptate", desi probabil nu exact in acelasi mod. Dar nu amandoi intelegem "spirit".
anormal este ca, dându-ţi seama de lumea în care trăim, să rămâi entuziastico-săltăreţ, plin de vlagă, de încredere şi entuziasm.
oricum, este lesne de observat (pentru cine dispune de capacitatea şi bunăcredinţa necesare) că acelaşi admirabil domn pleşu are capacitatea de a discerne şi curajul de a o spune, atunci când anumite aspecte (fie ele şi religioase) sunt discutabile.
să ne imaginăm cum am suporta acest prezent buimac şi detestabil fără domnul pleşu, care ne mai dă, prin intervenţiile sale, câte o gură de aer proaspăt, de fermecătoare inteligenţă şi mult bun simţ.
http://getaresultnow.com/2011/11/2011-11-08-debate-on-red-book-by-carl-gustav-jung-icr-romanian-cultural-institute/
Fratilor, eu vreau sa intru intr-o polemica cu Einstein !
Hmm...
Cei care ajung sa se cunoasca bine pe sine insusi si care pe baza experientei pot recunoaste corespondente din vis, ajung sa-si poata interpreta propriile vise pe durata unei zile, a doua sau mai multe zile sau chiar pe o durata mai lunga de ordinul a saptamanilor sau lunilor.
Mai este un fapt deja cunoscut referitor la memoria lucrurilor materiale. De ex. cristalele, apa, s.a. au "memorie" sau altfel spus pot inmagazina energii asemanator energiei magnetice. Aceste energii sunt "simtite" de spiritul nostru si memorate de creier si pe care ni le reamintim la trezire din somn.
Este un naiv la fel de mare ca si cantitatea de carti pe care a citit-o, de geaba.. Vorba batranilor nostri:" "unde este desteptaciune multa este si prostie multa". A .Plesu a trecut si prin Ministerul Afacerilor Externe (asta este termenul cel mai potrivit)si la incheierea mandatului sau in acel minister singura concluzie pe care a tras-o a fost ca "intotdeauna omleta care ii era adusa la biroul sau, drept dejun,era rece!!"
A mai fost si un fel de consilier temporar al presedintelui, pe la Cotroceni- si din toate aceste experiente eu vreau sa cred ca A.Plesu trebuia sa fi retinut si priceput cate ceva din problemele acestei tari. Faptul ca umple hartiile si mass media cu consideratii despre "tipologia viselor" arata ca nu s-a intamplat asa ceva iar el pluteste prin nori,panseurile sale neinteresand pe absolut nimeni in aceasta tara, cat de cat atent la ce se intampla la noi si in jurul nostru.Ratiunea sa este plonjata intr-un somn adanc! Daca Plesu ar trai in Franta, Marea Britanie, Germania SUA, ar fi un muritor de foame ignorat de absolut toata lumea, intrucat el pluteste cu totul in afara lumii . Somn adanc Plesule , fara vise si daca poti trezeste-te cat mai tarziu, ca sa nu mai deranjezi pe nimeni!!Sweet nany! No dreams! Only nightmare!
Iata cateva idei in acest sens.
Definitii ale viselor in Biblie:
• Prin vis ni se poate adresa Dumnezeu: „El vorbeste prin vise, prin vedenii de noapte, cand oamenii sunt cufundati intr-un somn adanc, cand dorm in patul lor”. (Iov.33:15) Prorocul care a avut un vis sa istoriseasca visul acesta, si cine a auzit cuvantul Meu sa spuna intocmai cuvantul Meu! Pentru ce sa amesteci paiele cu graul? - zice Domnul. (Ier.23:28) Si a zis: "Ascultati bine ce va spun! Cand va fi printre voi un proroc, Eu, Domnul, Ma voi descoperi lui intr-o vedenie sau ii voi vorbi intr-un vis. (Num.12:6)
• Visele pot fi doar rodul unor ingrijorari: „Caci, daca visele se nasc din multimea grijilor, prostia nebunului se cunoaste din multimea cuvintelor” (Ecl.5:3)
• Visele pot veni din lipsuri, sunt o proiectie a unor dorinte: „Dupa cum cel flamand viseaza ca mananca, si se trezeste cu stomacul gol, si dupa cum cel insetat viseaza ca bea, si se trezeste stors de puteri si cu setea neastamparata: tot asa va fi si cu multimea neamurilor care vor veni sa lupte impotriva muntelui Sionului." (Isa.29:8)
• Visele pot sa nu aiba nici o explicatie, sa fie pur si simplu o desertaciune: „Caci, daca este desertaciune in multimea viselor, nu mai putin este si in multimea vorbelor; de aceea, teme-te de Dumnezeu. (Ecl.5:7)
• Visele pot fi provocate: „Caci asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: "Nu va lasati amagiti de prorocii vostri care sunt in mijlocul vostru, nici de ghicitorii vostri; n-ascultati nici de visatorii vostri, ale caror vise voi le pricinuiti!” (Ier.29:8)
12 personaje biblice apar strans legate de acest domeniu: visele. Ar fi de amintit poate in acest sens doar Iosif si Daniel.
Poate venii de la drac si de la Dumnezeu.
Sigur visul Mariei a fost de la Dumnezeu ...celelante...